Tallinn, Estland: Min stad - Tallinn
Estland

Min stad - Tallinn

När företaget som Ida Dahlgrens arbetar på flyttade sin verksamhet från Köpenhamn till Tallinn följde hon med. I dag är hon förälskad i staden som tidigare bara var ett blankt papper i hennes bok. Följ med på en rundtur i Estlands huvudstad, Tallinn.

Text: Linnea Wermeling
Foto: Linnea Wermeling, Ida Dahlgren & Johanna Steen

Hotell i Tallinn

Hon visste inte mycket om staden när flyttlasset gick. Visst hade hon sett Killinggängets klassiska film Torsk på Tallinn, men det var knappast den som fick henne att packa väskorna. Medieföretaget som hon jobbar på skulle flytta sin verksamhet från Köpenhamn till den estniska huvudstaden och Ida Dahlgren följde med.

– Man måste ju våga, tänkte jag. Samtidigt var jag väldigt tveksam. Men min kompis övertalade mig att våga ta steget. Man lever ju bara en gång, säger hon.

Vi sitter på F-Hoone, i det populära området Kalamaja i Tallinn. Tidigare var det här platsen för stadens industrier och fabriker. I dag är Kalamaja den stadsdel som utvecklas snabbast och har blivit ett hippt epicentrum för trendiga tallinnbor. Här finns klubbar, barer, restauranger och butiker.

Ida Dahlgren tar en klunk choklad från High School Musical-muggen som hon har fått från servitören.

– Jag gillar F-Hoone för de har allt. Här kan man äta både lunch och middag, dricka vin eller choklad. Dessutom är lokalen fascinerande, säger hon.

Och det är den verkligen. F-Hoone ligger inhyst i en gammal fabriksbyggnad. Här har man bevarat gamla detaljer och kombinerat dem med modern inredning – och High School Musical-porslin.

Hon började att blogga för RES efter ett halvår i staden. Tillsammans med sin kollega, Kristin Hiding, bjuder hon bloggens läsare på de senaste tipsen i Tallinn, genom vackra fotografier och fina texter.

Gång på gång under vårt samtal återkommer hon till vilken härlig stad Tallinn faktiskt är. Långt ifrån den tolkning som Killinggänget en gång gjorde.

– Jag hade sett filmen innan jag flyttade hit och var rädd att det bara skulle vara grått, trist och fullt av sovjetiska betonghus. Men så var det verkligen inte. Jag tror att Tallinn är det nya Berlin. Här finns gott om popup-klubbar, coola kaféer och barer – det är bara det att många inte har upptäckt det ännu, säger Ida.

Ida bor tillsammans med sin bloggkollega Kristin i de centrala delarna av Tallinn. Från deras gemensamma köksfönster har de utsikt över Gamla Stan. Trots att området är turisttätt rekommenderar Ida en promenad här. 

– Jag tröttnar aldrig på att smyga runt i dessa gränder. Här ligger många söta kaféer också, där man kan slå sig ned när man får ont i fötterna.

1. F-Hoone
”I denna gamla fabrikslokal serveras fantastisk mat. Deras ugnsbakade getost är helt magiskt god, men alla rätter på menyn är vällagade. Här finns något för alla smaker ­– kött, paj och sallad. Här arrangerar man även klubbar någon gång i månaden.”
Telliskivi 60a

2. Kukeke
”Kukeke betyder tupp på estniska, något man förstår när man kliver in genom dörrarna. På väggarna hänger det massor med bilder av tuppar. Tillsammans med F-Hoone är det här det perfekta stoppet efter en loppisrunda i Kalamaja. Här serveras både mat, dryck och kaffe.”
Telliskivi 57
kukeke.ee

3. Boheem
”På den här restaurangen kan man sitta och dricka kaffe, äta god mat och prata med sina vänner medan spårvagnarna susar förbi utanför. Stället är väldigt avslappnat och serverar enkla, men goda rätter. Min favorit är deras pannkakor med hallonsylt och den fantastiska chokladfondanten som finns på menyn.”
Kopli 18
facebook.com/Boheem.Kohvik.Kalamajas

4. Kohvik Sesoon, Kalamaja 
”Om du letar efter stadens bästa brunch så har du hittat rätt. Bakom en relativt hemlig entré döljer sig en stor matsal som serverar supergod brunch. Här har jag varit ett antal gånger sedan jag flyttade till Tallinn och det är alltid lika gott.”
Niine 11
kohviksesoon.ee

5.Kamahouse Köök
”Kama är en mjölblandning som man i Estland blandar ut med Kefir och socker, en väldigt estnisk dryck som man dricker mellan måltiderna. På Kamahouse har man specialiserat sig på detta och det är definitivt något man måste prova innan man lämnar staden. Framförallt här på Kamahouse Köök.”
Kopli 25
kamamaja.net

6. CoffeeBar 10133
”Det här är ett litet hål i väggen för dig som gillar gott kaffe. Stället är rätt nyöppnat och ligger i den gamla delen av staden. Men som sagt, det är verkligen bara ett hål i väggen, bokstavligt talat.”
Suurtuki 2
facebook.com/coffeebar10133

7. Puudel
”Puudel betyder flaska på estniska och hit går man för att dricka öl. Här finns alla sorter som du kan tänka dig – brown ale, pale ale och öl med smak av ingefära. Men godast är nog hallonölet som smakar som hallonsoda för vuxna.”
Telliskivi 60A
pudel.ee

8. Pokaal
”Strax intill Puudel ligger Pokaal som säljer vin. Här får man dricka hur mycket vin man vill, så länge man hyr glaset man dricker ur. För 15 euro får man sig en trevlig utekväll på en av stadens bästa barer. Baren delar uteservering med Puudel, så ta med dig vinet som du vill dricka och sätt dig intill dina ölande vänner.”
Telliskivi 60A

9. Patarei
”Det här är ett gammalt fängelse som slog igen 2004. Det låter kanske lite konstigt, men i dag finns här en bar där man kan ta sig en öl, omringad av taggtråd och gamla celler. Det är även ett museum över hur det en gång såg ut här. Många av cellerna har lämnats helt orörda. Under sommaren arrangeras klubbar i vissa av dem, då dj:s kommer och spelar.”
Suur-Patarei
patarei.org

10.Fankadelik
”Det här en av stadens bästa vintagebutiker, som även inhyser en liten frisörsalong. Här hittar du allt från brudklänningar till mönstrade skjortor och väskor. Dessutom finns stadens snyggaste provrum i denna butik.”
Vana-Viru 6
facebook.com/Fankadelik

Läs fler artiklar om Estland här

 

 

Publicerad: 2015-08-31