Toscana, Italien: Drömmen om Toscana
Italien

Drömmen om Toscana

Ett enastående stycke land, en historia och ett kulturarv vars motsvarighet inte finns någon annanstans i världen. RES Peter Loewe och Bruno Ehrs följde Toscanas böljande landskap och lät sig förföras i Italien.

Text: Peter Loewe Foto: Bruno Ehre

Hotell i Toscana


BOENDE

Hotel Il Piccolo Castello
Fyrstjärnigt hotell nedanför den gamla medeltida fästningen Monteriggioni. Dubbelrum från 150 euro.
Lediga rum & priser

Piccolo Hotel La Valle
Pienza
Modernt hotell med hög standard för att vara trestjärnigt. Det bästa är den vidunderliga utsikten över dalen. Dubbelrum med utsikt, 130 euro.
Lediga rum & priser

B &B Rosso del Chianti
Panzano in Chianti och Lamole
Dario Cecchinis syster Marina driver detta lilla personliga bed and breakfast­-ställe. Rum på två olika ställen: dels i Panzano in Chianti, dels ett vackert isolerat boende i Casa del Prato uppe i den lilla byn Lamole. Båda kostar 60 euro för ett dubbelrum.
Lediga rum & priser


Villa di Geggianos italienska 1600-talsträdgård är gjord som en öppen teaterscen med gigantiska dominerande cypresser. Sköna sommarkvällar används den för konserter.


Hotel Camporegio
Siena
Ett mycket exklusivt boende är detta lilla hotell med alla rum inredda med antika möbler. Magni­fik terrass för husets gäster med utsikt över stadens domkyrka. Dubbelrum från 250 euro, svit med egen terrass kostar mer.
camporegio.com

Casa Mastacchi
Siena
Ett prisvärt privat boende i cont­radan Istrice (”Piggsvinet”) som är ett centralt och mindre turist­tätt kvarter i Siena. Dubbelrum, 90 euro.
Lediga rum & priser


Vänster bild: Berömda och ofta återgivna krökar intill den lilla byn Montichiello. Höger bild: Bakom grindarna till Villa di Geggianos trädgård öppnar sig slottets privata odlingar av frukt och grönsaker omringade av meterhöga murar, byggda för att skydda inte så mycket från insyn som från vinterkylans isande vindar.


Palazzo del Capitano
San Quirico D’orcia
Elegant boende i ett gammalt palats i centrum. Dubbelrum från 120 euro.
Lediga rum & priser

Hotel Leon Bianco
San Gimignano
Prisvärt hotell mitt i centrum, för att ligga på denna välbesökta ort. Dubbelrum från 110 euro.
leonbianco.com

Höger bild: Andrea Boscu Bianchi Bandinelli njuter av ett glas chianti classico framför sin vinkällare på slottet Villa di Geggiano. En vingård som är öppen för inbokade besökare.


Vingårdar
Vingårdar som är öppna för besök efter överenskommelse, säljer vin på plats och erbjuder boende.

Vignamaggio
Greve in Chianti
Mer romantiskt kan det inte bli än på Mona Lisas vackra renässansslott högt beläget på kullarna utmed vägen till Lamole. Lyxigt med ett par stora pooler. Enklare rum från 150 euro.
vignamaggio.com

Fattoria del Colle
Il Colle, Trequanda (Siena)
I gränslandskapet mellan Or­ciadalen och det öppna, böljande, senesiska La Crete ligger Donatella Cinellis Colombinis stora vingård och agriturismo med pool. Popu­lära matlagningskurser ledda av danska Helle Paolsen Tesio. Både lägenheter och rum till uthyrning från 110 euro.
cinellicolombini.it

Villa di Geggiano
Pianella
Mellan Siena och Castelnuovo Be­rardenga ligger detta vackra slott, där man måste boka besök (minst sex personer). Kostar 15 euro, med avsmakning av slottets vin med ost och charkuterier 30 euro. Slottet med sin intakta 1700-­talsinredning är unikt. Guidade visningar av ägaren Andrea Boscu Bianchi Bandinelli. Två separata sviter i trädgården finns att hyra à 200 euro natten för max två personer.
villadigeggiano.comPå Officina dela bistecca Biffstekens verkstad grillas gigantiska bistecche alla fiorentina över öppen eld. När slaktaren Dario Cecchini och RES fotograf Bruno Ehrs möttes föddes detta gastronomiska konstverk. Doften och smaken känns i munnen och snålvattnet rinner - eller hur?


