Michelinkrogar, vodka tour och ölbryggerier – en kulinarisk resa i Centraleuropa

Michelinkrogar, vodka tour och ölbryggerier – en kulinarisk resa i Centraleuropa

Följ i ölbryggningens spår i Tjeckien, testa Budapests premiumrestauranger med stjärnor i Michelinguiden, smaka på Slovakiens viner– och våga dig ut på en välorganiserad vodka-rundtur i Polen. Här är bästa tipsen för kulinarisk resa i Centraleuropa.

Följ i ölets fotspår i Tjeckien

I Tjeckien har man bryggt öl i 2 000 år. I dag rymmer landet mer än 430 ölbryggerier, allt från små bryggpubar till världsberömda märken som Pilsner Urquell. Innan du ger dig ut på en upptäcktsfärd i ölets fotspår runt om i landet, börja med att utforska ölscenen i Prag. Här finns mikrobryggerier som Vinohradský pivovar, ölbarerna Zlý casy och Pivovarský klub. Och glöm inte legendariska puben U zlatého tygra där Václav Havel drack pilsner med Bill Clinton. Från Prag fortsätter du till Pilsen, födelseplatsen för den världsberömda ljusa lagern. Men nöj dig inte med ett besök på det välkända Pilsner Urquell-bryggeriet, njut även av öl från de lokala mikrobryggerierna och koppla av i ett ölspa. Fortfarande törstig? Varje inte testa fem ölrundturer i södra Böhmen, som erbjuder en härlig kombination av smakrikt öl från lokala mikrobryggerier, vacker natur, fantastiska slott och små historiska städer som världskulturarvet Ceský Krumlov.

Ungerns kulinariska revolution

En gastronomisk revolution har skakat om Ungern de senaste åren. Nya restauranger, bistror och street food-ställen har öppnat i nästan varje hörn av Budapest, men matkonsten blomstrar även ute på landsbygden. Och det finns något för alla– vare sig du suktar efter en flerrättersmiddag ackompanjerad av landets bästa viner eller föredrar något snabbt och enkelt som stillar hungern. Fine dining-entusiaster har ett stort utbud av premiumrestauranger att välja mellan i Budapest, som stoltserar med sex restauranger som har en eller flera stjärnor i Michelin-guiden: Onyx**, Costes*, Costes Downtown*, Borkonyha*, Babel* och Stand*. De erbjuder utsökt mat, som presenteras på ett konstnärligt och spektakulärt sätt – och med service av högsta klass.

Polen bjuder på nya matinfluenser – och vodka-rundtur

Polens kulinariska kultur har alltid influerats av sina grannar och det finns många rätter med judiskt ursprung. Även i nutid fortsätter den polska matkulturen att förändras, med influenser av olika och ibland exotiska smaker. Några rätter du måste smaka är pierogi (polska dumplings), bigos (kålgryta), kotlet schabowy (polsk schnitzel), golabki (kåldolmar) och rosol (kycklingsoppa). Ett snapsglas med vodka passar bra till festliga måltider och hjälper dig att smälta maten. Polen har en lång historia av att producera högklassisk vodka och spritdrycker. Så vad sägs om att boka en välorganiserad vodka tour, som erbjuds i varje större stad i Polen? Under rundturen lär du dig mer om polsk dryckeskultur och traditioner, smakar på olika sorters polsk vodka och får höra underhållande och rörande anekdoter om vodkans betydelse och påverkan i landet. Polen är även ett ölälskande land med bryggtraditioner tillbaka till medeltiden. Ölet tillverkas i stora bryggerier, mindre regionala bryggerier,på hantverksöl- och bryggpubar. En del tar emot besökare, som får en inblick i öltillverkningsprocessen kombinerat med ölprovning.

Vin och traditionell mat i Slovakien – gott och prisvärt

I Slovakien får du kulinariska upplevelser till överkomliga priser. Här bjuds på regionala maträtter lika färgstarka som den slovakiska landsbygden. Det traditionella köket i bergsområdena uppskattas av dem som älskar ost- och mjölkprodukter. I landets låglänta delar smakar du på mer kryddstark mat, kålspecialiteter, gås, lokse (stekt platt bröd) eller trdelník (söta degrullar med kanel, underbara som dessert). Slovakiens nationalrätt är prynazove halusky (kroppkakor med fårost). Till maten dricker du med fördel gott slovakiskt vin från lågländerna, Karpatiens södra sluttningar eller Tokay. Det finns många rundturer till landets vinregioner och som hjälper dig att upptäcka de bästa vinkällarna! Utmärkta tillfällen att provsmaka traditionella rätter och gastronomiska delikatesser (och gott vin förstås) är på marknader och festivaler i skördetider.