Köpenhamn, Danmark: Köpenhamn – gourmetstadens bästa restauranger
Geranium.
Restaurang

Köpenhamn – gourmetstadens bästa restauranger

Köpenhamn har gjort sig känt som ett gastronomiskt mekka. Foodies reser hit från världen över. Anledningen stavas Noma. Fyra gånger har den nynordiska restaurangen röstats fram som världens bästa. Kocken René Redzepi har under det senaste året rest på en popup-turné med sin personal medan nya lokaler byggts i ordning. I början av 2018 öppnade man på Refshalevej 96. Världens restaurangkritiker höll andan. Och snart kom en strid ström av lovord. Noma har återigen lyckats återuppfinna sig själv. 

Text: Anna Norström

Lediga hotellrum & priser i Köpenhamn

Noma

Noma är tillbaka fast nu utan MIchelistjärnor. Här börjar man om från noll eftersom restaurangen hållit stängt. Den stora frågan är om René Redzepi lyckas överträffa de två stjärnor som hans finkrog tidigare haft i guiden. Vi förmodar att chanserna är goda…

Refshalevej 96

noma.dk

Geranium

Danmarks mest hyllade restaurang som faktiskt har fler Michelinstjärnor än Noma, nämligen tre. Kocken här, Rasmus Kofoed, är en kändis inom restaurangvärlden, speciellt efter att ha vunnit både guld och silver i världens största matlagningstävling Bocuse d’Or. Maten på Geranium följer en nynordisk tråd. Uppläggen är som små konstverk i sig. Mest känd är rätten ”Nakna trädet” som uppdateras med nya råvaror. Dock: det är svårt att få bord. Men om man tajmar rätt tid i månaden när de bokningsbara borden läggs upp på nätet så kan det gå vägen.

Per Henrik Lings Allé 4

geranium.dk

Marchal

Vid Kungens Nytorv, ett stenkast från Nyhavn tronar Köpenhamns flaggskepp bland stadens hotell, Hôtel d’Angleterre. Ett femstjärnigt boende som andas exklusivitet och flärd och vars restaurang fick en blixtsnabb stjärna i Guide Michelin 2014. Bakom restaurangen Marchal står den österrikiske köksmästaren Christian Gadient. Han hämtar inspiration från det franska och det nordiska köket. På söndagarna dukas det upp till brunch inne på hotellet. Den är av dess lyxigare sort: med ostron, kaviarkanapéer och champagne. Men se till att boka minst tre månader i förväg, det här är en av Köpenhamns mest populära helgaktiviteter som går loss på cirka 700 svenska kronor.

Hotel D'Angleterre, Kongens Nytorv 34

dangleterre.com/da/dining/marchal

Melée

En skön, avslappnad och prisvärd bistro i stil med många av Köpenhamns restauranger i mellansegmentet – fast här serverar man en fransk meny. Det finns en kreativ och rolig vinlista i vinbaren, här kan man också droppa in på bara ett glas och en rätt. Men vill man äta middag av klassiskt stuk så är ställets veckovisa trerätters eller en mix av menytavlans dagliga tillägg en bra idé. Notan är en plånboksvänlig sådan, för mat- och vinpaket landar du under 500 danska kronor.

Martensens Alle 16

melee.dk

Geist

Om René Redzepi från Noma är Danmarks mest kända kock internationellt så är Bo Bech det i hemlandet. Till exempel har han varit Danmarks svar på Gordon Ramsay i tv-programmet Kitchen Nightmares. Geist är Bo Bechs gastronomiska lekplats och av någon anledning har det blivit omättligt populärt bland svenska gäster. Uteserveringens läge invid turiststråken nära Kongens Nytorv bjuder på garanterad bränna en solig dag. Maten är enkel, kockarna jobbar med få råvaror, men stora smaker. En avokado- och kaviartartar är en publikfavorit. Rätterna kommer i mindre storlek och delas med fördel. Hamnar du på någon av platserna inne i kockbaren så är det mer tempo och livlig stämning, i matsalen lugnare.

Kongens Nytorv 8

restaurantgeist.dk

The Standard

Hjärnan bakom stadens – och världens! – mest kända restaurang, Noma, heter Claus Meyer. Det var han som formulerade konceptet nynordisk matfilosofi och rekryterade René Redzepi. I den arkitektoniska drömmen som rymmer The Standard, har Meyer byggt ett eget mat- och nöjespalats. Här finns en uteservering perfekt för sommareftermiddagar – tre meter från vattnet i form av restaurangen Almanak. Men det slutar inte där. En trappa upp ligger den pyttelilla finkrogen Studio, det ryms även barer och en jazzklubb i huset.

Havnegade 44

thestandardcph.dk

Foto: Johannes Hõimoja

Nærver

En av 2017 hetaste krogöppningar hittas på Krøyers Plads. Bakom restaurangen med tillhörande vinbar står dansk-franske kocken Yves Le Lay som tidigare roddat köket på Estlands mest kända restaurang, Alexander, och på Nimb inne på Tivoli. Det här är hans första egna ställe med tolv åtråvärda sittplatser i restaurangdelen där det serveras klassisk fransk cuisine med en asiatisk twist. Vägg-i-vägg ligger en mer spontan vinbar med smårätter, ost och chark. Hit direktimporteras vin från egna utvalda producenter i södra Europa.