RESTAURANGER

La Cantinetta di Rignana
Där den vita grusvägen tar slut mitt på landet ligger Massimo Abbarchinos formidabla matrike. Ingen meny på engelska är en klar indikation att det är ett äkta ställe. Omistligt!
Rignana, Greve in Chianti
+39-055-85 26 01
lacantinettadirignana.com


Antica Macelleria Dario Cecchini
Hos Toscanas mest kände slaktare står köttet alltid i centrum. Två restauranger på en och samma adress plus butiken som i sig är ett måste. I båda serveras endast husets enkla rödvin som ingår i priset. Den som vill kan ta med sitt eget vin och dricka. Obligato­riskt att boka bord.

Officina della Bistecca är den exklusiva köttrestaurangen som serverar de bästa stekarna, biffstek och filé grillad över öppen eld. Meny 50 euro (+39- 055-85 21 76).

Solo Ciccia är den enklare restaurangen med stor avsmakningsmeny för 30 euro.
Via XX Luglio 11, Panzano in Chianti
dariocecchini.com
I slaktaren Dario Cecchinis butik möts kött och kultur. Sålunda övervakas träskulpturen med styckningsdetaljerna för nöttkött av änglar som undersätter den helige Sebastian i ett verk av en flamländsk mästare.


Da Delfina
Delfina Giusti är borta sedan några år. Men var inte oroliga – sonen Carlo vårdar hennes unika gastronomiska arv. Alltid på topp, rustikt och elegant, oavsett vad man äter. Bäst en försommarkväll när eldflugorna dansar i mörkret uppe på Artiminos kullar. Stängt måndagar och tisdag lunch.
Via della Chiesa 1, Artimino
+39-055-871 80 74
dadelfina.it


Il Carroccio
Denna lilla färglada restaurang precis intill Campon kan inte göra dig besviken. Lita på Renata Toppi och det som hon föreslår. Goda grönsaksrätter. Stängt onsdagar.
Casato di Sotto 32, Siena
+39-0577-411 65


Latte di Luna
Roberto Bartoluccis matställe är Pienzas bästa och alltid fullt. Boka några dagar i förväg. Det är det värt. Fråga efter dagens rätter och ta i så fall gärna fläsk­läggen, stinco, som inte är en sommarätt. Stängt tisdagar.
Via San Carlo 2/4, Pienza
+39-0578-74 86 06Höger bild: Pecorino di Pienza är den berömda fårosten som framställs i Orciadalen. Här från Cugusis kvalitetsmejeri, en familj som utvandrat från Sardinien och gjort ost i Toscana i 50 år.


Osteria La Porta
Montichelli är en liten medeltida by mittemellan Pienza och Montepulciano. La Porta har en stor meny med matiga soppor, lamm, fylld pärlhöna. Även lägenheter för uthyrning, en belägen i ett gammalt torn. Stängt torsdagar.
Via del Piano 1, Monticchiello di Pienza
+39-0578-75 51 63
osterialaporta.it


Trattoria Il Pozzo
Nära Montalcino i Brunellodi­striktet ligger denna utmärkta familjerestaurang. Naken enkel inredning. Här står den utmärkta maten i centrum. Stängt tisdagar.
Piazza del Pozzo 2, Sant’Angelo in Colle
+39-0577-84 40 15
trattoriailpozzo.com
Höger bild: Giovanni Tittia Atzeni, 27 år, har redan vunnit Sienas berömda hästkapplöpning Palion två gånger. Att han skulle få rida en av sina egna tio hästar är föga troligt. Ryttarens tävlingshäst utses genom lottdragning.


ÖVRIGT

Cugusi
Ett stopp på detta familjeme­jeri utmed huvudvägen mellan Montepulciano och Pienza är ett måste. Här har familjen Cugusi gjort sin goda fårost pecorino di pienza i 50 år. Perfekt att köpa med hem. Allting vakuum­förpackas. Även möjlighet till charmig picknick på gårdens ägor. Picknickkorgen kostar 2 euro per person vilket inkluderar bestick och bröd. Dryck, ost och kallskuret väljer du själv.
Montepulciano
caseificiocugusi.it


Tema Toscana
Den svenska resebyrå som har längst erfarenhet och som bara jobbar med Toscana. Stor känne­dom, och möjlighet att boka boende såväl som hela skräddar­sydda resor.
tematoscana.se

 

 

 

 

 

 

Publicerad: 2012-08-28