Tokyo, Japan: Tokyo: just nu
Japan

Tokyo: just nu

Said Karlsson är vår skribent och fotograf i Tokyo. Här delar han med sig av de allra senaste tipsen när det gäller restauranger, nattliv och sevärdheter i staden.

Hotell i Tokyo

MAT & DRYCK

Ät så mycket du orkar

Zakuro

Zakuro, beläget på den pittoreska shoppinggatan Yanaka Ginza, är en av mina favoritrestauranger. Deras ät-så-mycket-du-orkar-lunch för tusen yen (65 kr) består av diverse rätter från Turkiet och Iran och är otroligt prisvärd. Den skojfriske ägaren, som även är ställets lokala underhållare, lyckas alltid gång på gång få matgästerna att brista ut i skratt. Minuspoäng för att det är ganska obekvämt att sitta på golvet.

3-14-13 Nishi-Nippori, Arakawa-ku

 

Allkonstnärshak

Hands Cafe

Tokyu Hands är en japansk heminredningsbutik som närmast kan beskrivas som ett hopkok av Claes Olsson, Ikea och Buttericks. Här hittar du allt från draperier till maskeradutstyrslar, cyklar och resväskor. Deras kafé, beläget högst upp i butiken i Shibuya, erbjuder bra mat, goda milkshakes, fri wifi och är populärt bland Tokyos ständigt växande armada av frilansande nomadarbetare.

12-18 Udagawa-cho, Shibuya-ku

tokyu-hands.co

 

SE & GÖRA

Spelhall från 80-talet

Mikado

Tokyos bästa spelhall för oss som växte upp på 80-talet. Mikado är en spelhall, helt inriktad på retrospel. Här hittar du allt från originalversionen av Street Fighter till mer obskyra titlar som Hatris, ett spel från utvecklaren av Tetris som går ut på att stapla matchande hattar på mustaschprydda män.

4-5-10 Takadanobaba, Shinjuku-ku

 

Blandad kompott

Akarenga

Det här är ett varuhus i ett rött tegelhus vid vattenbrynet i Yokohama. Byggnaden har över 100 år på nacken och användes ursprungligen av det japanska tullverket. I början av 2000-talet byggdes den om till varuhus, först och främst bestående av mindre kläd- och inredningsbutiker. Grannbyggnaden används till diverse kulturtillställningar, filmfestivaler och konstutställningar. Efter besöket rekommenderas en promenad längs vattenbrynet bort till träpiren Ohashi, där du kan se den vackraste vyn av Yokohamas silhuett och hamninlopp.

1-1 Shinko, Chuo-ku, Yokohama

yokohama-akarenga.jp

 

Kreativt kafé

Fab Cafe

Det här är ett kafé i Shibuya som är populärt bland designers och andra kreatörer. Delvis därför att de vid sidan av kaffe och mikrobryggt öl även har en 3D-skrivare som kunderna kan använda sig av mot betalning. En gång i månaden arrangeras “FAB Meetup”, där vem som helst är välkommen att presentera sina egna projekt, stora som små, för en nyfiken publik.

1-22-7 Dogenzaka, Shibuya-ku

tokyo.fabcafe.com

 

Gatumarknad

Ameyoko

En marknadsgata som sträcker sig längs med järnvägsspåren från Ueno till Okachimachi. Här är stämningen annorlunda än på många andra håll i staden. Lite högljuddare, lite stökigare, mycket livligare. Köp allt från skor till färsk fisk av någon av de hundratals gatuförsäljarna. Om du blir hungrig finns det gott om stånd som säljer utmärkt gatumat till väldigt överkomliga priser.

 

NATTLIV

Partystämning

Oath

En liten bar i ett aningen avlägset hörn av Shibuya, där dj:s från när och fjärran spelar techno till soluppgången. Alltid ett säkert kort, stämningen är ofta väldigt hög på det lilla dansgolvet, och utanför klubblokalen är det ofta fullt med minglande besökare. Gratis inträde och billiga drinkar.

4-5-9 Shibuya, Shibuya-ku

bar-oath.com

 

 

 

 

 

Publicerad: 2015-03-30