Köpenhamn, Danmark: 5 Stjärnkockar bytte bana – formar Köpenhamns bagerikultur
Tips

5 Stjärnkockar bytte bana – formar Köpenhamns bagerikultur

Danmark har alltid varit känt för sin kärlek till bagerier och konsekvent haft en hel del att erbjuda i den aspekten. Här är fem bagerier som drivs av fem tidigare stjärnkockar från Danmarks mest kända restaurang – Noma.

Text: Sofia Sundström

Mirabelle

Den tidigare Noma-kocken Christian Puglisi var den första som tog steget in i världen av bakelser och öppnade Mirabelle. I hans bageri i Nørrebro är det surdegsbröd i alla dess former som gäller, gjorda på ekologiskt danskt mjöl. Allt som bakas här serveras även i Christian Puglisi välrenommerade restaurang Relæ. På bageriet finns även smöriga croissants, söta bakelser och den självklara färskbryggda kaffekoppen att införskaffa. Perfekt ställe för frukost eller brunch om man inte vill lämna utrymme för besvikelse.

Guldbergsgade 29

mirabelle-bakery.dk

Andersen & Maillard

Milton Abel, även han från Noma öppnade upp dörrarna för hans bageri i Nørrebro men är sedan tidigare familjär med området då han tidigare styrde över restaurangen Nomas bakelseupplevelser. Han har tillsammans med prisbelönta baristan Hans Kristian Andersen öppnat detta bageri som även är ett rosteri. Är du en kaffefantast så är det hit du ska gå. Testa den espresso toppade croissanten eller Abels egna favorit – kouign-amann, som är en fransk bakelse och kan liknas med en slags smörkaka.

Nørrebrogade 62

andersenmaillard.dk

The Corner

Bageriet ligger vägg i vägg med René Redzepi egna restaurang Restaurant 108 i Christiania och är en av de få i Danmark som samarbetar med Oslobaserade Tim Wendelboe som är en världsklassad barista med eget rosteri. Här kan du njuta av en klockren frukost eller lunch, men även komma tillbaka under kvällen och ta ett glas då deras öppettider, samt meny är av det generösa laget.

Strandgade 108

108.dk

Juno The Bakery

Här siktar man inte på högst antal kvadratmeter, utan detta bageri i det hippa bostadsområdet Østerbro, är av ett mindre slag och likaså menyn. Men detta stoppar inte folket från att köa utanför för sin dagliga dos av bröd och bakelser. Det är tidigare Noma-kocken Emil Glaser som står bakom detta lilla hål i väggen. Och är klart ett ställe värt att utforska om man är i Köpenhamn.

Århusgade 48

Hart Bageri

Inte en tidigare Noma-kock men definitivt värd att nämna. Hart Bageri öppnade Richard Hart, tidigare chefkonditor i San Franciscos välkända bageri Tartine, tillsammans med Nomas René Rezepi. Lokalen huserade tidigare en smørrebrød butik men är nu ett omtalat bageri med en 10-tons ugn och ett fermenteringsrum – som allt kan ses av gästerna. Allt som kommer ut ur ugnen är bakade med närproducerade råvaror och kärlek. Hart Bageri råkar också baka bröd till restaurangen Noma själv.

Gammel Kongevej 109

hartbageri.com

Du hittar vår stora reseguide till Köpenhamn här

Publicerad: 2019-04-05