Rom, Italien: Mums filibabba i Rom
Foto: IStock.
Mat & Dryck

Mums filibabba i Rom

Är det någonstans man kan äta gött är det i Rom. Här tipsar vi om tre ställen du inte får missa:

Lediga rum & priser i Rom

La Portineria

– Jag är en taliban när det gäller godsaker. Jag godtar inget annat än det bästa, berättar Gianluca Forino. Han har vunnit pris för bästa frukosten i regionen Lazio av vin- och gastronomiguiden Gambero Rosso och vunnit guldmedalj i världsmästerskapen i chokladtillverkning. Här gör man allt själva, från surdeg, en annan specialitet, till croissanter och praliner. Köket är inglasat så att man som gäst kan man se bakverken ta form innan man får sätta tänderna i dem. Man serverar en amerikansk brunch på lördagar och söndagar som lockar många matglada romare. Här är det lätt att den italienska frukosten drar ut på tiden. När man ser alla godsaker är det svårt att bara ta en espresso vid bardisken.

Via Reggio Emilia, 22, 00198 Roma
+39 06 9521 8864

Secondo Tradizione

La Tradizione är en av Roms bästa och mest välkända butiker av högklassiga matvaror. Här kan man botanisera bland 300 charkuterier, spanska och italienska skinkor och fler än 400 sorters ostar. Vinlistan är det inget att klaga på, kanske enda problemet är att den är så lång? Ett paradis för mat- och vinälskare med andra ord. Butiken startades 1980 av Renzo Fantucci och Valentino Belli som flyttade från Umbrien till Rom. Ryktet om deras bravur spred sig och La Tradizione blev snabbt ett namn att räkna med. I dag har man även öppnat en restaurang tillsammans med stjärnrestaurangen Il Pagliaccio som heter Secondo Tradizione. Och som du kan förstå är det inget fel på råvarorna.

Via Rialto, 39, 00136 Roma
+39 06 3973 4757
 

MAZZO

Det här är en av de mest intressanta restaurangerna – inte bara i Rom, utan i hela Italien. Den ligger i det ruffiga kvarteret Centocelle, långt från Roms turistiga centrum. Här står Francesca Barreca och Marco Baccanelli i köket och de liknar inga andra kockar. Varje kväll är en jam session i matlagning. Det kan vara klassiker, både italienska och internationella, som görs om på ett minst sagt kreativt sätt. Det vore nog bättre att säga hard core för att man ska förstå att här spränger man gränser. Och det med nöje, glädjen sprids i den lilla lokalen efter hand som både gäster och kockar blir varma i kläderna. Hit måste man gå med öppet sinne och vara beredd på att erövra nya smaker.

Via delle Rose, 54, Roma
Publicerad: 2018-08-01