Toscana, Italien: Ernst och Toscana – en kulinarisk kärlekshistoria
Intervju + recept

Ernst och Toscana – en kulinarisk kärlekshistoria

Toscana är en region som Ernst Kirchsteiger alltid återkommer till. Dit lockas han gång efter gång av vackra landskap, pittoreska småbyar och framför allt enkel mat i världsklass eller som han själv uttrycket det: ”man upplever ett land bäst genom gommen.” Nedan bjuder Ernst också på ett av sina favoritrecept – pappa al pomodoro: tomatgröt. 

Text: Linda Larsson

Hotell i Toscana

Hur viktig är maten för upplevelsen av resan?
– Med maten får man en fördjupad dimension av landet. Kollar man bara på sevärdheter skummar man på ytan. Ett land upplevs bäst genom gommen. Matkulturen säger så mycket om landet. I Italien kan man verkligen se hur fattigdom och krig har påverkat – enkla råvaror används i matlagningen, men man är duktig på att göra bra saker av dem. Bara en sån sak som att man kan få en solmogen persika som dessert. Så enkelt men så gott: I love it!

Vilket land har bäst matkultur?
– Jag gillar matkulturen i länderna kring Medelhavet. Där har man ett bra förhållningssätt till hälsa med mycket grönsaker och olivolja. När vi kommer hem från Italien mår vi bra –inte bara för att vi har blivit bruna på näsan. Man blir inte mätt på det där tunga sättet. Jag är ett Toscanafreak. Där finns så många enkla, men bra restauranger. Det kan vara i de enklaste sammanhang som det stora kan uppstå! En måltidsupplevelse är inget som man nödvändigtvis måste betala mycket för.

Vilken är din bästa restaurang?
– Jag tycker om restauranger med ett leverne – där någon skrattar för högt, där någon kanske tappar ett glas i marken. En barnvagn stör mig inte heller. Liv och rörelse är min melodi på restaurangen!

Hur började ditt intresse för matlagning?
– Jag är uppväxt i Degerfors, men mamma är från Polen och pappa från Österrike. Mamma och pappa bjöd ofta in andra Degerforsbor på mat från deras hemtrakter som ett kvitto på vilka vi var. Mat är ett sätt att identifiera varifrån man kommer. 

Vilket är ditt bästa recept?
– Pappa al pomodoro – en italiensk rätt som direktöversatt till svenska betyder tomatgröt. Det låter kanske inte så gott, men det smakar fantastiskt! Pappa al pomodoro är dessutom riktigt bra studentmat om man har det knapert i kassan.

Pappa al pomodoro 

Den här kraftiga soppan, med en bas på tomat och rivet dagsgammalt bröd, är egentligen mer som en mättande tomatgröt än en soppa. Det är lätt att föreställa sig hur en förtvivlad italiensk bondmor under svåra år kom på att hon kunde blanda bröd i soppan för att bättre mätta en stor barnaskara. En typisk toskansk fattigmans- rätt som i dag har flyttat in i gourmetköket och nästan blivit ikonisk i Italien.

TILL 4 PORTIONER

Ingredienser

2–3 vitlöksklyftor

1 knippe färsk basilika

1 dl olivolja

3 färska tomater

½ burk krossade tomater, à 400 g

4 skivor torrt vitt bröd

3 dl hönsbuljong

salt och nymald svart-peppar
 

Gör så här:

1. Skala och hacka vitlöken. Hacka även basilikan.

2. Värm olivoljan i en gryta. Fräs vitlök och basilika i oljan, men var försiktig så att det inte bränns vid.

3. Skär tomaterna i bitar och lägg ned dem i grytan tillsammans med de krossade tomaterna. Bryt brödet i mindre bitar och lägg ned även det. Häll i hönsbuljongen och låt soppan koka upp och puttra i cirka 20 minuter. Soppan behöver inte mixas, det får gärna vara lite grövre bitar kvar. Smaka av med salt och peppar.

4. Servera soppan varm, gärna med lite hackad färsk basilika på toppen.

Från Ernst kokbok "I det enkla bor det goda" (Bonnier förlag). 

 

Publicerad: 2017-03-14