Helsingfors, Finland: Hippa Helsingfors
Finland

Hippa Helsingfors

Hotell i Helsingfors

På andra sidan Östersjön ligger Finlands huvudstad Helsingfors, en stad som alla känner till men få känner väl. Det är dags att lämna Mannerheimvägen och upptäcka det riktiga Helsingfors med dessa restauranger, shopping, nattklubbar och trendiga kaféer.
 

Om jag säger ”Helsingfors”, vad tänker du på då? Kiasma, Silja Line och Stockmann? Kanske Marimekko? Inget fel på det i sig. Kiasma är ju fantastiskt, Stockmann har stans bästa delikatessavdelning och Marimekko har definitivt fått en nytändning med Samu-Jussi Koskis fina kollektioner. Till och med Silja Line har ryckt upp sig, senast jag åkte serverades det faktiskt en helt underbar gravad sik på Captain’s Grills förrättsbord. Men ändå. Helsingfors är ju så mycket mer. Det är en stad med en alldeles egen karaktär, restaurangkultur och modescen. Med fina, gamla traditioner som Ellen Svinhuvuds tårta, loppis på Sandvikens torg och söndagspromenad på Havshamnens strand. Det äkta Helsingfors är inte direkt hemligt, men kan vara lite svårt att hitta. Så här kommer hjälpen. RES tipsar om ställena som får dig att känna dig som en riktig Helsingforsbo – eller ska vi säga Helsinkiläinen?

Töölö – Tölö
Töölö är Helsingfors kanske mest kulturella stadsdel. Området har flera teatrar, fina jugendhus, en musikhögskola, ett operahus och inte mindre än fjorton museer. Morgonfika på Tölötorget eller på något kafé är aldrig fel. Eller om du bor i närheten, varför inte ta en joggingtur runt Tölöviken? På kvällen lockar konserter och en middag på någon av områdets populära restauranger.

Kulturfabriken Korjaamo
Korjaamo är en mötesplats med ett konstgalleri, en bar, en restaurang och en scen för olika evenemang, från teater till konserter. Lokalen är en före detta spårvagnshall. På vintern kan man åka skridskor på innergården, och på sommaren finns det en uteservering.
Adress: Töölönkatu 51 b
Tel. +358-20-741 70 00
www.korjaamo.fi

Villetta
Utseendemässigt påminner den här italienska restaurangen mer om en fotbollsbar än en topprestaurang – men maten är kanonbra. Stället är en favorit bland Helsingfors italienare. Servicen är alltid vänlig och personlig, trots att personalen ofta envisas med att prata italienska med gästerna.
Adress: Ruusulankatu 8
Tel. +358-9-49 89 60
www.villetta.fi

Elite
På trettiotalet älskade finska kultureliten Elite, och det gör den i viss mån fortfarande. Den mest kända gästen genom tiderna är skådespelaren Tauno Palo, som fått en lökbiff döpt efter sig på funkisrestaurangens meny.
Adress: Eteläinen Hesperiankatu 22
Tel. +358-9-434 22 00
www.royalravintolat.com/elite

Tintin Tango
Kafé, bar, tvättstuga och bastu. Vad mer kan man begära? Frukosten här är speciellt bra, och om man bokar i förväg, kan man passa på att basta samtidigt som man väntar på sin tvätt.
Adress: Töölöntorinkatu 7
Tel. +358-9-270 909 72
www.tintintango.info

Hietaranta – Sanduddsstranden
Badstranden ”Hietsu” ligger bara ett stenkast från centrum, och på varma sommardagar fylls den av semestrande skolelever och vuxna. I närheten kan man spela tennis, och det är även populärt att åka inlines eller jogga längs Sandstrandsvägen.
Adress: Hietarannankatu

Punavuori – Rödbergen
På nittiotalet blev Punavuori Helsingfors mest fashionabla stadsdel. Längs Uudenmaankatu, Fredrikinkatu och Bulevardi trängs modebutikerna med små finska märken som Ivana Helsinki, Hanna Sarén och Tiia Vanhatapio. Här hittar man också sköna skivbutiker och kaféer. Särskilt den sträckan av Fredrikinkatu som ramas in av Uudenmaankatu och Bulevardi är bra för shopping. På kvällarna fylls Punavuoris många barer av konstnärer, mediefolk, reklamare och trendigt folk i allmänhet. Ett perfekt ställe för en lördag alltså, från morgon till kväll. Bo kan du göra på det nya hippa hotellet Klaus K på Bulevardi 2.


