Lima må ha puttat ner Köpenhamn från tronen som världens främsta krogstad. Men den danska matscenen fortsätter att blomstra. Det här är RES fem favoriter just nu.
Foto: Paolo Galgani.
1. Sakral matmiljö: Nikolaj Kunsthal Café
Nikolaj Kunsthal helt nära Strøget har numera en kombinerad museishop och kafé vars lokaler en gång varit en gammal kyrka. Perfekt att landa i efter, eller innan, ett museibesök! Med varma naturliga färger och detaljer i koppar och bänkar i trä av hållbara europeiska ekar behålls kyrkans sakrala känsla samtidigt som den känns inbjudande.
Nikolaj Plads 10
www.nikolajkunsthal.kk.dk
Foto: Pressbild.
2. Hommage till thailändska smaker: Sunset Noodle
Sunset Noodle står med öppna armar oavsett om klockan är fyra på eftermiddagen eller Köpenhamnsnatten hunnit sticka iväg till strax innan midnatt (eller 02 mellan torsdag-lördag). Genuina thailändska smaker, däribland papayasallad och signaturrätten guldbrax i röd currysås, går att få i en färgrik miljö där ”tradition och humor dansar ihop i en hommage till Thailands rika smaker”.
Ny Østergade 14
www.sunsetnoodle.dk
Foto: Abrikos.
3. Mackor på gourmetvis: Abrikos
Det experimentella sandwichstället Abrikos är intressant för alla mackälskare. Här finns både klassiker som äggsallad och BLT, men också mer udda smakkombinationer. Till exempel bittermandel och aprikossylt! Restaurangen bakat också färskt bröd varje dag, med ingredienser som ekologiskt vete, dinkelmjöl, potatis och veganskt smör.
Nørregade 38
Foto: Michael Gardenia, Visit Copenhagen.
4. Extra lyxiga hamburgare: Popl Burger
En variant av en finkrog som serverar hamburgare, what’s not to love? Nomagrundade Popl ligger vid vattnet i Christianshavn och har som devis att ”hålla det enkelt men högst komplext”. Översatt till själva upplevelsen betyder det otroligt smakrika burgare – en gjord på kött, en vegansk och en vegetarisk – med sagolika tillbehör. Allt tillagat med omsorgsfullt utvalda råvaror som behandlats i Nomas berömda fermenteringslabb. Sjukt snygga lokaler är det också!
Strandgade 108
www.poplburger.com
Foto: Daniel Rasmussen, Visit Copenhagen.
5. Det enkla, förhöjt: Restaurant Barr
Kocken Thorsten Schmidt är en mästare på att förfina vad som på pappret kan tyckas vara enklare rätter. Hans frikadeller är ljuvliga små smakpaket serverade med wienerschnitzel, lingon, rödkål och våfflor toppade med rökt benmärg. Sillen har grillats innan den landar på tallriken med krusbär, äpple och dillmajonnäs. Ja, ni hör ju! Menyn är inzoomad på rätter och råvaror från Nordsjön. Stort extra plus för all hantverksöl, hela 20 stycken finns på tapp.
Strandgade 93
www.restaurantbarr.com
Nyfiken på fler Köpenhamnstips? Här hittar du hela vår reseguide till Köpenhamn.
Text: Avida Svenske och Linda Iliste