Helsingfors, Finland: Fem måsten i härliga Helsingfors
Handplockade tips

Fem måsten i härliga Helsingfors

Välkommen till RES reseguide till Helsingfors. 

RES är Sveriges första moderna resemagasin. Vi föddes 1981 och vår grund nu som då är att vi älskar att resa och ha koll. Det som började som ett elegant magasin är nu en sajt fylld med tusentals tips till hela världen och ett tv-program. Det händer att RES skribenter och reseexperter går på de breda allfartsvägarna, men helst vill vi hitta vår egen stig och den där lilla krogen på en bakgata fylld med stamgäster. Följaktligen bygger våra tips på våra egna erfarenheter och preferenser. Vår reseguide bygger inte på en datagenererad algoritm och miljontals anonyma betyg utan på vad vi älskar och vill göra själva. Här är våra handplockade tips till Amsterdam. Vill du uppleva det alla andra gör kan du sluta läsa nu. Annars välkommen till vår vår värld. 

Vårt grannlands huvudstad är som gjort för en weekend. Att designen håller världsklass vet väl alla vid det här laget. Men Helsingfors har mer att bjuda på än så (även om designhotellen är i en klass för sig). Här listar vi våra bästa tips på restauranger, hotell och utsikter. 

1. Hotel Fabian 

Fabian är långt ifrån vad man förväntar sig av den Marimekkofierade staden, och för närmast tankarna till ett litet boutiquehotell i någon sydländsk del av Europa. Storvulna möbler i kanariegult och beigt står i den något övermöblerade lobbyn, och i andra änden av lokalen finner man den lilla matsalen. En öppen planlösning förenar matsalen och köket, där kocken på morgonen dukar fram frukostbuffén på den angränsande köksön. Att kliva rakt in i köket för att fylla på kaffekoppen är alltså fullt möjligt. På somrarna är innergårdens lilla uteterrass en skönt avslappnad, parasollförsedd oas mitt i staden.

Boka in mig! 

Hitta andra hotell i Helsingfors - till bästa priset såklart!

2. Restaurang Farang 

Om finländarna själva får välja så är asiaten Farang ett toppval. Den moderna krogen, som ligger i Kunsthalle Helsinkis lokaler, har med de exotiska smakerna rört om en hel del i grytorna bland Helsingfors klassiska fin- och gourmetkrogar. Vi rekommenderar avsmakningsmenyerna för att få prova så många som möjligt av de små delikatesser som tillagas i köket på denna spännande krog.

Hitta hit 

3. Nokka 

Restaurang Nokka är ytterligare en representant av det etablissemang som stöder lokalt odlade, organiska grödor, och menyn baseras helt på vad som finns tillgängligt för säsongen. Krogen har en vacker utsikt över havet, och ligger i en rödteglad lagerlokal med gigantiska träbjälkar i taket. Hemtrevligt och gott.

Hitta hit 

4. Green Hippo Café 

Hippt, veganvänligt och nyttigt. Green Hippo Café hade lika gärna kunnat vara placerad på Södermalm i Stockholm med tanke på utbud och klientel. Det är en underdrift att säga att Green Hippo är ett all around-ställe. Här serveras det mesta, till exempel smoothies, bowls, brunch, lunch, lättare middagar och drinkar på kvällskvisten. Väl värt ett besök valfri tid på dagen/kvällen.

Hitta hit 

5. Mattolaituri

Helsingfors bästa utsikt finner man när man slagit sig ner på stolarna på Mattolaituris uteservering utmed vattnet i Kaivopuistoparken. Och regnar det (det finns tyvärr viss risk för det i Helsingfors) så har man ändå öppet i det fina fiket designat av Joanna Laajisto. Sköna människor, gott vin och läckra pajer utlovas.

Hitta hit 

74 ytterligare handplockade tips, se full guide här

Publicerad: 2021-08-06