Tallinn, Estland: Tallinn på en tallrik 
Miniguide

Tallinn på en tallrik 

De finns tre saker som är viktiga för en est – brödet, skogen och fritt wifi. I Tallinn kan man hitta samtliga på förvånansvärt många av restaurangerna. ”Trenden” med lokalproducerade råvaror är ingen nyhet här – så har man jobbat på restaurangerna i evigheter. ”Vi är helt enkelt lite skeptiska mot sådant som kommer utifrån, vi tycker bäst om våra egna råvaror, då vet vi vad vi får”, förklarade en av kockarna. Det är inte svårt att äta gott i Tallinn – om man vet var man ska boka bord. Vi har adresserna. 

Text: Kajsa Beausang 

Boheem 

En perfekt krog för att spana på estländska kändisar – här gillar kultureliten att hänga medan spårvagnarna susar förbi utanför. Stället är avslappnat och serverar enkla, men goda rätter. En favorit är pannkakor med hallonsylt och den fantastiska chokladfondanten. 

Kopli 18 

boheem.ee 

F-Hoone 

F-Hoone var en av de första hyresgästerna i hippa före detta fabriksområdet Telliskivi som förvandlats till ett litet område fullt med lokala butiker, designers, bagerier, fik och krogar. F-Hoone ligger i en sliten industrilokal och serverar riktigt bra mat. Här arrangerar man även klubbar någon gång i månaden. 

Telliskivi 60 

fhoone.ee 

Leib 

Leib betyder ”bröd” på estländska och här serveras estländsk mat tillagad med kärlek. Leib använder sig bara av lokala bönder, fiskare och andra småproducenter och maten som hamnar på tallriken når gastronomiska höjder samtidigt som den är ren och enkel. Ett måste för besökaren som är intresserad av att lära känna sitt värdland.  

Uus 31 

leibresto.ee 

Noa 

Noa ligger utanför Tallinn och kräver en taxiresa – men det är det värt. Restaurangen har flera gånger röstats fram till Estlands bästa restaurang. Noa är även en visuell upplevelse med sin spännande arkitektur och sitt fina läge vid vattenbrynet. Boka bord i god tid.  
Ranna tee 3 

noaresto.ee 

Pudel 

Bryggeri och ölkafé i Telliskivi. Pudel betyder flaska på estniska och hit går man för att dricka öl. Välj mellan brown ale, pale ale och öl med smak av ingefära. Gillar du inte öl kan du testa ölet med hallonsmak – det påminner om hallonsoda. 
Telliskivi 60A 

pudel.ee 

Sesoon 

En väldigt trevlig restaurang i stadsdelen Kalamaja som fokuserar på närodlade råvaror och säsongsbetonade rätter. Restaurangen ligger bakom en tämligen anonym entré, var inte orolig, du har inte gått fel. Är du här på helgen – passa på att njuta av deras finfina brunch. 
Niine 11 

kohviksesoon.ee 

Tchaikovsky 

Tchaikovsky brinner för att återuppliva bortglömda recept från 1700-talets franska och ryska kök och kombinerar det med estniska smaker. Tchaikovskys avsmakningsmeny är en favorit hos finsmakare och restaurangen har även vunnit flera priser. På kvällarna bjuds gästerna på livemusik från olika operor och baletter. Restaurangen ligger i hotell Telegraaf.  
Vene 9 

telegraafhotel.com 

Ribe 

Ligger i Gamla stan och hamnar år efter år på listan över Estlands 50 bästa restauranger. En finare restaurang i en avspänd atmosfär, där såväl kärleksparet som farmor kan trivas. 

Vene 7 

ribe.ee 

Vegan Restaurang V 

Denna lilla mysiga vegetariska restaurang i Gamla stan serverar vegansk mat och har blivit stans populäraste hak för vegetarianer och veganer, men även den som vanligtvis inte håller sig till grönt blir nöjd, glad och mätt. Här finns även alternativ för den som föredrar råkost och helt glutenfri mat.  

Rataskaevu 12 

veganrestoran.ee 

Kaks Kokka 

Kaks Kokka är lillebror till Restaurang Ö. Namnet betyder ordagrant ”två kockar” och restaurangen leds av två huvudkockar från Saaremaa, Ranno Paukson och Martin Meikas. Inredningen går i lugna jordfärger och menyn är baserad på lokala, färska och mestadels estniska ingredienser. Ligger på samma gata som Sfäär och Restaurant Ö strax utanför ringmuren i en vacker gammal tegellänga.  