helsinki2.jpg


Nina’s
Modellen Nina Kurkinen, känd bland annat som Lumenes ansikte, driver sin egen sko- och väskbutik sedan ett par år tillbaka. Utbudet är lyxigt: märken som Marc Jacobs, Miu Miu och Barbara Bui ingår i sortimentet.
Adress: Bulevardi 13
Tel. +358-9-622 10 02
www.ninas.fi

Viiskulma – Femkanten
Korsningen i slutet av Fredrikinkatu kallas Femkanten eftersom den är en knutpunkt mellan fem gator. Området är känt för sina skivbutiker, som säljer nya och begagnade skivor inom alla genrer. Prova Digelius, Eronen och Lifesaver.
Adress: Korsningen Fredrikinkatu/Pursimiehenkatu

Ruuturouva
En av Helsingfors bästa secondhandbutiker, en klassiker som alltjämt håller stilen.
Adress: Fredrikinkatu 16
Tel. +358-9-17 47 26

Café Ekberg
Helsingfors äldsta kafé – från 1852 – är ständigt populärt bland såväl unga som gamla. Det är härligt att komma hit för frukost, lunch eller bara fika. Glöm alla lattekedjor och pappmuggar – här är det porslin och bordsservice som gäller.
Adress: Bulevardi 9
Tel. +358-9-681 186 60
www.cafeekberg.fi

Ravintola Slussen
En populär nykomling som har lånat sin stil och meny från femtio- och sextiotalen. Här serveras enkla men vällagade rätter som pyttipanna, lökbiff och stekt lever.
Adress: Punavuorenkatu 3
Tel. +358-9-65 93 80

Kallio – Berghäll
Kallio har ett förflutet som ett arbetarområde, och det syns. Runt Hakaniemis torg huserar SAK – finska LO – och Metallityöväenliitto – motsvarigheten till Metall. Mittemot hittar vi en av stans större Alkobutiker, och de obligatoriska gubbarna som tidigt på morgonen väntar på att dörrarna ska öppnas. Husen andas en sliten charm.
Kallio är också favoritstadsdelen för singlar, bohemer, studenter och musiker. Många nykomlingar börjar sitt Helsingforsliv här på grund av de låga hyrorna, och ölen – den är likaså billigast på Kallios barer.
Trots det besöker också det ”fina folket” Kallio, och då speciellt Haganäshallen. Där kan man på lördagsmorgonen se diplomatfruar som knallat över bron från Kronohagen för att köpa fisk och grönsaker till helgens middagar.

Hakaniemen halli – Haganäshallen
En gammal, charmig saluhall med ett stort utbud av färsk fisk, kött, delikatesser, textilier och souvenirer.
Adress: Hakaniemen tori
Tel. +358-9-169 34 17
www.hakaniemenkauppahalli.fi

Sävel
En gammaldags, något sliten ölbar med avslappnad stämning och finska hittar i högtalarna.
Adress: Hämeentie 2
Tel. +358-9-774 10 82

Linnanmäki – Borgbacken
Helsingfors anrika nöjespark med en berg- och dalbana från 1951. Ser helt livsfarlig ut men ger sköna åk. Öppet från april till september.
Adress: Tivolikuja 1
Tel. +358-9-77 39 91
www.linnanmaki.fi

Kotiharjun sauna – Kotiharjus bastu
Helsingfors sista allmänna bastu är över sjuttio år gammal men renoverades nyligen. Här kan man basta och sedan kyla sig ute på terrassen, mitt bland Kallios folkliv.
Adress: Harjutorinkatu 1
Tel. +358-9-753 15 35
www.kotiharjunsauna.fi

Sininen Huvila – Blå Villan
Det här romantiska kaféet ligger i ett område som heter Linnunlaulu – Fågelsången. Många Helsingforsbor drömmer om att få bo här, i en gammal trävilla högt uppe mellan Tölöviken och Kallios stenstad, men det är bara få förunnat. Kaféets öppettider varierar, så det är bäst att ringa i förväg.
Adress: Linnunlauluntie 11
Tel. +358-9-753 51 28

Keskusta – Centrum
Helsingfors centrum kan ibland kännas grått och fult, men här finns det många pärlor som man inte bör missa. Man måste dock våga sig in på bakgatorna, annars fastnar man lätt i H & M- och McDonald’s-landet. Från Mannerheimintie tar du också enkelt spårvagnslinjen 3B eller 3T, som tar dig runt staden och tillbaka till centrum igen.

