Mumbai, Indien: Sju måsten i Bombay
Indien

Sju måsten i Bombay

Hotell i Bombay

I brokiga Bombay är det nära mellan högt och lågt. För varje flott skyskrapa som byggs av den framgångsrika överklassen skapas ett nytt slumkvarter vid dess fötter för hemlösa arbetare. Eva Brodin Kjeller ger dig sju tips till staden som inte lämnar någon oberörd.


1. Bo kungligt på Taj Mahal
Ett historiskt hotell, stilfullt och femstjärnigt in i minsta detalj, med sviter to die for i den äldsta delen och ett bra spa med sköna behandlingar. Hotellet är värt ett besök även om du inte bor här, det finns flera bra restauranger. Testa Wasabi som serverar bäst (och dyrast) sushi i stan. Systerhotellet Taj Lands End har också nyligen öppnat Pure, Indiens första internationella krog med enbart ekologiska råvaror.

The Taj Mahal Palace and tower
Apollo Bunder
+91-22-666 533 66

Lediga rum & priser

 

2. Solnedgång på Dome Bar
Om du bara ska ta en drink i Bombay, gör det på Dome Bar på Intercontinental Marine Drive. Sofistikerad takterrass med vidunderlig utsikt, bäst i solnedgång.
Intercontinental Marie Drive
135 Marine Drive
+91-22-398 799 99
mumbai-intercontinental.com3. I Shantarams fotspår
Den som ännu inte har läst Gregory David Roberts tegelstensroman Shantaram om författarens liv i Bombay bör göra det bums. Boken ger bilder av Bombay som bara den som levt här i slummen som kriminell kan förmedla. Boken filmatiseras med Jonny Depp i huvudrollen och det talas om att det kommer guidade turer i Shantarams fotspår. För senaste info om läget fråga hovmästaren på Leopold’s (som är både författarens och bokens huvudpersons stamställe).
Några andra platser från boken att besöka är: Haji Ali Mosque (templet på en pir ute i havet), Chowpattystranden (folkliv i solnedgång) och Fashion Street (loppmarknad för lågpriskläder).
 

Leopold Café & Bar
Colaba Causeway
leopoldcafe.com


4. Nordindiskt finlir
Det finns enkla, billigare krogar med nordindiskt kök överallt, men för den ultimata chicken tikka masalan, vacker lokal och bra service är Khyber prisvärt. Bra läge för lunch nära sightseeing och shopping.
Khyber at Fort
145 Mahatma Gandih Road, Fort
+91-22-226 732 28


5. Medverka i en Bollywoodfilm
Det finns ett flertal agenter som på daglig basis rekryterar västerlänningar till statistroller i Bollywood. Fråga efter dem på Leopold’s där många inom lokal filmproduktion umgås. Det utgår en ersättning på cirka 75 kronor för en heldag med gratis busstransport och mat. För en roll, mejla Amjad Khan på bollystars@hotmail.com eller bollystars@gmail.com. Eller se en lokal film på bio, välj Eros eller Regal för enkel charm eller Metro för mer moderna salonger. Och ja, alla i salongen står alltid upp i början av filmen och sjunger nationalsången.

6. Partaja med Bollywoodjetsettarna
För den som vill studera hur Bollywoodeliten roar sig är det bostadsområdena upp mot flygplatsen som gäller. Börja kvällen med mat och drinkar på någon av de italienska restaurangerna Zenzi eller Olive Bar & Kitchen. Fortsätt senare till dj-baren Shiro (inomhuspool bland buddastatyer!) och avsluta natten på Bling på hotellet Leela Kempinski som har öppet till framåt fem. Här hålls ofta privata jippon typ Miss Indias efterfest, så kolla vad som gäller före taxiresan (som tar cirka fyrtiofem minuter från Coloba).
Zenzi
183 Waterfield Road, Bandra West
+91-22-664 306 70
zenzi-india.com


Olive
14 Union Park, Khar
+91-22-260 582 28
olivebarandkitchen.com


Shiro
Pandurang Budhkar Marg, Worli
+91-22-243 830 08


Bling
The Leela Kempinski, East Andheri (nära flygplatsen)
+91-22-669 112 34
kempinski-mumbai.com


7. Shoppa sandaler och tyger
Billiga skor, smycken och piratkopierade böcker och skivor finns på Coloba Market och längs Colaba Causeway. Souvenirer till fasta priser säljs på Central Cottage Industries Emporium. För indiska tyger (kläder och heminredning) är Fab India bäst. Ett av många bra stora shoppingcentrum (där den lokala medelklassen handlar allt från mat till möbler) är Phoenix Mall i Lower Parel.

Central Cottage Industries Emporium
34 Chatrapati Shivaji Maharaj Marg (nära Gateway of India)

Fab India
Jeroo Building, 137, M.G. Road, Colaba
fabindia.com


Phoenix Mall
462 Senapati Bapat Marg
highstreetphoenix.com


Att resa till Bomba

Flyg
Kortaste resvägen från Stockholm är med Finnair (www.finnair.com) via Helsingfors.

Visum
Kostar cirka 650 kronor, information om ansökan finns på www.ttservices.se

Bästa restid
Från oktober till april (då det inte regnar).

Priser
Hotellen är bland de dyraste i världen, krogbesök är billigare än i Europa men dyrare än i övriga Indien.

Taxi till flygplatsen
Om man bokar förväg till fast pris på merucabs.com eller via hotellet kostar det cirka 80 till 100 kronor. Med taxameter kan det bli billigare eller dyrare beroende på trafiken. Restid på natten är cirka fyrtiofem minuter, räkna med ett par timmar under rusningstid.

Information
tourismindia.com
timeout.com
timeoutmumbai.net

Publicerad: 2010-02-18