Reykjavik, Island: 5 saker att tänka på om du ska till Island
Getty Images
Tips

5 saker att tänka på om du ska till Island

De flesta som åker till Island reser dit under sommarmånaderna på grund av det milda klimatet. Under hösten sjunker priserna och turistströmmarna avtar vilket gör det perfekt om man vill slippa att trängas runt sevärdheterna. Här är några saker att tänka på om du ska till Island. 

Text: Elin Fellman 

Lediga rum & priser i Reykjavik

Kranvattnet

Oavsett vart du befinner dig på Island kommer du att tycka att kranvattnet luktar illa. Lukten kommer från svavel och kan jämföras med lukten från ruttna ägg. Vattnet är trots det drickbart och smakar bra. 

Dyr mat

Reykjavik, där de flesta turister bor, är bland de dyraste städerna i världen sett till Forex storstadsindex. Den isländska huvustaden hamnar på värdet 138 jämfört med Stockholms 100. Det är samma prisnivå som turistiga Venedig. En varmrätt på en medelfin restaurang kan kosta 450 kronor och en macka på ett fik drygt 150 kronor. 

"Islandslöftet"

Islandslöftet är en ed som isländska turistmyndigheten uppmanar turister att avlägga online eller vid ankomsten på flygplatsen. Den innebär att man lovar att uppträda som en ansvarsfull turist och följa de bestämmelser som finns på ön. En Justin Bieber-video sägs ligga bakom uppmaningen. Artisten spelade in en musikvideo vid en dalgång på Island och efter att den blivit populär vallfärdade 100 000-tals turister dit vilket resulterade i att dalgången förvandlades till ett lerträsk. 

Solljuset

Det är viktigt att komma ihåg att många av sevärdheterna på Island ligger långt ifrån varandra, ibland upp mot en timmes körtid. Detta blir ännu mer påtagligt om du reser dit under hösten eller vintern när solen inte är uppe så länge. En annan sak att ha i bakhuvudet är att vädret är otroligt ombytligt och kan slå om och gå från hetta till isande vindar på bara några minuter.

Blå lagunen

Islands populäraste turistattraktion är Blå lagunen vilket betyder att alla vill dit. Förboka en plats innan avresa för att säkra en plats, även under lågsäsong. 

Allt om Resor

Publicerad: 2019-09-20