Första föräldrafria resan? Här är Generation Zs favoritdestinationer
Nyhet

Första föräldrafria resan? Här är Generation Zs favoritdestinationer

För många har de senaste åren inneburit färre resor, och därmed också färre veckor slappandes vid poolen tillsammans med vänner. Men för vissa har det även inneburit att den efterlängtade första föräldrafria resan, inte ägt rum än...förrän nu! En ny undersökning från Hotels visar att över hälften (51 procent) av svenska ungdomar uppger att pandemin hindrat dem från att åka på sin första resa på egen hand.

Nu är dock semesterresorna är tillbaka och i full fart. Faktum är att över en tredjedel (37 procent) av svenskarna uppger att pandemin har gjort dem ännu mer exalterade att åka på en festresa med vänner.

– På grund av pandemin har många unga svenskar inte haft chansen att uppleva sin första föräldrafria resa, vilket vanligtvis är en viktig milstolpe. Hela 31 procent har fått sin resa med vänner inställd under de senaste åren, så det är inte konstigt att de vill resa i väg tillsammans i år, säger Emma Tagg, talesperson för Hotels.com

De fem mest populära destinationerna dit Gen Z-svenskar åkte på sin första föräldrafria semester eller planerade att åka till:
1. London
2. Rhodos
3. Paris
4. Marbella
5. New York

Festresor gör comeback

Nästan hälften (43 procent) av alla 18–24-åringar uppger att de inte har kunnat planera någon gruppresa med sina vänner det senaste åren. Men detta håller på att ändras, eftersom planerna är i full gång och svenskarna verkar inte vilja slösa bort en enda dag till. De viktigaste faktorerna när man väljer ett resmål eller hotell för en festresa är att det ska vara i solen (51 procent), att det finns en strand i närheten (46 procent) och att hotellet har gratis frukost (46 procent). Vad som händer på festresan, stannar där. Eller inte. Unga festsugna uppger att det viktigaste att ta med sig hem efter en semester med sina vänner är minnen för livet (59 procent), fina bilder (51 procent), och en solbränna (44 procent). Över en av tio (13 procent) hoppas på att återvända hem med en tatuering.

Fördelar med föräldrar

Trots att unga svenskar är desperata att åka på den första resan på egen hand, finns det några klara fördelar med att resa tillsammans med föräldrar som de nu går miste om. De kommer sakna att mamma och pappa agerar bank och betalar för dem (32 procent), att föräldrarna organiserar och bokar hotellet (30 procent) och att de planerar olika aktiviteter (25 procent).

Publicerad: 2022-08-11