Filippinerna: Filippinerna öppnar upp!
Nyhet

Filippinerna öppnar upp!

Filippinerna har släppt kravet på PCR-test före inresa för fullvaccinerade turister och hoppas nu att turismen till landet ska öka, enligt ett pressmeddelande.

Turistdepartementet (DOT) lättade på inresekraven den 30 maj 2022 för att få fler turister att besöka landet och för att stimulera turistsektorn som drabbats hårt av pandemin.

Filippinernas motsvarighet till Folkhälsomyndigheterna, IATF-EID, har antagit Resolution 168 som undantar alla fullvaccinerade utländska besökare från kravet på RT-PCR test före inresa, om de är över 18 år och har fått två sprutor och en påfyllnadsdos. Undantagna från kravet på RT-PCR test är även 12–17-åringar som har fått två vaccindoser mot covid-19, men även de som är under 12 år och reser i sällskap av föräldrar eller målsmän, som är fullvaccinerade, dvs fått totalt tre doser. Vaccinationsintyg krävs fortfarande för inresa, men alla typer av vaccinationsintyg, oavsett ursprungsland, kommer att accepteras.

Samma riktlinjer gäller för filippinska medborgare som reser till Filippinerna.

Reseförsäkringar som täcker kostnader för eventuell covid-19 behandling är inte heller längre ett krav, men rekommenderas fortfarande starkt för besökande resenärer. 

”Vi är glada över att de förslag som vi har arbetat fram har godkänts av IATF-EID. Det blir smidigare för turister att besöka landet samtidigt som den här utvecklingen är en fördel för den lokala turistnäringen, då fler turister ger ökade intäkter för våra små och medelstora företag, fler arbetstillfällen och försörjningsmöjligheter”, säger turistminister Berna-Romulo Puyat.

Totalt 517 516 utländska turister har registrerats i Filippinerna mellan den 10 februari och den 25 maj 2022. Av dessa har 1 760 varit från Sverige, 2 051 från Norge, 1 557 från Danmark och 507 från Finland. Chansen är stor att de blir fler framöver tack vare enklare inreseregler.

Publicerad: 2022-06-10