Santorini, Grekland: Lysande utsikter i Santorini
Grekland

Lysande utsikter i Santorini

Hotell på Santorini

I dramatikens hemland är få platser så dramatiska som Santorini. Sedan sjuttiotalet har ön legat i topp som turistdestination och utbudet är stort även om ön är liten. RES testpatrull har valt ut fem byar och granskat fem hotell för en maximal upplevelse.

Redan de gamla grekerna … Usch, vilken sliten klyscha. Börja aldrig en text så. Men när det gäller Santorini passar jag på, för Santorini är en plats som tål klyschor. Platon nämnde ön i sina skrifter och den har varit en viktig handelsplats under tusentals år. Dessutom anses det vara här den sjunkna staden Atlantis vilar på havets botten.
Det är lätt att förstå att denna plats har blivit både omskriven, omsjungen och mytisk. Naturens raseri har välsignat Santorini med en av världens mest dramatiska utsikter. Sittande på en servering vid en hisnande klippa kan även den mest hårdhudade få romantiska rysningar av en solnedgång i havet.

Santorini är med rätta en av Greklands toppdestinationer. Men det är inte för stränderna man åker hit. De svarta, nåja gråa, ibland röda, heta lavastränderna hamnar inte på någon topplista i vår bok. Vackra att se på men Grekland har hundratals andra bättre alternativ. Dessutom lockar de charmiga byarna i himlen mer än de rätt slitna orterna vid havet. På Santorini ska man tillbringa åtminstone en del av vistelsen i ett toppboende i någon av de klassiska byarna som vinglar på kraterkanterna.

Denna pärla lockar förstås människor från hela världen men turismen smälter in relativt bra i det grekiska och hit reser inga stora partyhorder utan det är en plats för folk som vill titta varandra i ögonen när det lokala vinet från den bördiga lavajorden slinker ner medan natten sänker sig över sceneriet.

santorini55.jpg

Imerovigli – det sofistikerade valetImerovigli är inte bara den högsta byn runt kratern som toppar på tvåhundrafemtio meter över havet, det är också den plats på Santorini där turismen gifter sig som bäst med det ursprungliga. Imerovigli är det lite mer sofistikerade valet mellan det lättsmälta Fira och kärva Pirgo.
Hela byn är uppfräschad i vita och grå färger med stänk av lysande blå pooler. Här har souvenirförsäljarna hållits i hårda tyglar och tavernorna smälter snyggt in i omgivningen. Dessutom är det bara tjugo minuters hänförande promenad till Fira, så det mer kommersiella utbudet finns nära till hands.

santorini_35.jpg

Bästa hotellet: La Maltese
På högsta punkten i den högsta byn ligger La Maltese – ett litet exklusivt hotell inrymt i en ståndsmässig villa. Härifrån har man den bästa vyn över kratern och det är förstås inte illa att ha den utsikten från sitt eget hotellrum. Men det kostar. La Maltese är dyrt men har man råd är detta ett av de bästa boenden man kan få på ön.
Hotellet har bara åtta rum som ligger på ett eget plan under själva huvudbyggnaden. Alla har olika planlösning. Några är lyxigt spatiösa, andra finurligt men lite väl krångligt inklämda i berget. Se till att få något av de större rummen.
Inredningen är snygg, sängarna sköna och badrummen fräscha. Den enda nackdelen är att eftersom man delar terrass med de andra rummen får man också dela sin dialog och sin utsikt med de tillfälliga grannarna.

Restaurangen gör sitt yttersta för att hålla hög klass och lyckas för det mesta trots att gästunderlaget är litet för det väl tilltagna köket. De gemensamma utrymmena på den stora terrassen inbjuder till lata bokdagar i vita soffor. Poolen är dock för liten för att räknas för mer än ett svalkande dopp.

Imerivigli 84700, Santorini

Dubbelrum från 435 euro

Lediga rum & priser

+ Snygga svala rum
Nära till allt
Bästa utsikten

–Dyrt
Ingen egen terrass
För liten pool


Pirgos – genuint grekisktHär är det så nära genuin bykänsla man kan komma på Santorini. Byn är så brant, trång och vindlande att inga bilar får rum här. Man får snällt parkera nedanför byn och låta luggslitna åsnor bära packningen mot himlen.
Det är inte mycket turism men de som letar sig hit möter sköna kaféer och smarta hål i väggen som säljer mer än de obligatoriska vykorten. Detta är en by för de riktiga entusiasterna. Om man blir man förälskad i Santorini är det här man vill slå sig ner och låta sin personlighet forma en bar som spelar Mozart eller en butik som säljer indiska saris.

