Köpenhamn, Danmark: Arne Jacobsens mästerverk fyller 60 år

Arne Jacobsens mästerverk fyller 60 år

Världens första designhotel firade sitt 60-års jubileum i 2020. Detta uppmärksammas av Dansk Arkitektur Center med miniutställningen ’SAS Royal Hotel – en kärlekshistoria’, som handlar om historien om Arne Jacobsens ikoniska byggnadsverk, enligt pressmeddelande.

 

När SAS invigde sin nya rutt mellan USA och Skandinavien på 1950-talet, skulle det firas med ett byggnadsverk som kunde visa omvärlden det bästa inom skandinavisk design. Uppgiften var att rita en byggnad som var både ett lyxhotell, en resebyrå och en terminal, där passagerare kunde checka in, innan de blev körda till flygplatsen. Uppgiften gick vidare till den visionäre arkitekten Arne Jacobsen (1902-1971).

 

SAS Royal Hotel, numera Radisson Collection Royal Hotel, är ett tvättäkta allkonstverk. Ett arkitektoniskt verk som är genomtänkt och genomarbetat helt till matbesticken i restaurangen. Det är ett arkitektoniskt mästerverk, som utgörs av hundravis små och stora inslag, som t. ex stolarna Ägget, Droppen och Svanen, matbesticken och dörrhandtagen som har blivit så stora exempel på designikoner, och med all rätt. Många har inte en aning om att dessa ikoner faktiskt var designade speciellt till hotellet.

 

SAS Royal Hotel, som invigdes 1960, ett av Arne Jacobsens mest ikoniska byggnader, och hotellet, som blev en av Danmarks första skyskrapa, är ett lysande exempel på hur han mästrade alla led i den arkitektoniska process.

 

Utställningen ’SAS Royal Hotel’ – en kärlekshistoria’ berättar historien om en byggnad, som på ena sidan var det mest moderna hotell i hela Norden, men som på den andra sidan blev utskällt det första året efter öppnandet.

 

”Ja, det kallar det för hålkortet, och det är väldigt roligt, för det liknar det faktiskt, när fönstrena står öppna en varm sommardag. Det har ju blivit kallat för så många saker, t. Ex ’glas cigarr-lådan’. Och det är ju många, som tycker att det var ett gräsligt fult hus, och det tycker kanske många ännu i dag. I varje fall fick det första pris, när man gjorden en tävling om vilket hus, som var Köpenhamns fulaste hus”, mindes Arne Jacobsen själv, när han blev intervjuad för en porträttfilm.

 

Världsklass under sex årtionden

I dag är danskarna fyllda med stolthet över byggnaden. Byggt av stål och glas, möter byggnaden varje år beundrande blickar från turister och arkitetstuderande från hela världen. Och många tusen design-entusiaster står i kö för att ta hissen upp till sjätte våningen, när de ska besöka rum 606, det enda rum som står lika orörd som vid invigningen.

 

Utställningen presenterar Arne Jacobsens mästerverk, i sin tid så illa sedd på, men visar samtidigt hur det var en kärleksförklaring till Köpenhamn. Det visar hur bra arkitektur har sin legitimitet genom generationer och olika stilar. Att bra arkitektur fortsätter att peka framåt.

  

Utställningen är indelad i fyra tablåer. I den första zoomar Dansk Arkitektur Center in på akritekten Arne Jacobsen, som var en modern pionjär och före sin tid. I den andra riktas fokus på inredningen av SAS Royal Hotel med speciellt fokus på rum 606. Det tredje rummet visar hur Arne Jacobsens byggnad och design har haft betydande inflytelse helt fram till i dag. Den sista tablån är ett upplevelserum – en installation, som aktiverar sinnena och är en hyllning till AJ-besticken, designat till SAS Royal Hotels restaurang.

 

Arne Jacobsen är den endaste i sitt slag inom dansk arkitektur- och designhistoria. Med sin allsidiga talang och outtröttlighet skapade han, bland annat tillsammans med SAS Royal Hotel, historia och medverkade till att sätta dansk arkitektur på världskartan.

 

Utställningen kan ses i DAC Passage från den 21. april til 24. oktober. Entrén är gratis.

Utöver utställningen kommer DAC arrangera visningar till Radisson Collection Royal Hotel och det legendariska rummet 606.

 

Utställningen är framtagen av Dansk Arkitektur Center i samarbete med Radisson Collection Royal Hotel och stöds av Realdania.

Publicerad: 2021-04-19