PROMOTION

Hållbarhet – en hörnsten i Rioja

Nov 03, 2023

Intresserad av mat och hållbarhet?

Då är Rioja för dig.

Den spanska regionen bjuder på flera spännande upptäckter.

Rioja har stora gastronomiska rikedomar, gott om högkvalitativa jordbruksprodukter som i många fall kultiveras utmed Ebroflodens stränder.

Vin, olja och fantastiska grönsaker hör till höjdpunkterna.

Foto: Pressbild / Beronia.
 

Bodegas Beronia

Hållbarhet har varit riktmärke sedan den här flerfaldigt prisbelönta vingården grundandes 1973. Allt görs med miljön i åtanke, för att lämna ett så litet avtryck som möjligt.

Samtidigt producerar man viner i absolut världsklass.

Beronia var för övrigt först i Europa med miljöcertifieringen LEED för byggnader och har också hållbarhetscertifieringen Wineries for Climate Protection (WfCP) som utvecklats av den spanska vinfederationen Federación Española del Vino.

Foto: Pressbild / Valdemar.
 

Bodegas Valdemar

Vingården Valdemar anno 1889 är en pionjär inom vitikultur och hållbarhet. På gården praktiseras agroekologi och den nuvarande, femte generationen av vinmakare ur familjen Valdemar jobbar nu med att bättre förstå vitikultur baserad på biodiversitet.

Målet med det är inte bara att göra gott, ekologiskt vin utan att också bidra till ökad mångfald i de lokala ekosystemen och spela en aktiv roll i desamma.

Foto: La Rioja Alta, S.A.
 

La Rioja Alta

Vingruppen La Rioja Alta driver fyra vingårdar varav en, med samma namn, hittas i Rioja. Här är man ”hängiven landet”, det vill säga jorden och naturen. Vilket innebär investeringar i grön energi, återvinning av vatten och hållbart bruk av allt från kork till kartong.

– Vi står inför en ny milstolpe i vårt miljöengagemang, i vilket vi ser till att 16 hektar vinodlingar är 100 procent ekologiska, säger Roberto Frías, La Rioja Alta-gruppens jordbrukschef.


Foto: Almazara Riojana.

 

Almazara Riojana

Missa inte att besöka Almazara Riojana som producerar extra jungfruolja, EVOO, det vill säga olivolja som utvinns i en enda olivpressning, utan några tillsatta lösningsmedel eller något behov av industriella förädlingsprocesser.

Här erbjuds både rundvandringar och provsmakning.

Foto: Unsplash.
 

Marknaderna i Logroño

Marknaderna i Riojas huvudort Logroño är inte bara platser att handla – de är stadens blodomlopp.

År efter år förblir de en spegling av lokalbefolkningens liv, leverne och intressen.

Lokala produkter att särskilt hålla utkik efter är Rincón de Soto-päron, Nalda y Quel-plommon, pimiento najerano-peppar, calahorrablomkål och anguianobönor.

Liksom den lokala lammrasen chamarito, chorizo riojano och osten camerano som ystats i Logroño sedan 1000-talet.

Foto: Visit Logroño / Mercado de San Blas.
 

Mercado de San Blas

Bland dem är vackra Mercado de San Blas, ritada av Fermín Álamo och även kallad Plaza de Abastos efter torget där den ligger, själva hjärtat vilket slagit sedan december 1930.

Stånden i hallarna dignar av säsongsmässiga, genuina produkter från regionen. Det kulinariska utbudet sträcker sig från dagsfärska grönsaker och nötter till omsorgsfullt utvalt kött och kvalitativa korvar, inklusive den mängd olika kryddor som är stommen i Riojas gastronomi.

Mercado de Milicias

Kom hit för att känna den unga pulsen i staden, och handla produkter direkt av dem som skapat eller odlat dem vilket stärker den lokala sammanhållningen. Bland stånden hittar du allt från ekologisk mat till fint hantverk.

Mercado de los Pimientos

Den traditionella pepparmarknaden inträffar i september. Som namnet avslöjar handlar allt om peppar och paprika. Men även regional vitlök, lök, chili och tomater – dock inget annat.

Foto: Visit Rioja Alavesa / Entorno a la mesa.

Den hållbara mat- och vinfestivalen Entorno a la mesa

Sommarfestivalen Entorno a la mesa, helt inriktad på hållbar mat och hållbart vin, inträffar visserligen i staden Oyón som ligger i Baskien snarare än Rioja…

Men den ligger bara en halvmil norr om Logroño, och i både glasen och på tallrikarna hittas kulinariska läckerheter producerade i Rioja.

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!