Rivieran, Frankrike: Eze - den ultimata weekendresan på Franska Rivieran
Frankrike

Eze - den ultimata weekendresan på Franska Rivieran

Inte för långt bort, ingen onödig transfer, bra mat och möjlighet till både avkoppling och upplevelse. Johan Lindskog ger sig ut på jakt efter den perfekta weekendresan. Han slutar i Eze på Rivieran.

Det svåraste med att boka en weekendresa brukar vara att hitta den där blanka helgen i kalendern. Sedan ligger världen öppen. Kan tyckas. Men när man väl sitter där och ska hitta det optimala resmålet, så är det inte helt lätt ändå.

En kort semester adderar fler komponenter till ekvationen. Det får inte var för långt bort, inga onödiga stopp, ingen krånglig transfer, hotellet ska bädda för njutning, man vill äta bra, ha möjlighet till både avkoppling och upplevelse. En perfekt weekend kräver helt enkelt lite mer. Det kan också få kosta lite mer. På några få dagar blir det ändå inte så djupa hål i plånboken.

RES kalibrerade instrumenten efter weekendresans gyllene regler och fann en klassiker på Rivieran. Vi kan kalla det Guldgetens palats, men det låter finare på franska: Chateau de la Chevre d’Or.

Vi kan börja med läget. Direktflyg pang ner till Nice, sedan en knapp halvtimme med bil. Du kan vakna i Sverige och checka in vid lunch. Perfekt. Hotellet ligger dessutom på en av Rivierans mest dramatiska platser, i byn Eze som klättrar över den toppiga klippan med vidunderlig utsikt över Rivierans guldkust från Nice till Monaco.

En kort taxiresa från Eze har du också ett pärlband av det bästa på Rivieran, Villefranche, Beaulieu, Cap d’Ail (Rivierans vackraste strand), Monacos extravagans och Nices puls och kulturutbud.

Men hotellet i sig erbjuder också tillräcklig variation för några dagars häng om man bara vill ta det lugnt. Ta ett dopp i poolen, en kväll i cigarrbaren, en kaffe med utsikt, ett glas bubbel i prunkande trädgårdar.

Hela hotellet hänger på en klippa över havet med sanslös utsikt från de flesta rum. Genom åren, sedan starten på 1950-talet, har hotellet växt och ätit sig in i den lilla byn och köpt små hus och lägenheter som blivit hotellrum, många helt fristående från den ursprungliga hotellbyggnaden. Vilket resulterar i att man går till receptionen, får sin nyckel och sedan knallar ut i byn och till sitt rum som till sin egen lägenhet.

Själva byn är nästan för pittoresk för sitt eget bästa, eller inte bara nästan, den är det. Det är helt enkelt för tillrättalagt, för många små affärer med turistplock, för få mjöliga boulangerier, hundlortar och felparkerade bilar. Det känns allt för mycket som en kuliss man knallar igenom på en halvtimme. Det gör man och sedan hänger man på hotellet i stället. Som är lite mer inspirerande.

Excentriska ägare har petat in en hel del lite överraskande detaljer som till exempel en park med enorma afrikanska djur i brons. Helt apart men bra för det stör den i övrigt perfekta ordningen.

Rummen är också roliga. Inga standardiserade modulinredningar här inte. De är mycket olika sinsemellan, vissa med lite modernare touch andra riktigt franskt puttinuttiga. De har också ett stort prisspann och man måste verkligen inte bo i topprummen för att få en förstklassig upplevelse.

Poolen ligger lika dramatiskt som allt annat, lunchrestaurangen levererar precis det man vill ha, baren är skön i all sin cognacstunga svulstighet. Allt är bra integrerat, finurligt placerat längs klippkanten för bästa möjliga vy var man än är.

Som av en händelse hyser hotellet också en av Rivierans och hela Frankrikes främsta krogar, den tvåstjärniga Chevre d’Or, numera rattad av stjärnkocken Didier Elena. Det sjunger förstås till i plånboken när man slår upp menyn men det blir också höjdpunkten på en nära nog perfekt helg.

 

Chateau de la Chevre d’Or

Rue du Barri, Eze, Frankrike
+33-4-921 066 66

Lediga rum & priser

 

Pris: dubbelrum från 280 euro till bra bit över tusenlappen (men även de små rummen är bra)

Barnvänligt: Nja. Barn är välkomna men det är oändligt många trappor och inte läge att köra bomben i poolen.

Romantiskt: Oslagbart. Här har nog en och annan ring delats ut med framgång.

Stil: Pittoreskt, klassiskt, personligt och franskt.

Bäst: Läget.

Sämst: Inget för trötta ben.

 

 

 

 

Publicerad: 2010-05-14