Fem heta vinbarer i Köpenhamn
Nordens bästa restaurangstad har också många bra vinbarer.

Fem heta vinbarer i Köpenhamn

Nyligen gick stjärnkocken Niklas Ekstedt ut i Svenska Dagbladet och sa att världens bästa krogstad är Köpenhamn. Vi på RES håller med (i princip) och tycker att du ska åka över sundet om du kan och testa ett gäng riktigt bra vinbarer. 

Hitta hitta hotell i Köpenhamn

Kjær & Sommerfeldt

1. Kjær & Sommerfeldt

Kjær & Sommerfeldt, en av Danmarks äldsta vinhandlare, utökade sitt imperium 2017 och öppnade upp en mysig liten vinbar i vinbutikens tidigare rökrum. Butiken har huserat här sedan 1928 och vinbaren var en uppskattad utökning för de som gillar klassiska årgångsviner snarare än hippa naturviner. Här finns omkring 10-20 viner på glas, menyn byts ut varje vecka, eller så kan du köpa en vinflaska direkt från butiken och betala en extra avgift på 150 danska kronor. Utöver butiksvinerna finns också ett ex antal årgångsviner att välja bland i den så kallade skattkistan. Snacksa på gröna oliver och mandlar och njut av ett glas vin i anrika lokaler.

Hitta hit

Sabotøren

2. Sabotøren

Till Sabotøren kommer naturvinshipstern och den som vill upptäcka en vinbar som inte finns högst upp i varje guidebok. Det lilla haket ligger lite undangömt i Nørrebro och har under sommartiden en mysig liten uteservering. I glasen serveras uteslutande biodynamiska viner och till det serveras ekologiska tapas. Här råder en väldigt avslappnad och opretentiös stämning. 

Hitta hit

Ved Stranden 10

3. Ved Stranden 10

Ved Stranden 10 är en väletablerad vinbar i Köpenhamn som också öppnade tillhörande restaurang 2016. Här finns omkring 1500 viner från Europas kända och mindre kända vindistrikt, både klassiska och moderna viner. Något för alla helt enkelt. På vinlistan kan du endast skymta de viner som säljs på flaska, vill du dricka ett glas vin får du berätta om dina preferenser och hoppas på det bästa. 

Hitta hit

Nebbiolo Winebar

4. Nebbiolo winebar

Har du ledsnat på obskyra naturviner eller om Italien är ditt vinland bör du styra kosan mot Nebbiolo Winebar. Här är det inte bara fokus på den klassiska nebbiolodruvan utan allt som på något sätt kopplas samman med Italien. Som så många andra vinbarer i Köpenhamn har Nebbiolo också en tillhörande vinbutik, men också en delikatessbutik med diverse ostar och korvar. Är du här en söndag kan du äta en informell söndagsmiddag inklusive två rätter, bröd och ett glas vin för 150 kronor. Annars finns det alltid antipasti på menyn. 

Hitta hit

Almanak

5. Almanak

Almanak är egentligen en exklusiv restaurang som bland annat serverar moderna danska smörrebröd. Hit tycker vi att du ska gå för en trevlig vinlunch. Det finns alltid en säsongsbaserad lunchrätt och en skaldjurstallrik att dela på två samt de innovativa smörrebröden. Vinlistan innehåller både ett brett urval av vin på glas samt champagne och årgångsviner från vinkällaren. Almanak ligger vid stadens hamn och får du bord på terrassen har du en vacker utsikt mot kanalen. 

Hitta hit

Hitta hitta hotell i Köpenhamn

Och här hittar du RES uppdaterade guide till Köpenhamn med 81 handplockade tips. 

RES är Sveriges första moderna resemagasin. Vi föddes 1981 och vår grund nu som då är att vi älskar att resa och ha koll. Det som började som ett elegant magasin är nu en sajt fylld med tusentals tips till hela världen och ett tv-program.

Det händer att RES skribenter och reseexperter går på de breda allfartsvägarna, men helst vill vi hitta vår egen stig och den där lilla krogen på en bakgata fylld med stamgäster. Följaktligen bygger våra tips på våra egna erfarenheter och preferenser. Vår reseguide bygger inte på en datagenererad algoritm och miljontals anonyma betyg utan på vad vi älskar och vill göra själva. Här är våra handplockade tips. Vill du uppleva det alla andra gör kan du sluta läsa nu. Annars välkommen till vår vår värld.

Publicerad: 2020-08-21