 

santorini_34.jpg

Bästa hotellet: Zannos Melathron
Mitt i denna härlighet, som oliven i dry martinin, ligger hotellet Zannos Melathron. Huvudbyggnaden uppfördes på mitten av artonhundratalet. En rik ädling på ön fick en handikappad dotter och byggde palatset som dotterns hemgift för att underlätta det äktenskapliga maskineriet. I dag tackar vi turister för denna faderliga omsorg.
Hotellet bjuder ett väl genomtänkt boutiqueboende med imponerande entré, ambitiös vinkällare med sommelierledda provningar för hågade.
Rummen är spatiösa men inredningen lite väl torr. Här hade arkitekten kunnat ta ut svängarna. Det hade varit läckert med lite vild design som kontrast till den klassiska, tunga känslan i stenväggarna och den monumentala takhöjden. Även om inredningen går i samma stil i alla rum så är de väldigt olika i storlek och läge. Se till att se alla lediga rum innan ni bestämmer er.
Restaurangen håller hög klass. Utsikten härifrån är också läcker även om det inte är kratern man ser ut över – i stället har man hela ön för sina fötter och Santorini är inte större än att det ryms i blickens panorama från denna höga punkt.
Ett problem är förstås att det är så svårt att ta sig hit att det också är svårt att ta sig härifrån. Om man tänker sig en badsemester så är det ett litet projekt att vandra ner genom byn och ta en taxi eller buss till stränderna. Pool finns men den är inget man tillbringar hela dagar vid.
 

Pyrgos 84700, Santorini
Dubbelrum från 360 euro

Lediga rum & priser
 

+Stilfullt och kulturellt
Möjlighet till vinprovningar
Charmigaste byn
–Ingen utsikt mot kratern
Stor skillnad mellan rummen
Endast tillgängligt till fots eller med åsnor

Oia – hisnande utsikter
Oia är Santorinis mest omskrivna och älskade plats och en av de mest fotograferade i hela Grekland. Byn har blivit så flitigt porträtterad genom åren att det är svårt att finna en ny vinkel på skönheten.
Alla känner igen de klassiska vykorten på vitkalkade kyrkor med välvda himmelsblå tak mot det blå havet. Det är härifrån de kommer.
Hela byn klamrar sig fast som en murgröna ett par hundra meter över havet, och här samsas sköna kaféer och jazzbarer med allsköns turistiska lockelser. Detta är en plats som Greklandsälskare pratar om, och konnässörerna vet att byn heter ”iia” och inte ”oja” eftersom ”o” och ”i” uttalas som ”i” på grekiska.

Horder av turister strömmar hit varje kväll för att titta på solnedgången, men ärligt talat är den precis lika bra från vilken annan plats runt kratern som helst. En verklig anledning att vallfärda hit är dock restaurangen 1800, rankad som en av de bästa i hela Grekland.
Oia har också en strand på gångavstånd men det är en vådlig promenad, 214 trappsteg ner mot havet.

 

santorini_36.jpg

Bästa hotellet: Kirini
Bländande är ordet. Kirini är så vitt att det under den grekiska middagssolen är omöjligt att vistas här utan solglasögon. Hela hotellet klättrar som en vit organisk massa i terrasser längs berget.
Bländande är också andra aspekter av hotellet. Priserna kan sticka i ögonen men det är stor skillnad mellan hög och lågsäsong och Santorini är en plats som definitivt gör sig bäst när det är lite svalare i luften och lite glesare mellan turisterna. Då kan man göra klipp även på detta topphotell.
Kirini är ett av de snyggaste hotellen på Santorini och populärt bland smekmånadspar. Innanför den vita fasaden rymmer charmigt inredda färgstarka rum med touch av hopplockat grekiskt sommarstugegods. Vissa kanske tycker att det är lite för basic och odesignat för ett hotell i lyxklassen. Jag tycker att det är ett skönt avbrott som gör Kirini till ett ställe som inte är för stylish för sitt eget bästa.

En del av rummen har också egen pool, men det är knappast värt att betala extra för. Det finns en stor och bragemensam pool att hänga vid.
En nackdel är att hotellet är byggt så att många rum bara går att nå genom att gå över någon annans terrass. Vill man vara riktigt privat så bör man kolla innan att man får ett rum utan genomfartstrafik.
Restaurangen är riktigt bra. Den bjuder inte bara den perfekta utsikten utan har också välsmakande meny av både grekiskt och internationellt kök. Kirini ligger inte mitt i Oia men strax utanför, vilket är ganska skönt och privat. Det kan dock vara vådligt att vingla tillbaka från Oias barer på den smala, trappiga vägen om natten. Eftersom hotellet är byggt i terrasser längs berget får sig benen en rejäl omgång i trapporna. Inget för små barn och knäsvaga vuxna.

