Paris, Frankrike: Debutförfattaren hämtar inspiration från Paris
Foto: Anna-Lena Ahlström
Veckans resenär

Debutförfattaren hämtar inspiration från Paris

Debutförfattaren Vilda Rosenblad tillbringade flera barndomsår i Paris och hennes debutroman Lilla fröken Grenadin är löst baserad på hennes egen uppväxt i den färgstarka huvudstaden. Här är Rosenblads bästa pryl på resan, drömresmål och plats i världen som hon aldrig besöker igen.

Namn: Vilda Rosenblad
Aktuell med: Min debutbok Lilla fröken grenadin
Familj: Man, fem barn och kattunge
Ålder: 39
Bor: på Österlen

Senaste resa? Karlskrona. Var där för att prata på en bokhandel och blev fast. Mycket vacker stad, mycket dålig tågtrafik.

Favorithotell? En liten gård i en dal i Toscana, Nottoli i Sassofortino. De hyr ut ett elfritt hus, och, ännu längre ner i dalen, två olika hus på hjul. Det finns även tältplats, utekök och den bästa utomhusduschen i världen, drivs med solvärme. Svårt att ta sig upp från den branta grusvägen dock och båda gångerna vi varit där har vi fått parkera i byn och gå två kilometer upp genom den underbara toscanska skogen.

Favoritdestination? Paris just nu, vill vara där så mycket som möjligt nu när jag skriver Elvira och Ulrika-serien. Kanske när barnen är äldre kan vi utforska mer av Europa. 

Bästa weekendstaden? Paris har allt. Jag har spenderat 8 år av min barndom där och det är så mycket minnen som är knutna till staden. Annars Prag eller Hamburg. 

Vilken pryl tar du alltid med dig på resan? Dagboken så jag kan skriva och rita om allt. Vattenflaska så man slipper köpa.

Vad har du för drömresmål? En barnfri helg i Berlin. Har otroligt nog aldrig varit där.

Tåg eller flyg? Tåg endast. Flyger inte sedan 2012.

Vad är det bästa med att resa? Att luften är annorlunda på andra ställen. Lättheten man känner av att komma hemifrån. 

Hit åker jag aldrig igen: Dessvärre alla ställen jag inte kan ta mig till med tåg eller biogasbil. Men är inte särskilt förtjust i Malaga heller, trots att man nog kan bila dit.

Bästa matupplevelsen: 4 kilometer hemifrån, Daniel Berlins 25-rättersmeny. Kom hem efter fyra timmar och kände mig som att jag hade varit på SPA i två veckor. 

Detta vet vi inte om dig: Jag är bra på att tappa bort oviktiga saker. Som bilnycklar, datorer, plånböcker och dylikt.  

Nästa resa går till: Odensjön på Söderåsen. Mystisk sjö som sägs vara en portal till underjordiska världar. 

Publicerad: 2019-09-19