Filippinerna: Guide: så skyddar du dig mot denguefeber
Getty Images
Tips

Guide: så skyddar du dig mot denguefeber

Denguefeberutbrotten i Asien går ofta i cykler. Under 2019 har Filippinerna drabbats hårt av viruset, som sprids via myggor, och flera andra länder i Asien har också rapporterat om större utbrott. I dagsläget finns inget vaccin mot dengue – här är några saker att tänka på om du ska resa till Sydostasien. 

Text: Elin Fellman

Sedan januari i år har 146 000 personer i Filippinerna smittats av denguevirus. Myndigheterna i Bangladesh, Malaysia och Vietnam har också rapporterat om större utbrott av viruset, enligt SOS International. Men det finns ingen anledning att känna en större oro om man ska resa till någon av länderna, enligt Andes Tegnell, avdelningschef och statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

– Har man bestämt sig för att åka får man ha med det i kalkyleringen. Men man ska ta det här på allvar och försöka skydda sig från mygg, säger Anders Tegnell till SVT. 

Det är dock mycket sällsynt att friska skandinaviska turister blir allvarligt sjuka av denguevirus. Men för att vara på den säkra sidan ska man främst försöka skydda sig mot myggbett om man befinner sig i något av de tropiska länderna där viruset finns. 

– Man ska komma ihåg att de här myggorna biter även dagtid, till skillnad från malariamyggan som biter i skymningen. Ha myggmedel på huden och på kläder trots värmen. Det gäller att skydda sig hela dygnet, säger Tegnell. 

Symptomen för viruset kan te sig olika men några vanligt förekommande symptom är hög feber, muskel- och ledvärk och att man kan känna sig trött och hängig.

Eftersom att det inte finns något vaccin mot viruset är det viktigt att undvika att bli stucken av mygg. Här är SOS Internationals riktlinjer. 

  • Använd myggspray eller -kräm på oskyddad/oklädd hud
  • Använd kläder som täcker så mycket som möjligt av kroppen
  • Sov under myggnät och med stängda fönster och stängd dörr
  • Var uppmärksam på stillastående vatten
Publicerad: 2019-08-27