Tokyo, Japan: Just nu: Tokyo
Japan

Just nu: Tokyo

Hotell i Tokyo

RES Said Karlsson guidar till det hetaste i Tokyo just nu. Prisvärda drinkar under bar himmel hittar du på baren And People och ett dopp i sommarvärmen kan du få på stranden Yuighama en bit utanför Tokyo.

UTFLYKT

Svalka från hettan
Yuigahama
Den klibbiga Tokyosommaren kan få vem som helst att längta efter ett svalkande dopp. Lyckligtvis finns det gott om stränder i närheten av jättestaden. En favorit är Yuigahama som ligger i charmiga Kamakura, cirka en timme från centrala Tokyo. Efter doppet rekommenderas en promenad till centralstationen. Ta vägen via shoppinggatan Komachidori men glöm för allt i världen inte att även utforska sidogatorna – det är där de riktigt intressanta butikerna ligger. Cirka 20 minuters promenad från JR Kamakura station, eller fem minuter från stationen Yuigahama på Enoden.

SHOPPING

Indie och mikrobrygg
Big love
Några kvarter bort från de mest intensiva delarna av Harajuku ligger Big Love, en fantastisk butik som blandar skivförsäljning med barverksamhet. Här hittar du inte senaste plattan med Katy Perry – utbudet är begränsat till den snävare sortens indie. På den sparsamma menyn finns bara ett par olika sorters öl från lokala mikrobryggerier. Utbudet varierar varje vecka. Min personliga favorit är Tokyo Ale, smaksatt med kåda.
Shibuya-ku, 2-31-3 Jingumae, Houei Building 2F-A
bigloverecords.jp


SEVÄRT

Konst i förorten
Taro Okamoto Museum of Art
I ett skogsområde ute i förorten, närmare bestämt i Kawasaki, ligger Taro Okamoto Museum of Art. Ett stort komplex med tillhörande skulpturpark tillägnat Japans kanske främsta avantgardist. Museet har dels en permanent utställning med Okamotos verk – tavlor, skulpturer och möbler. På motsatt sida av byggnaden visas skiftande utställningar. Väl värt ett besök för den konstintresserade som vill fly innerstaden i några timmar. Åk med Odakyu Line från Shinjuku till Mukogaukayuen. Resan tar cirka 30 minuter med expresståg. Museet ligger sedan ungefär 20 minuters promenad från stationen. Inträdet kostar 50 kronor.
Kawasaki, Tama-ku, 7-1-5 Masukata
taromuseum.jo
Butiken Big Love

NATTLIV

Drinkar under bar himmel
And people
Strax bortom Shibuyas mest hektiska gator ligger ett ställe med det aningen besynnerliga namnet And people. Övervåningen går helt i vitt och där serveras allt från lunchcurry till egenkomponerade whiskeydrinkar. På det röda, nedre våningsplanet bedrivs enbart barverksamhet. Du köper löjligt prisvärda drinkbiljetter i en automat – 33 kronor för en öl och 42 kronor för en cocktail i så här mysig miljö måste betraktas som ett riktigt fynd. And people har på senare tid blivit ett av mina absoluta favoritställen i Shibuya. Extra mycket gillar jag det när jag lyckas norpa åt mig ett av de åtråvärda borden ute på balkongen.
Shibuya-ku, Udagawacho 10-2, Shin Tokyo Building
ameblo.jp/andpeople


Mingla med kreatörer
Superdeluxe
I Roppongi, som egentligen står för det tråkigaste nattlivsutbudet i Tokyo, ligger pärlan Superdeluxe. Här blandas klubbkvällar med diverse andra event, ofta med en internationell publik som målgrupp. Befinner du dig i Tokyo den sista onsdagen i valfri månad är ett besök i det närmaste obligatoriskt. Då går nämligen presentationskavalkaden Pecha kucha av stapeln. Konceptet, där 20 bilder visas under 20 sekunder vardera, har sitt ursprung här på Superdeluxe. Nu har det ynglat av sig runt hela världen och finns bland annat i flera svenska städer. Otroligt inspirerade!
Minato-ku, Nishi-Azabu 3-1-25
super-deluxe.com


Shibuyas minsta dansgolv
Koala
För den danssugne som inte har lust att betala drygt 250 kronor i inträde för att gå till en konventionell klubb rekommenderas Koala. Den lilla baren/klubben ligger ett stenkast från Koen Dori, den större gatan som går mot Yoyogiparken. Vid första anblicken ser det kanske ut som vilken hipp bar som helst, men bakom en vägg döljer sig även ett av de bästa (och minsta) dansgolven i stadsdelen. Bäst av allt är att inträdet är gratis, så skulle inte dj:n för kvällen vara till belåtenhet är det bara att styra kosan åt annat håll.
Shibuya-ku, Jinnan 1-13-15
koara-tokyo.com

Publicerad: 2012-08-20