PROMOTION

Topplista: 10 måsten i Sydkorea

Sep 24, 2024

Fascinerande historia, natursköna landskap, hypermoderna städer och sagolikt god mat.
 

Sydkorea är ett spännande land fullt av spännande upplevelser – det här är tio av de absolut bästa.
 

Foto: Photo Korea - Park Seonggeun, Korea Tourism Organization.
 

1. Upptäck landet med höghastighetståg

Har du hört talas om KTX? De moderna höghastighetstågen är designade för att kunna köra i 330 kilometer i timmen, vilket gör dem till de snabbaste i världen. De har också synnerligen gott rykte om sig, att alltid vara i tid!

Att resa runt i Sydkorea ombord KTX är med andra ord smidigt och enkelt – och det blir ännu enklare om du införskaffar ett Korea Rail Pass. Det budgetvänliga tågpasset säljs till resenärer i fyra varianter. Consecutive Pass är giltigt i tre alternativt fem påföljande dagar. Select Pass gäller däremot två alternativt fyra valfria dagar inom en period på tio dagar.

Foto: Photo Korea - Lee Beomsu.

När du väl gjort ditt val är det bara att börja rulla omkring mellan spännande städer som Seoul, Busan, Gangneung och Jeonju.

Mer information här: www.letskorail.com

Foto: Photo Korea.
 

2. Lär känna Seoul

Innan du kastar dig ut i Sydkorea ombord KTX är det dock ett måste att tillbringa tid i Seoul! Huvudstaden är en hypermodern metropol som också är full av historia, vilket gör det till en trollbindande plats full av kontraster.

Foto: Photo Korea.

Det finns 25 distrikt och över 400 kvarter, så-kallade dongs, och var du vill ha din bas beror på allt från intressen till ålder. Välj till exempel mellan lyxiga Gangnam, hipstercoola Seongsu-dong eller Itaewon med gott om utländska influenser.

Foto: Photo Korea.

Få en känsla för allt det urbana genom att åka upp i det 236 meter höga Namsan Seoul Tower och passa på att se de fem berömda palatsen. Inte minst Gyeongbokgung som är det största och vackert harmoniska Changdeokgung. Handla på gigantiska marknaden Namdaemun och läckra Dongdaemun Design Plaza.

Mer information här: www.visitseoul.net

Foto: Photo Korea.
 

3. Smaka på det sydkoreanska köket

Det marinerade nötköttet i bulgogi, den kryddiga kycklingen buldak, fläskremsorna samgyeopsal, kimchi på jästa grönsaker och bibmbap med massor av goda tillbehör som bildar en harmonisk balans av sötma, sälta, hetta och umami på en bädd av ris… Allt det här låter säkert bekant eftersom det sydkoreanska köket blivit allt mer populärt både i Sverige och över hela världen.

Foto: Photo Korea.

Den goda maten går förstås att äta överallt, men Seoul är perfekt för dig som vill prova på så mycket som möjligt, hela vägen från budgetvänlig gatumat till riktigt lyxiga restauranger. Två måsten i Seoul är den myllrande matmarkanden Gwangjang och finkrogen La Yeon med dramatiska panoramavyer över staden.

Tre riktigt coola barer är Pine & Co, Soko och Bar Cham.

Foto: Korea.net.
 

4. Dansa till K-pop

På tal om stadsdelen Gangnam i Seoul minns du säkert den sydkoreanska artisten Psy och hans omåttligt populära hit Gangnam Style. Låten från 2012 satte landets musik på den internationella kartan och i dag känner många till grupper som BTS.

Musikgenren K-pop – en förkortning av koreansk pop – har spridits i Asien sedan slutet av 1990-talet. Det finns flera platser i Seoul att ta del av den här populära och bästsäljande musikgenren, till exempel i det ungdomliga området Hongdae där artister uppträder på gatorna och klubben Club I Love K-POP ligger.

SMTOWN består av fem våningar tillägnade k-pop-band och även Myeongdong Underground Shopping Center har gott om k-pop-merch.

Foto: Photo Korea.
 

5. Lär känna Busan

Vid koreanska halvöns sydöstra kust hittas landets näst största stad, Busan. Här finns en hel del av den puls som också känns igen från Seoul liksom Sydkoreas största hamn. Men läget gör också Busan till en perfekt plats för dig som vill blanda stad med bad. Stränderna, så som Haeundae, Gwangalli och Songdo, har härligt tropisk känsla.

Foto: Photo Korea.

Haeundae är också en bra stadsdel att bo i. Åk den nya Haeundae Blue Line Park Sky Capsule utmed pittoreska Dalmaji Hill och spatsera omkring på mysiga gatan Haeridangil.

Ät på den traditonella marknaden Haeundae och boka spabehandling på Club D Oasis.

Mer information här: www.visitbusan.net

Foto: Photo Korea.
 

6. Besök Gamcheon Culture Village

Busans unika historia som å ena sidan uråldrig hamn, å andra sidan relativt ung stad, innebär att dess stadsplanering uppstått minst sagt slumpartat. I dag samsas de moderna kvarteren med historiska distrikt, och mest berömt av dem alla är Gamcheon Culture Village som ibland även kallas ”Busans Santorini”.