Strandgade 87c

naervaer.dk

 

Bæst

Stans bästa pizza, egenproducerade charkuterier, proffsig vinlista – och ekologiskt tänk! Hos Bæst är det ofta tokfullt. Men servicen håller ändå alltid hög nivå. Servitörerna kryssar vant mellan borden, för en extra peng hyvlar de tryffel över pizzan. Starta med ställets egna burrata och lite chark för att sedan gå loss på pizzorna. Bordsbokning är att föredra, men med lite tur kan det gå att komma som drop-in till den senare sittningen efter klockan 21.

Guldbergsgade 29

baest.dk

Osteria 16

En liten krog med ynka 35 sittplatser vars meny består av italiensk antipasti och som byts ut regelbundet. Vi snackar smårätter som grillade havskräftor, risotto eller friterade zucchiniblommor i säsong. Beställ åtta rätter för överkomliga 250 danska kronor. Vinlistan utgörs såklart av italienskt, med vin från egna gården i Piemonte, och en skvätt franskt. Sedan Osterias succé har konceptet med italiensk rustik mat växt till en delikatessbutik, Mercato och Spagetteria – restaurang med till exempel ett fat pasta vongole att dela på menyn.

Haderslevgade 16

osteria16.dk

Pølsekompaniet 

Vad kan vara mer känt som Köpenhamns gatumat nummer ett än en röd pölse? Men glöm det stereotypa lite halvsunkiga korvståndet, det här är en kedja som jobbar helt ekologiskt och hemlagat – till och med när det kommer till ketchup och senap. Gourmetkorv står på menyn som är kort men rymmer en handfull val av korvar på lokalproducerat kött, till exempel en ”Klassisk dansk” eller en tokmättande ”Super Dog”. Ett stånd som är lätt att hitta till är det utanför Torvehallerne.

Frederiksborggade 21, ­Torvehallerne,

polsekompagniet.dk

Amass

Ta båten rakt över vattnet från kända statyn Den Lilla Havsfrun – och du hamnar i Amass trädgård. Det här är en finkrog där man odlar sina egna grönsaker och örter. Nästan allt, från mat till dryck, är dessutom ekologiskt. Menyn byts ofta för att låta råvarorna komma till sin fulla rätt i rätt tajming. Här arbetar man aktivt med att kompostera och hålla svinnet nere samtidigt som maten håller Michelin-nivå, och är prisvärd. Bakom stället står den kaliforniske kocken Matthew Orlando som givetvis, i likhet med många andra toppkockar här, jobbat på Noma.

Refshalevej 153

amassrestaurant.dk

Bror

Den svenske kocken Viktor ­Wågman och hans kollega Sam Nutter har gjort bra ifrån sig med sin restaurang Bror där de lagar enkla nordiska rätter som serveras i en opretentiös miljö. Menyn är kaxig med udda styckdetaljer – den friterade oxtestikeln blev snabbt en stor snackis i foodiekretsar. Kockduon träffades i köket på Noma och öppnade det här stället för några år sedan. Snabbt fick de ett omnämnande i Guide Michelin, en Bib Gourmand, för ställen värda att besöka som inte riktigt når stjärnstatus.

Sankt Peders Stræde 24A

restaurantbror.dk

 

Veve

Restaurangen Kiin-Kiin är thaikrogen som belönats med en stjärna i den allt så viktiga Guide Michelin. Och kanske lika utstickande som att servera så proffsig thaimat i Köpenhamn är ägarnas nya restaurang, Veve. Menyn är nämligen helt vegetarisk. Stället ligger inhyst i gamla industrilokaler i stadsdelen Østerbro. Här ryms 30 sittplatser och menyn kommer i avsmakningsform utan att för delens skull hålla någon högre prisnivå.

Dampfærgevej 7

veve.dk

 

Admiralgate 26

Populära vinhaket Ved Stranden 10 har här ynglat av sig i en nordisk-japansk bistro. Båda är simpelt döpta efter sin adress och ett stenkast från varandra. Här serveras frukost, lunch och middag. Ett udda inslag här är den japanska frukosten, förmodligen unik för Norden i sitt slag. Men det finns även rätter som eggs Benedict och gröt. På kvällsmenyn serveras både smårätter med smak av hela världen och mer traditionellt upplagd à la carte. Vinlistan är såklart diger.

Admiralgate 26

admiralgade26.dk

 

Hija de Sanchez

Nordens mest kända tacos finns att testäta på två ställen i stan. Bakom Hija de Sanchez står Rosie, tidigare konditor på Noma. Det hela började med att hon öppnade ett stånd utanför saluhallarna Torvehallerne och började kränga mexikanska tacos. Något som inte funnits i stans streetfoodflora tidigare. Till och med Nomas kock René Redzepi hoppade in och hjälpte till i köket hos sin forna kollega. Glöm fredagsmysets halvfabrikat – allt på menyn här är hemlagat och egna tortillas bakas på majsmjöl från Mexikos bästa gatumatstad Oaxaca. Dessutom har imperiet växt med ytterligare ett ställe, öppet året runt, i Kødbyen.

Torvehallerne, Fredriksborggade 21 (april till oktober).

Slagterboderna 8, Kødbyen

hijadesanchez.dk

 

Lediga hotellrum & priser i Köpenhamn

 

Vår stora digitala reseguide till Köpehamn hittar du HÄR.

 

 

Publicerad: 2018-08-22