Kairo, Egypten: Guide till Kairo
Egypten

Guide till Kairo

Hotell i Kairo

Kairo är artonmiljonerstaden som aldrig sover. Res till Kairo för ljummen vår, snabbmat en extraordinär upplevelse och de islamiska kvarteren ett världsarv. RES vet var du hittar bästa picknickstället och hippaste galleriet.

Egyptens rika utbud av mumier och pyramider är Kairos förbannelse som storstad. Mångas intryck begränsar sig till en guidad busstur mellan turistfällor och bondfångare och missar en världsstad med arton miljoner invånare som inte sover förrän framåt gryningen.
Priserna har tyvärr följt med dollarkursen uppåt men Kairo är ändå en av de största och mest prisvärda städerna i världen. ­Oavsett om man väljer den mest exklusiva italienska restaurangen eller ett hål i väggen som säljer fantastisk god snabbmat som ­koshari, foul eller taameya (i Sverige känt som falafel) betalar man inte ens ­hälften mot vad man gör för samma sak i Europa. Och får en ­upplevelse många andra missar.


På våren är vädret perfekt, runt trettio grader. I en stad där restau­ranger och affärer har öppet till midnatt lägger man sig med fördel vid poolen på dagen och letar sig först framåt eftermiddagen ut i folkvimlet. Den som är rädd för puls och människor bör välja en annan stad. Övriga njuter. Det här är en guide bortom pyramiderna.

 

Kairo
 

Femstjärnigt i city
Marriot
Den som väljer Marriott i exklusiva Zamalek byter timmar av bilköande mot god service, en kreativ sushirestaurang och bra pool. Begär ett rum mot ­Nilen och promenera sedan till huvudgatan 26th July Street som kantas
av fik och gallerier.
16 Saraya El Gezira Street, Zamalek
+20-2-272 830 00
Dubbelrum från 1 900 kronor

Lediga rum & priser
 

Orientalistiskt boutiquehotell
Talisman

Ett av få boutiquehotell i Kairo, inrett i den orientaliska stil många kanske förväntar sig — med divaner, kopparbord och egyptisk konst. Varje rum är unikt. Den som är lättväckt väljer ett rum längre bort från gatan. Boka i tid.
Talat Harb Street 39, Downtown
+20-2-239 394 31
Dubbelrum runt 900 kronor
talisman-hotel.com


Egyptisk trettiotalsdekadens
Abou El Sid

Inredningen — som en salong från Kairos dekadenta trettiotal — och det egyptiska köket har gjort Abou el Sid till ett stamhak för rika och vackra. Boka bord dagen innan, kom efter halv elva, eller förbered dig på en lång väntan i baren. Vårdad klädsel. Njut av vetespäckad duva, ­koshari, ­molokheya med kanin, vaktel och fetir. Priser från 10 till 50 kronor. ­Vattenpipa med flera smaker.
Hassan Sabriye Street 14, Zamalek (sväng in vid 26th July Street 157)
+20-2-735 96 40
abouelsid.com


Sagopark med islamisk arkitektur
Al Azhar Park

Förr soptipp, nu oas. För att lyfta det fattiga grannskapet grävdes fyra ­vattenreservoarer ner. Ovanpå anlades en prunkande park. Den låga ­entréavgiften (runt 5 kronor) lockar de fattiga till picknick i gräset. De rika parkerar sina BMW:ar utanför restaurangerna och kaféerna.
Vacker ­Kairoutsikt, stor lekplats för barn och konserter på sommaren.
Al Azhar Park, Salah Salim
+20-2-510 38 68, +20-2-512 10 54
alazharpark.com


Kairo
 

Shoppingparadis — City Stars
Nej, detta är inte Dubai, men City Stars har ändå två biopalats, bowling­banor, nöjesfält, en konstgjord kopia av bazaarkvarteren och femhundrafemtio affärer — det här är såväl Mellanösterns som Afrikas största köp­centrum. Testa Casper & Gambinis chokladfondue med jordgubbar för runt 20 kronor. Köp arabvärldens Barbie, en Fulla, i leksaksaffären och go Sex and the city på populära skokedjan Charles & Keith. Kom ihåg att be taxichauffören köra hem via Korba och Midään Roxy i Heliopolis så att du kan beundra den världsunika arkitekturen.
City Stars Centre, Nasser City