Foto: Photo Korea.

På en brant sluttning i en smal dal klättrar mängder av pastellfärgade hus splittrade i ett sicksackmönster av gränder och trappor. Fasaderna är smyckade med gatukonst, det finns gott om gallerier, söta kaféer och ett bra museum om stadsdelen döpt The Little Museum.

Mer information här: www.visitbusan.net

Foto: Photo Korea.
 

7. Lär känna Gyeongju

Om Seoul är den hypermoderna metropolen och Busan den gamla hamnen med tropiska stränder, är Gyeongju något av Sydkoreas historiska hjärta och ett absolut måste för att uppleva landets kulturarv.

Det är inte för inte som Gyeongju kallas för ”museet utan väggar”. Det är svårt att ta två steg utan att möta gamla grottmålningar, tempel, pagoder och kungliga gravvalv, och den uråldriga känslan värnas vidare av att det är förbjudet att bygga moderna höghus.

Foto: Photo Korea.

På så vis kryllar också Gyeongju av måsten, bland annat den uråldriga gravplatsen Daereungwon, det buddhistiska tempelkomplexet Bulguk-sa och palatset Donggung.

Mer information här: www.gyeongju.go.kr

Foto: Photo Korea.
 

8. Tillbringa tid i ett tempel

I dag är visserligen kristendomen den största religionen i Sydkorea. Men landets historia och traditionella kultur är starkt präglad av den koreanska buddhismen som sträcker sig 1 700 år tillbaka i tiden.

Ett fantastiskt sätt att lära sig mer om detta är att ta del av Templestay. Det unika kulturprogrammet ger besökare möjlighet att ta del av ceremonin yebool, meditationen cham-seon, teceremonin da-seon och den vegetariska måltiden balwoogongyang – allt i syfte att både utbilda och kanske skänka besökare nya perspektiv på livet.

Foto: Photo Korea.

Hundratals tempel runt om i Sydkorea ingår i programmet, och på hemsidan är det lätt att välja vilket som passar dig och dina resplaner bäst.

Där välj du även mellan ”One-day Templestay” som är ett besök på två, tre timmar. ”Experience-oriented Templestay” som vanligtvis organiseras på helgen och inkluderar en övernattning. Eller ”Rest-oriented Templestay” när du vill stanna en längre tid och uppnå djupare avkoppling.

Mer information här: www.templestay.com

Foto: Photo Korea.
 

9. Utforska ön Jeju

”Sydkoreas Hawaii”. Så brukar den kallas, landets största ö Jeju söder om den koreanska halvön. Hela ön är så formad av spektakulär natur att den blivit världsarvslistad av Unesco.

Foto: Photo Korea.

Faktumet att Jeju skapades av vulkanisk aktivitet gör det också till ett eldorado för utomhusentusiaster. Här kan du bestiga toppen av den inaktiva vulkankratern Hallasan. Vandra rutten Olle-gil med stopp intill vattenfall som Jeongbang och Cheonjiyeon. Möta haenyeo, kvinnliga fiskare som fridyker efter skaldjur och sjögräs, och även själv prova på vad som ofta kallas Sydkoreas bästa dykning.

Foto: Photo Korea.

Den största staden på Jeju heter Seogwipo och är en bra utgångspunkt för boende och matupplevelser. Missa inte Jeju black pork, det lokala svarta fläskköttet, som anses vara en riktig delikatess.

Mer information här: www.visitjeju.net

Foto: Photo Korea – Cheon Gicheo.
 

10. Ö-luffa i Dadohaehaesang National Park

När du ändå lämnat den koreanska halvön, passa även på att båtluffa i den marina nationalparken Dadohaehaesang som består av tusentals öar.

Till de finare hör Hongdo med vackra skogar och dramatiska klippformationer liksom Heuksando som har ett rutnät av vandringleder mellan fiskebyarna och förtjusande utsikt från toppen Bonghwa-dae.

Foto: Photo Korea.

Mer information om Sydkorea här: www.visitkorea.or.kr

Mer från RES

Foto: Photo Korea.

Promotion

Topplista: 10 måsten i Sydkorea

Fascinerande historia, natursköna landskap, hypermoderna städer och sagolikt god mat. Sydkorea är ett spännande land fullt av spännande upplevelser – det här är tio av de absolut bästa.

Så här kan Oxford Street komma att se ut i framtiden. Foto: Mayor of London / Greater London Authority.

Nyhet

Londons paradgata Oxford Street ska bli gågata

Åtminstone om ett förslag från Londons borgmästare Sadiq Khan blir verklighet – ett förslag som ska ge den världsberömda shoppinggatan "ett nytt liv".

Foto: Press.

Nyhet

AI-teknik och nygamla krogar: SkiStars nyheter vintern 2024

Skidåkning, snösäkerhet och gästupplevelser står i centrum när SkiStar presenterar vinternyheterna 2024. Det uppnår man bland annat med modern AI-teknik, satsningar på nya attraktioner för barnfamiljer och nypremiär för ett flertal restauranger. RES har listan på vad vi kan förvänta oss i svenska och norska fjällen under den kommande vintersäsongen.