Mere puiestee 6E 

kakskokka.ee 

Sfäär 

En modern restaurang som lyckas kombinera lokal, skandinavisk och italiensk matlagning i en blandning som funkar alldeles utmärkt. Inredningen är en blandning av retro och nutida design och gästerna är som menyn – en blandning av lokalt och internationellt klientel. Missa inte modebutiken på baksidan.  

Mere puiestee 6 

sfaar.ee 

Rae Meierei 

Mjölkbar är det nygamla heta i Tallinn och det är precis vad det här namnet anspelar på. Det är dock annat än mjölk som serveras här. Restaurangen har en ganska liten och anonym skylt på utsidan och ligger ovanpå ölhallen Beer House. Kliv in på Beer House och ta trappan rakt fram och upp till Mae Raes industricharmiga matsal där du avnjuter rätter av lokala råvaror. Här finns även en ostfabrik, destilleri och vodkamuseum. Ett coolt ställe helt enkelt. 

Dunkri 5 

raemeierei.ee 

Rataskaevu 16 

Restaurangen har egentligen inget namn, ägarna konstaterade krasst att alla bra namn var tagna och nöjde sig sonika med att döpa restaurangen efter gatuadressen. Här samlas trendkänsliga Tallinnbor och besökare med koll. Slå dig ner på någon av Thonet- eller Y-stolarna av ljust träslag i lokalen där man rappat av väggarna in till det gamla teglet och njut av en familjär stund. Menyn består av lokala råvaror i modern tappning. Boka bord i god tid. Om sommaren finns en trevlig terrass utomhus.     

Rataskaevu 16 

rataskaevu16.ee 

Restoran Ö 

Ö är en vacker och viktig bokstav, tycker kockarna Ranno Paukson och Martin Meikas som kommer från Estlands största ö, Saareema. De har tagit namnet med svenskans betydelse av ö i åtanke och de inspireras även av nordiska smaker. Menyn varierar efter säsong och vilka råvaror som finns att tillgå. Detta är en restaurang med hög svansföring och ett måste för den som gillar att klä upp sig lite när man går ut och äter.       

Meere puiestee 6E 

restoran-o.ee 

Manna La Roosa 

Föreställ dig att en eklektisk, indisk prinsessa flyttat in med ett tivoli i Villa Villerkulla så kommer du ganska nära Manna La Roosas uppenbarelse. Här kan man fika, luncha, äta middag och festa loss till inpå småtimmarna. Här är alla glada och livet är en fest.  

Vana-Viru 15 

mannalaroosa.com 

Maiasmokk  

Inte bara Tallinns utan Estlands äldsta kafé. Kaféet har legat i samma lokaler sedan 1864 och inredningen har inte förändrats det senaste seklet. De är särskilt kända för sina marsipanfigurer, här finns även ett litet marsipanmuseum – enligt den lokala legenden var det i Tallinn som marsipanen uppfanns och den användes som botemedel för kärlekskranka.  

Pikk16 

kohvikmaiasmokk.ee 

Farm 

Restaurangen Farm ligger i Gamla stan och öppnade 2014. Här serveras traditionella estniska rätter i en modern tappning, råvarorna kommer från lokala gårdar och upplevelsen ska kännas som att besöka en välmående bondgård på Medeltiden. Fast på ett modernt sätt.  

Müürivahe 27 

restaurant.farm 

 Cru 

En av Tallinns pålitliga finkrogar som ligger i hotellet med samma namn i Gamla stan. Dmitri Haljukov, chefskocken på restaurangen Cru, representerade Estland i finalen av kockmästerskapet Bocuse d'Or i Lyon 2015. Här dinerar du i lokaler från 1600-talet och tar med fördel en extra titt på vinllistan, de är kända för sin vinkällare. 

Viru 8 

crurestoran.eu 

Pierre Café & Chocolaterie 

Ett ljuvligt kafé och chokladpralinverkstad från 1937 i så mysiga lokaler att det är värt att gå hit bara för att njuta av inredningen. Känslan påminner om ett bohemiskt kafé i Paris i början av förra sekelskiftet och det är inte någon slump att man bara spelar fransk musik i högtalarna. Under sommarhalvåret kan man sitta utomhus på den mysiga innergården. 

Vene 6 

pierre.ee 

Publicerad: 2019-07-02