Galleriet med stort G — Townhouse
På en liten bakgata bland bilverkstäder ligger Kairos hippaste ­galleri, ­fördelat på två hus. Trevlig museishop och fullt med självutnämnda ­intellektuella när det vankas vernissage.
Adress: Hussein El Memar Pasha Street, tvärgata till Mahmoud Basyouni Street
+20-2-2576 80 86
thetownhousegallery.com

Egyptiskt hantverk
Oum el Dounia

En trappa upp i det slitna trapphuset ligger en luftkonditionerad och smakfull affär med egyptiskt hantverk, nordafrikansk musik, litteratur och nya och gamla egyptiska filmer med ­engelsk text — exempelvis storfilma­tiseringen av Yacoubeans hus.
Talaat Harb Street 3, ­Downtown
+20-2-393 82 73


Arabisk litteratur
AUC Book Shop

På det amerikanska universitetets ­bokhandel finns det egna ­bokförlagets översättningar av arabisk skön­litteratur och travar med böcker om ­Mellanöstern, billigt. Köp ­Survival arabic för 15 kronor för de mest ­användbara egyptiska orden. Säg i dörren att du ska till bokhandeln och lämna ­fotolegitimation hos vakten
som pant.
Mohamed Mahmoud Street, tvärgata från Tahrir Square, Downtown
+20-2-279 429 64
aucpress.com


Egyptens bästa kryddor
Harraz

Oavsett om du är ute efter saffran, potenshöjande örter eller hibiskusblomma (karkadé) är chansen god att du hittar dem i denna vida berömda kryddbod. På övervåningen tar homeopaten emot om du vill ha rådgivning.
Baab el Khall Square 1, Darb el Ahmar
+20-2-512 63 49, +20-2-512 80 08


Restaurerat handels­mannahus
Beit el-Suhaymi

Kairos islamiska kvarter är ett Unesco­världsarv — nästan längst in till höger, ­efter moskéerna på huvudgatan Muizz ­el-din Allah, ligger det vackra släkt­huset från sextonhundratalet. Gå vilse i de ­labyrintlika trapporna i jakten på den lilla ångbastun (hammam). Glöm inte att kolla in glastaket i lusthuset
på ­innergården.
Darb el Asfar, som är en kort tvärgata till Sharaa Muizz el-din Allah, börja i bazaarkvarteren Khan el Khalili och fråga dig fram


Kairo


Skybar med Nilenutsikt
Grand Hyat
t
Det flådiga hotellets pool tar runt 250 kronor i inträde och lika mycket för spa och gym. Men då får man sola vid Nilen och byta om i ett omklädningsrum där allt, inklusive deodorant och plastpåse till blöta badkläder, ingår.
Ta sedan hissen upp till RR (”revolving restaurant”) för en drink eller ­romantisk middag högt över Nilen och stadens ljus. Kavaj ett minimikrav.
Grand Hyatt, Corniche El Nil, Manial
+20-2-236 512 34
cairo.grand.hyatt.com


Belamrat bageri
El Abd

Den konstant fullpackade sötsaksaffären El Abd kräver mod, vassa ­arm­bågar och avsaknad av klaustrofobi men den som kämpat sig till
en ask med mälbän (egyptisk turkish delight) precis till vänster om i­ngången blir inte besviken.
Talaat Harb Street 35, Downtown

Levande musik
Cairo Jazz Club

En av Kairos ledande klubbar för olika typer av musik. Trots namnet finns här allt från jazz och electronica till folkmusik. Klä upp dig till tänderna
och boka ett bord för att vara säker på att komma in.
26th July Street 197, El Agouza
+20-2-334 599 39
cairojazzclub.com


Rofylld kyrkogård
koptiska Kairo

Kairos äldsta stadsdel är i ortodoxa påskatider centrum för flera av ­Egyptens cirka åtta miljoner kristna. Ta trapporna ner till kyrkorna i ­gränderna. Längst in till höger finns den gamla synagogan. Längst in till vänster den rofyllda kyrkogården som liknar en liten stad. Annandag påsk kallas sham el nessim, ”känn våren”, och är en nationell högtidsdag med faraoniska rötter.
T-banestationen El Marg


Kairo

Publicerad: 2009-04-07