Oia 84702, Santorini
Dubbelrum från 415 euro

Lediga rum & priser
 

+Snyggaste hotellet på ön
Fantastisk utsikt
Bra restaurang

–Många trappor
Rejält dyrt under högsäsong
Vissa terrasser har genomgångstrafik

Fira – fullmatad klassikerHuvudorten på Santorini har sedan sjuttiotalets första turistströmmar utvecklats till en fullvärdig turistort. Här finns allt från snabbsouvlaki till nattklubbar, krimskrams, guld och märkesvaror. Trots det är Fira fortfarande en behaglig plats. Inte ens den mest kommersiella turistexplosion kan nöta ner charmen i de vindlande kullerstensgränderna eller förta den svindlande utsikten.
Längs berget mot kratern hänger otaliga restauranger och barer för alla smaker. De är tämligen likvärdiga, och utsikten är ändå det bästa på menyn. Undantaget är restaurang Kokomavlos som visserligen gör ett rejält hål i eurobunten men är värd varenda cent om man vill låta smaklökarna dansa till riktigt innovativ mat.

Vill man äta genuint grekiskt ska man dock strunta i vyerna och leta sig ner bland gränderna till klassiska Nicholas Taverna som serverar ljuvlig husmanskost i väldigt enkel miljö till en prislista som inte avslöjar att detta är en av stans bästa restauranger.
Ska man göra Santorini bör man lägga några dagar i Fira men det vore också fel att tillbringa hela semestern här och missa det genuina Santorini som möter utanför huvudorten.

 

 santorin_1556.jpg

Bästa hotellet: Aria Lito Mansion
Det är förstås en paradox att på denna ö bo på ett hotell som inte har någon utsikt. Men just i Fira är kraterkanten så proppad med barer, tavernor och folk att det kan vara skönt att bo lite avsides.
Då är detta ett bra alternativ. På Aria Lito Mansion vilar lugnet mitt i byn. Ett kullerstenssprång från allt och ändå tyst och tillbakadraget från tjattret av nyanlända kryssningsresenärer.
I en gammal ståndsmässig byggnad har ett antal hyfsat rymliga rum inretts i svala pasteller. Rummen är precis som de ska vara och inget mer, och man bör välja rummen som ligger i plan med hotellet och inte de som ligger en våning ner.
Det är byggnaden som imponerar mest, och servicen som står ut. Pool finns för svalkande dopp efter heta shoppingturer.
 

Fira 84700, Santorini
Dubbelrum från 160 euro

Lediga rum & priser


+Nära till allt
Lugnt
Trevligt

–Trista rum i undervåningen
Svag frukost
Ingen utsikt

Vlychada – lugnet i söder
På den södra delen av ön ligger ett litet samhälle som är för litet för att kallas en by. Några tavernor, en småbåtshamn och spridda hus utgör den bofasta basen. Vlychada ligger vid havet och här finns också en hyfsad strand. Detta är en plats för dig som vill komma bort från allt.
Här skvallrar inget om att du trots allt är på en av Greklands mest turisttäta öar. På gott och ont. Utbudet är skralt och det är en bra bit från resten av öns utbud. Ett ställe för dig som vill vara dig själv för en stund.

santorini_1029.jpg

Bästa hotellet: Notos Therme & Spa
Det här hotelllet håller egentligen inte någon högre klass men får poäng för charmen, lugnet och närheten till havet. Det är mer genuin bonnkänsla över det hela, lite undanstoppat på en avkrok av ön.
Detta är också ett hotell i charterutbudet och som del i ett paket kan det vara ett prisvärt alternativ. Det är också möjligt att göra en bra deal under mellansäsongerna.
Här finns inte finishen som bra boutiquehotell lever på. Det är mer ruffigt, snuddande vid slitet. Sämst är badrummen som är på gränsen till för dåliga för att det ska var acceptabelt.
Men för den som inte är petig och kan ta lite skavanker är detta ett skönt alternativ för en avslappnad semester och ett bra komplement till öns mer turistiska områden och dyra hotell. Temat är marint, med vindpinade grekblåvita kanvasgardiner som fladdrar sitt skydd mot solen på den privata balkongen.

Hotellets restaurang är bra men lite för dyr. Bättre att gå till tavernorna i närheten som verkligen inte hyser några stjärnkockar men ändå kan få det att vissla i gommen med sina färska fiskar och genuina grekiska husmanskonster.
Här finns ett spa med anor, byggt på heta källor från vulkangrunden. Det är väl inget spa i världsklass direkt men behandlingarna är bra och Notos Spa förstärker känslan av ett ställe för dig som bara vill slappna av och dra dig undan från världen.

Vlychada 84700, Santorini
snotos.com
Dubbelrum från 150 euro


+Nära till stranden
Trevlig bar
Hyfsat spa

–Slitet
Dåliga badrum
Långt till öns övriga utbud

Publicerad: 2009-06-22