Italien: Gelato – glass på italienska
Från boken "Gelato! Äkta italiensk glass" av Samantha Santambrogio-Öberg bjuder vi här på två glassiga recept.
Recept

Gelato – glass på italienska

Tekniskt sett, ja – gelato och glass är samma sak på två olika språk. Det är ett fryst livsmedel som innehåller socker, grädde, fett, mjölk och luft – och olika slags smaksättning. Men ändå, alla som har smakat en dagsfärsk skopa gelato kan skriva under på att den inte smakar som i Sverige.

Gelato har en lång historia i Italien och glassen tillverkas av färska råvaror efter säsong. Traditionellt serveras den dagsfärsk. I en gelateria , en italiensk glassbar, så gör man mindre mängder glass i taget – men ofta – därför behöver inte konserveringsmedel tillsättas. En äkta italiensk gelato är krämigare, fluffigare, mindre isig – och godare.

För att göra glass som den serveras på gelaterior i Italien krävs de rätta ingredienserna, en del noggrannhet och tålamod – men framför allt krävs bra recept. Då blir glassen exakt som i Italien. Världens godaste gelato kan man göra på många olika sätt. Några sätt är mer tekniska medan andra bygger mer på kärlek och känsla. Ibland har man inte tid eller lust att stå i köket i evighet, och ibland får det vara lite mer avancerat, när tiden finns. Ett bra recept mäts inte i svårighetsgrad: både enkla och avancerade recept kan ge utmärkt resultat.

Här är två utmärkta recept till äkta, krämig gelato, som garanterat för tankarna till Italien.

Variegato ai lamponi con pistacchi

– hallon och pistage

4-5 portioner

2 dl hallon

1 msk pressad citron

1 dl osaltade pistagenötter

1 sats gräddglassbas (se nedan)
 

Tillagning

1. Stavmixa 1,5 dl hallon med citronsaft (lägg resten av hallonen vid sidan).

2. Grovhacka pistagenötterna.

3. Blanda glassbasen (den ska inte vara fryst) med hallonsåsen, de hela hallonen och pistagenötterna. Gör det slarvigt och rör om bara lite så att det blir kvar ränder av hallonsås.

4. Fördela glassen i serveringsskålar eller i en form av frysgrader. Ställ glassen i frysen i 3 timmar eller tills den är helt fryst.
 

Gelato alla panna, base naturale

– gräddglass basrecept

4-5 port

4 dl vispgrädde

1 burk sötad kondenserad mjölk (400 ml)

2 tsk pressad citron


Tillagning

1. Vispa grädden med kondenserad mjökk och citronsaft. Smeten ska bli fluffig men inte för hård.

2. Häll glassmeten i en form som tål frysgrader och ställ den i frysen i tre timmar eller tills den är helt fryst.

3. Servera som den är, i strut eller i bägare, alternativt med strössel eller olika topping.

Recepten och bilderna kommer från boken Gelato! Äkta italiensk glass av Samantha Santambrogio-Öberg. Bokförlaget Semic, pris cirka 130 kronor.

 

Publicerad: 2016-10-14