"Bloggen blev min resekatalog i modern tappning"
Christine driver bloggen 29grader. Här tillsammans med sin man Björn som oftast är med på resorna.
Veckans resenär

"Bloggen blev min resekatalog i modern tappning"

Som liten drömde Christine Ericson om att vara den som skrev om platserna hon läste om i resekatalogerna – i dag driver hon den populära resebloggen 29grader.se.

Text: Linda Larsson
Foto: från Christines blogg.

Hur kom det sig att du startade bloggen?
Jag startade bloggen 2008 – som en rolig grej. Jag skulle åka iväg till Costa Rica på en surftripp och rundresa med två vänner. Jag har alltid älskat att fotografera och såg bloggen som ett kul sätt att nå ut och visa mina bilder.

Då hette bloggen Christine Holm – mitt liv, mitt äventyr. När jag gifte mig bytte jag namn på bloggen till 29grader. Jag har alltid varit väldigt frusen av mig och det är först när det börjar närma sig 29 grader som jag känner att det är rätt temperatur för mig. Dessutom föredrar jag alltid att resa till varmare breddgrader.

Varför tror du att din blogg har blivit populär?
Min blogg skulle kunna beskrivas som en resekatalog i modern tappning. Jag försöker inte bara skriva recensioner och ”åk hit, åk dit”– jag försöker skriva mer personligt om resmålen – om stort och smått som händer under resorna.

Sen är bilder och bildberättande oerhört viktigt för mig. Jag tänker mycket i hur jag lägger upp inläggen och bildernas funktion: att de ska förmedla och verkligen ge läsaren en känsla av platserna jag skriver om. Det finns en tanke med hur de placeras och kombineras i inläggen.

Hur många länder har du varit i?
Lika många som jag är år gammal: 35.

Hur mycket reser du nu?
Vi reser minst två månader per år. Jag hade velat vara ute mer men det ska gå ihop ekonomiskt också.

Hur startade ditt reseintresse?
Jag reste mycket när jag var liten med familjen. Då var det all-inclusive och paketresor som gällde men det öppnade mina ögon för världen. Jag kommer ihåg när jag var liten och gick med mamma och pappa till resebyråerna, bläddrade i kataloger. Jag kommer ihåg att jag då drömde om att en dag få vara den som skapade de där underbara katalogerna.

Du har bott ett år på Bali – hur kom det sig?
Jag och min man hade arbetat mycket och länge, båda arbetar som frilansande redigerare inom tv. Vi kände att vi ville iväg och ta en ordentlig paus från ekorrhjulet. Eftersom vi båda surfar var surf en viktig faktor i valet vart vi skulle åka. Min man hade varit på Bali innan och jag lockades av Bali efter det jag hade hört om ön.

Så vi packade en resväska och två surfväskor och drog. Vi hade boende på Bali bokat i en månad, väl där letade vi runt efter ett mer fast boende. Vi hittade ett litet hus i utkanten av Kuta där vi sen bodde den resterande tiden.

Tiden på Bali var fantastisk. Vi hade velat stanna längre men var tvungna att åka tillbaka för att jobba.

Det var under tiden på Bali bloggen började växa. Jag tror det var för att Bali började få ett uppsving då, det var många som reste dit och då hittade de till min blogg när de sökte om resmålet.

Hur kändes det att komma hem efter ett år utomlands?
Jag kommer ihåg att jag satt på E18 och tänkte ”så stora vägar, så lite bilar – vad kungligt”. Och det var konstigt att kunna dricka kranvatten. Men man kom snabbt tillbaka till livet hemma.

Vad får man inte missa på Bali?
Besöka ett tempel – kulturen är en så stor del av Bali. Man ska inte heller åka dit och bara hålla sig till en strand eller plats – åk runt, se flera delar!

Ni har köpt en tomt nu i Costa Rica?
Jag och min man har en tomt i surfbyn Santa Teresa. En dag hoppas vi kunna bygga något där, några bungalows som vi kan hyra ut. Drömmen är att kunna bo där permanent, om inte hela året, så att bo där under vintern och sen åka hem och arbeta under sommaren hemma i Sverige.

Vad är målet med bloggen?
Jag har egentligen inget mål. Jag kommer att fortsätta med den så länge det känns kul. Bloggen är mitt sätt att få utlopp för min kreativitet.

Vad är målet med ditt resande?
Att få se så mycket som möjligt. När jag är gammal hoppas jag kunna sitta på en altan utomlands och med ett leende minnas tillbaka till allt knasigt och kul som man har varit med om.

Om Christine Ericson

Ålder: 35 år.
Bor: Stockholm.
Familj: Maken Björn (som oftast är med på resorna).
Gör: Driver den populära resebloggen 29grader.se.

Publicerad: 2016-08-17