Framtidens superyacht kommer ha noll i utsläpp
Sinot Yacht Architecture & Design 2019
Bildspel

Framtidens superyacht kommer ha noll i utsläpp

Den nya lyxiga superyachten Aqua väntas kunna sjösättas inom en snar framtid och kommer då att bli världens första vätedrivna lyxbåt, rapporterar CNN.

Text: Elin Fellman

Båten visades nyligen upp på en båtmässa i Monaco. Den 112 meter långa superyachten väckte såklart stor uppmärksamhet hos publiken, enligt nyhetskanalen. Båten har fem däck, där bland annat en infinitypool, ett spa, en helikopterplatta och ett massagerum finns. 

Det mest häpnadsväckande av allt är dock inte de lyxiga faciliteterna. Båten ska i princip inte släppa ut några växthusgaser alls – endast  ren vattenånga. Den vätedrivna båten och dess teknik finns inte på marknaden än, men enligt CNN är det bara en tidsfråga. 

Den framtida tekniken har en rad fördelar, men också en del utmaningar. En av svårigheterna med att använda miljövänligt flytande väte som bränsle är att det helt enkelt tar större plats.

Båten Aqua är utrustad med två tankar som väger 28 vardera. Med en topphastighet på 17 knop ska båten kunna ta sig 3 750 sjömil, enligt Business Insider.

CNN

Business Insider

 

Publicerad: 2019-10-17