Rivieran, Frankrike: 3 sköna tips på Franska Rivieran
Foto: Les Roches Blanches D Delmas
Tips

3 sköna tips på Franska Rivieran

Det spitter av sug efter en vårig långhelg i södra Europa. Maria Unde Westerberg bor på Franska Rivieran och har ständig koll på det senaste den blå kusten har att erbjuda. Hit vill vi just nu! 

Maria vurmar även för att ta tåget och dessutom givit ut en bok i ämnet tillsammans med fotografen Kristina Svensson – ”Rivieran inom räckhåll : med tåg till de bästa upplevelserna i södra Frankrike” – där de delar med sig av sina bästa tips. 

Les Roches Blanches

Fira något särskilt? Cassis kallas ibland St Tropez lillasyster med såväl pittoresk hamn som vingårdar ända ner i byn. Ute på klippkanten där de fantastiska Calanquerna börjar ligger en nyrenoverad Art Deco-pärla med 38 rum och omtänksamhet i varenda detalj. Bada i infinitypoolen eller släng dig rakt ner i Medelhavet.  

9, avenue des Calanques, Cassis

Lediga rum & priser

https://roches-blanches-cassis.com

 

Hotel du Soleil

Hotel du Soleil i Saint Raphaël drivs av superproffsiga Linnea och Susanne i en paradvilla från förra sekelskiftets glansdagar. Efter att ha drivit kvarterskrog på Kungsholmen i Stockholm finns de nu med varsamt återställda rum, studios för veckouthyrning och om sommaren även en ljuvlig restaurang på Rivieran, några gator upp från de röda Esterelbergens klippvikar och vandringsleder.

47 Bd Domain du Soleil, Saint-Raphaël

Lediga rum & priser

hotel–dusoleil.com

Lavomatique

Ett av de roligaste inslagen av nyaste franska köket, cuisine de marché, finns i en gammal tvättomat mitt i turiststråket i Nice Vielle Ville. Här lagas hantverksmässig mat med piggt handlag och influenser från hela välden. Smårätter man gärna delar  och naturviner som är goda på riktigt. 15 platser i baren och 15 vid några bord, reservera helst.

11, Rue du Pont Vieux, Nice

lavomatique-restaurant.business.site

 

 

Rivieran inom räckhåll

Med boken som guide är det lätt att resa. Du får praktiska tips på de finaste resrutterna från Sverige och hur du köper biljetter. Författarna bor båda på franska rivieran på deltid. Kristina Svensson är fotograf och har tidigare skrivit flera uppskattade guideböcker som Mitt Nice och Mitt Provence. Maria Unde Westerberg är rutinerad tågluffare och engagerad i tågsemesterfrågor. Maria var också en av talarna på Tågsemesterträffen i Stockholm i mars 2019. De delar med sig av sina bästa tips, både om vägarna genom Europa och om resorna på plats. De blandar högst personliga berättelser om hur madamen på SNCF styrde upp en hel resa runt lunchen i Lyon med tips om vandringsleder, restauranger och några av favoritutflykterna. Som en vägvisare för alla som vill ha en aktiv vistelse med guldkant. Tillsammans visar de att rivieran finns där, inom räckhåll även för dig som vill ta tåget hela vägen.

Förlag: Within Reach

Finns att köpa på de flesta bokbutiker på nätet. 

Publicerad: 2020-02-24