På toppen av Italien
Promotion

På toppen av Italien

En bergsdestination som både är genuin, traditionell och lågmält elegant, men också kosmopolitisk, livlig och nyskapande? Ja tack! Courmayeur vid Mont Blanc är ett mångfacetterat resmål, som erbjuder dess besökare en unik naturupplevelse, och en chans att ladda om batterierna.

Courmayeurs framgångsrecept stavas god mat, shopping, avkoppling och ett brett utbud av aktiviteter. En traditionell bergskultur och de hisnande vackra omgivningarna vid foten av Mont Blanc bidrar till charmen.

Courmayeur ligger nära den franska gränsen, på andra sidan Mont Blanc-tunneln, och här kan utländska besökare direkt börja njuta av den italienska livsstilen - Italien när det är som bäst, minst sagt.

Här finner sport- och skidentusiasterna allt de kan önska sig. Det finns mängder av välpreparerade backar, och offpist-åkningen är i världsklass med ett överflöd av orörd terräng. Vill du hellre vandra, åka skridskor, gå på tur med snöskor eller cykla fatbike går det också bra. Många italienska olympier tränar här, inklusive välrenommerade medaljörer som Federica Fontana och Federica Brignone.

Den passionerade skidåkaren söker alltid nya utmaningar. I Courmayeur inleds säsongen 2018 den 24 november med invigningen av ett nytt skidområde som sträcker sig från Arp ner till Youla. Nyheterna består av en röd stigliknande pist på 700 meter, som leder till den nordliga sidan av berget, där våghalsen kan kasta sig ut i en 600 meter lång svart backe med en gradient på hela 70 procent, vid sidan av de många offpist-spåren som redan finns här. 

Den höga höjden och backarnas läge garanterar ett utomordentligt snötäcke och rejält med nysnö, både i början och i slutet av säsongen.

Den optimala, hisnande, ett-med-naturen-upplevelsen får du genom friåkningen. Courmayeur är känt för sin offpist-åkning, och utbudet är brett i staden, tack vare organisationen Società delle Guide Alpine di Courmayeur. Det finns backar som passar de flesta, alltifrån heliskiing på branta sluttningar täckta med puder till den berömda nedfarten Vallée Blanche, ett välbesökt turistmål som du lätt når med linbanan Skyway Monte Bianco. Väl uppe, glöm inte att stanna upp och ta in de storslagna vyerna innan du ger dig av nedåt.

Vi är trots allt i Italien, den kulinariska traditionen står stark och är över ett sekel gammal. Man värdesätter än idag lokala producenter och råvaror, och gästerna lämnar matborden mätta och mycket belåtna.

Liftarna i staden är öppna fram till midnatt, vilket gör att restaurangerna i backarna kan besökas både för påfyllning under ett intensivt skidpass, för en drink efter en dag på berget såväl som för en romantisk middag för två under stjärnorna.

Ingen besökare får missa att avnjuta solnedgången från en klassisk after ski á la Alperna, en av de mest populära traditionerna både för turister och för lokalbefolkningen. Ett hett tips är ett stopp vid SuperG, både för musiken och underhållningen som för den utmärkta maten.