Köpenhamn, Danmark: Snart kan du åka skidor på ett sopberg i Köpenhamn
Nyhet

Snart kan du åka skidor på ett sopberg i Köpenhamn

Nu har Köpenhamn lanserat sin nya skidbacke, CopenHill. Eller snart. Redan nästa vecka öppnas den nedre delen av backen för den nyfikne som vill testa i några dagar. 

Text: Sofia Sundström

Åre i all sin prakt men nu behöver Köpenhamnsborna inte åka långt för att kunna pölsa genom snön då den nya artificiella skidbacken snart öppnar upp för allmänheten. Backen är placerad ovanpå en ny och toppmodern förbränningsanläggning som är ett i ledet av huvudstadens mål mot ett minskat koldioxidutsläpp. CopenHill ligger i stadsdelen Amager som är en mindre ö en bit från Köpenhamns stadskärna. Den kommer bli 85 meter hög och cirka 450 meter lång, med en fantastisk utsikt över Köpenhamn då byggnaden är den högsta i staden. För att nå upp till toppen tar man en hiss genom kraftverket och får därmed ta sig en titt på maskineriet, vilket inte är något man får uppleva varje dag. Vad som är bättre än att åka skidor över en soptipp med gott samvete då den försörjer 160 000 hushåll med el och värme, är självklart att man kan göra det året om, för det erbjuder denna soptipp.

Skidbacken med tillhörande förbränningsanläggning är designade av den danske arkitekten Bjarke Ingels. Ingels är känd för att designa lekfulla men praktiska byggnader, som oftast har en hållbarhets stämpel på sig, vilket man kan se på några av de mest hyllade verken i Köpenhamn.

CopenHill förväntas vara klar senare i vår men under nästa vecka öppnar den nedre delen av backen upp för allmänheten. Priset för att få testa på denna konstgjorde skidbacke är ännu något av en oklarhet men verkar landa runt 350 danska kronor för tre timmar, alternativt ett paketpris för två personer med ett pris på 695.

copenhill.dk

Publicerad: 2019-02-04