Toscana, Italien: Toscana – som ett sofistikerat vin
Italien

Toscana – som ett sofistikerat vin

Likt det lokala vinet Brunello di Montalcino är regionen Val d’Oricia både intensivt och fyllt till bredden av smaker. Den del av Toscana som tidigare kallats för ”den fattiga dalen” är numera rikt på allsköns upplevelser. Följ med RES till Toscanas mest spännande område.

Text: Magnus Wittbjer

Hotell i Toscana
 

Parallellen Toscana och vin är måhända uttjatad, men fungerar förvånansvärt bra för beskrivningen av vad som förmodligen är ett av världens starkaste turistvarumärken. Toscana, i den nordvästra delen av Italiens ”stövelskaft”, är likt ett perfekt lagrat vin fyllt av hundratals sensoriska upplevelser för besökaren

Historia, konst, en i många hänseenden spektakulärt vacker natur blandas med kulinariska höjdare. Upplevelsen kröns av ett mycket behagligt klimat och en nästan ständigt lysande sol.

BOENDE

På landet mitt emellan Florens och Rom ligger hotellet Monteverdi i byn Castiglioncello del Trinoro. Det är inget hotell i dess vanliga bemärkelse utan en hel by som under decennier avfolkats och fallit i glömska och som nu rustats upp i sin helhet för att erbjuda sköna övernattningar i underskön och lantlig natur. Oklanderlig service, fantastiska måltider och vackra rum garanteras. Kan tyckas vara lite av Disneyland vid en snabb överblick, men denna kompletta och genuint upprustade hotellby är ett koncept som faktiskt fungerar.

Hotel at Monteverdi
Castiglioncello del Trinoro
monteverdituscany.com

Mitt i en medeltida by ligger en före detta privat 1400-tals villa som blivit dagens Hotel Palazzo del Capitano. Huset har under många år genomgått en renovering för att behaga den mest kräsna prins eller prinsessa på ärten och är en given destination om man vill ha toskansk tradition, mat, design och avkoppling i sin närhet. Efter en dag av utforskande är det bara att luta sig tillbaka i bubbelpoolen med ett glas vin och invänta att bli kallad till middagen. Ja, du kan vara med att tillaga den själv också om du vill.

Hotel Palazzo del Capitano
Via Poliziano 18, San Quirico d’Orcia
palazzodelcapitano.com


MAT & DRYCK

På den toskanska landsbygden har ett före detta personalutrymme för den stora gården (med en underskön trädgård öppen för allmänheten på onsdagseftermiddagarna) La Foce gjorts om till restaurang. Maten tillreds från råvaror från gården, ner till grönsaker från egen trädgård och sin egen extra-virgin olivolja. Ber man snällt kan man få en guidad tur i grönsakslandet.

Dopolavoro
Strada della Vittoria 90, La Foce
dopolavorolafoce.it

Tillbakalutad familjerestaurang och en stående favorit hos de lokala karnivorerna. Ägare Gulio tar sitt kött på största allvar och visar upp just din bit före tillagandet. Någon fråga om hur du vill ha köttet stekt kommer inte, då Gulio endast tillagar det på ett enda sätt – sitt. Passar inte det rekommenderas pastarätterna eller något vegetariskt.

Osteria dell’Acquacheta
Via del Teatro 2, Montepulciano
acquacheta.eu


UTFLYKTER

Vällagad mat, konst, litteratur och intellekt stimulerande konversationer i all ära, men ett besök till Italien är inte komplett utan att hänge sig åt fåfänga och konsumtion. En av områdets hyfsat välbevarade hemligheter är den anonyma fabrikslokalen vid sidan av motorvägen mot Florens. I Montevarchi ligger en outletbutik för det hett åtråvärda märket Prada. Handla förra och nuvarande kollektioner till halva priset. Fyndläge alltså! Lokalens anonymitet är relativ, så se till att undvika helger och anländ för allt i världen tidigt under veckodagarna.

Prada Outlet
Localita Levanella, S.S 69, Montevarchi

Denna bergsby är, som många andra i Toscana, fylld av historia och intressant arkitektur. Montepuliciano är förmodligen traktens livligaste bergsby med den cirkulära kyrkan Tiempo di San Biagio, som står modell för St Peterskyrkan i Rom. Byns shoppinggator är fulla med butiker som säljer läderhantverk i form av skor, plånböcker och väskor av hög kvalitet till i sammanhanget behagliga priser. Promenera upp till Pazza Grande, kika in i il Duomos imponerande och enkla elegans och glöm inte det intilliggande palazzot helt uppförd i travertin – den lokala marmorn. Känns byn på något vis bekant? Delar av filmen New Moon ur den populära Twilight-serien spelades in här och både Bella och Edward har varit på platsen.

 

Publicerad: 2012-06-18