Galerie Anhava
Ilona Anhavas galleri är Finlands mest internationella, och enligt många det bästa. Bland konstnärerna finns en av den finska bildkonstens just nu hetaste namn, Mari Sunna.
Adress: Mannerheiminaukio 3
Tel. +358-9-66 99 89
www.anhava.com


helsinki3.jpg


Chez Dominique
Finlands kanske bästa restaurang har två stjärnor i Guide Michelin. Priserna är därefter, men så är också maten.
Adress: Rikhardinkatu 4
Tel. +358-9-612 73 93

Helsinki 10
Ett litet modevaruhus som säljer både nytt och begagnat, från finska och internationella modeskapare. Allt från de gamla underkjolarna och handväskorna till jeanssortimentet är valt med omsorg.
Adress: Eerikinkatu 3
Tel. +358-10-548 98 01
www.helsinki10.fi

Urban A
Finlandssvenska Ullica Hansson och Andrea Sucksdorff driver denna lifestylebutik, som säljer trendiga kläder, inredningsobjekt, accessoarer och möbler. Tjejerna har även designat en egen kläd- och möbelkollektion.
Adress: Erottajankatu 5
Tel. +358-9-621 68 87
www.urban-a.fi

Yrjönkadun uimahalli – Georgsgatans simhall
Det finns inte mycket som slår ett par timmar på Georgsgatans simhall en kylig dag. Byggnaden med sin klassicistiska stil är underbart vacker, och det finns flera olika bastur. Män och kvinnor har separata badtider, och simning sker med baddräkt eller utan.
Adress: Yrjönkatu 21
Tel. +358-9-310 874 01

Stella Konditori
Ett klassiskt konditori vars specialitet heter Ellen Svinhufvuds tårta. Ellen var fru till Pehr Evind Svinhufvud, Finlands president mellan 1931 och 1937, och brukade servera den söta mandeltårtan på sina kaffekalas.
Adress: Pohjoisesplanadi 35
Tel. +358-9-66 56 52

Ullanlinna – Ulrikasborg
Borgerligt charmiga Ullanlinna tillhör Helsingfors mest eftertraktade områden, och lägenhetspriserna är skyhöga. Lyckligtvis finns här mycket att njuta av utan att det behöver kosta skjortan. Stadsdelen ligger vid havet, och i närheten finns också två av Helsingfors bästa parker, Brunnsparken och Observatorieberget. Om du kliver upp till Observatoriebergets utsiktsplats, får du uppleva en fin utsikt över havet, hamnen och Uspenskikatedralens lökformade kupoler. Havshamnen är ljuvlig på soliga dagar. Hit kommer man för att sitta och titta på människor och båtar, avnjuta vårens första glass eller, om man vill, tvätta sina mattor för hand vid mattbryggan. I Ullanlinna finns också några av stadens topprestauranger och flera trevliga kvarterskrogar.

Merisatama – Havshamnen
Längs promenaden finns det flera bra kaféer, till exempel Café Ursula på Ehrenströmintie 3. På sommartid kan man ta båten till någon av örestaurangerna. Prova Klippan Palace, som har en terrass med vidöppen utsikt över havet. Restaurangen håller öppet 1 maj–30 september.
Adress: Merisatamanranta

Kaarle XII
I folkmun kallas denna klassiska nattklubb Kalle. Festkvällen här är torsdag, då man spelar finsk schlager, rock och pop i nedre våningens bar.
Adress: Kasarmikatu 40
Tel. +358-9-612 99 90
www.kaarle.com

Designmuseet
Många missar Designmuseet på grund av dess avskilda läge. Det är synd. Här visas fina utställningar med allt från möbler till grafisk design och mode. Bassamlingen belyser den finska konstindustrins historia och utveckling med 35 000 föremål.
Adress: Korkeavuorenkatu 23
Tel. +358-9-622 05 40
www.designmuseum.fi

Maxill
En klassisk kvarterskrog som har många stammisar. Fin lokal med stora fönster och skön stämning. Bra för sena kvällar, eftersom köket tar emot beställningar till 23.00 på vardagar och till midnatt under helgerna.
Adress: Korkeavuorenkatu 4
Tel. +358-9-63 88 73
www.maxill.fi

FRÅN RES NR 03 - 2008

 

Publicerad: 2008-04-24