Venedig, Italien: Venedig inför inträde – först i Italien
Getty images
Nyhet

Venedig inför inträde – först i Italien

Vacka Venedig med smala broar och kanaler besöks av 25 miljoner turister varje år. Nu inför staden en inträdesavgift för turister och blir därmed först i Italien att debitera sina besökare. 

Text: Elin Fellman

Det handlar inte om några stora pengar – avgiften kommer endast att ligga på 3 euro, drygt 30 kronor, skriver Travel and Leisure. Pengarna kommer att gå till att upprätthålla staden, som är ett världsarv. 

Sedan sju år tillbaka har Venedig en skatt för turister som väljer att sova över i staden. Men eftersom att drygt 14 miljoner av 25 miljoner turiser endast väljer att stanna en dag eller tillbringa natten på ett kryssningsfartyg har inte skatten fungerat. De lokala företagen har haft en liten inkomstkälla och invånarna i staden har därför minskat samtidigt som turisterna ökat. 

Med den nya skatten hoppas Italien kunna ändra på det. Själva insamlingen kan dock bli lite komplicerad då besökare kommer via flyg, tåg, bil, buss eller kryssningsfartyg. De som kommer via båt kan komma att få gå igenom en spärr – men hur resterande ska betala avgiften är ännu oklart. 

Travel and Leisure.

Publicerad: 2019-04-16