Reykjavik, Island: En resa till sagolika Island

En resa till sagolika Island

Island är ett fantastisk resmål som alldeles för få svenskar tar sig an. Om det beror på den höga prisbilden eller att landet ligger för nära för att kännas exotiskt, vet vi inte, men sak är säker, Island är en upplevelse långt utöver det vanliga.

Många är vi som funderar på vad som blir nästa stora resmål så fort läget tillåter. Blir det en tur till medelhavet eller är det kanske dags för att göra den där tågluffen? Ett annat alternativ, som kanske inte lika många överväger, är en resa till Island.

Börja med charmiga Reykjavik

Med en befolkningsmängd på 228 000 invånare är Islands huvudstad bra mycket mindre än Stockholm såväl som Göteborg och Malmö, men det är en trevlig plats att börja sin Islandsfärd.

Samtidigt som Reykjavik är historiskt intressant – staden grundades redan år 874 av landets första nybyggare Ingolf Arnarson och är landets äldsta bygd – finns också ett rikt kulturliv med flera konserthus såväl som varmt rekommenderade restauranger och muséer.

Den som däremot är intresserad av att toppa kvällen med ett besök på ett casino får tänka om. På Island finns det nämligen inga spelhus av den sorten, däremot går det bra att spela online. Via denna källa finns flera olika internetbaserade alternativ att se över om intresset lockar.

En fantastisk naturupplevelse

Den stora lockelsen med Island finns självklart utanför storstaden. Därför rekommenderar vi varmt att du ser till att hyra en bil i Reykjavik för att sedan bege dig ut på en oförglömlig upptäcktsfärd, som innehåller allt från vattenfall och vulkaner till varma källor.

Med sitt lugn varvat med fantastiska miljöer är Island en resa som fungerar fint för barnfamiljer. För både vuxna och små är det måste att rida på de unika islandshästarna och om bilresorna tär på barnens tålamod, kan det vara en god idé att hålla stämningen uppe med lite skojig musik för barn.

Island har gjort sig världsberömt för sin fantastiska miljö och det med rätta. Många gånger känns naturen som direkt tagen ur Sagan om ringen-filmerna, inte minst nu när vulkanen Galdingaduldur har vaknat till liv – över hela nätet finns det skämtsamma bilder som drar paralleller till Mordor.

Vulkanen lockar allaredan hundratals besökare och skulle kunna bli en turistmagnet för Island, men frågan är hur länge den kommer att brinna. Enligt nyhetsrapporteringar kan det rör sig om allt från tiotals till hundratals år, men det finns också de som menar att utbrottet kan sluta tvärt.

För att inte prata om alla varma källorna

Även om vulkanen är det heta nya, har Island gjort sig känt för sina fantastiska naturupplevelser långt dessförinnan. Inte minst har landet över 800 varma källor med en snittemperatur på cirka 75 grader. Några av dessa varma källor är så kallade sprutande gejsrar, varav den kändaste Geysir, sprutar ut en 180 meter hög vattenstråle när den får utbrott, vilket sker några gånger om dagen. En spaktakulär syn.

Vissa av dessa källor bjuder på perfekt badtemperatur och det hör vanligheten till att man tar sig ett dopp någon gång under semestern. Ett annat populärt alternativ är att besöka den Blå lagunen norr om Reykjavik, som året runt har en behaglig temperatur på 36-39 grader. Ett paradis för badkrukan med andra ord!

Island är en upplevelse utöver det vanliga. En varm rekommendation från vår sida.

Publicerad: 2021-01-01