Kina: Trendspaning: Hotell och Steve Jobs
Krönika

Trendspaning: Hotell och Steve Jobs

Jag checkar in på Muji i Shenzhen och tänker på Steve Jobs. Inte därför att han har något som helst med Muji att göra eller med Shenzhen heller för den delen förutom den något lösa kopplingen att Shenzhen är Kinas Silicon Valley och om Apple hade startats i dag så är chansen eller risken, beroende på hur man ser det, överhängande att det hade hänt just här.

Hade Steve Jobs levt i dag så hade han nog rest ganska mycket och nervöst till Shenzhen och om han hade gjort det så vet jag att han hade älskat Muji Hotel. Jag vet också att han hade kliat sig frenetiskt i sitt kala huvud, och svettats ymnigt i sin polotröja, och han hade insett att han måste riva alla sina sterila vita butiker över hela världen och göra något nytt. Steve Jobs var en sann minimalism och estet och han var också en smart kille och han hade insett att minimalismen år 2018 ser ut som Muji Hotel i Shenzhen och inte alls sådär vit och slät och glasartad som hans egna sterila datatempel. Tvärtom, Applebutikernas pretentiösa galleriestetik känns så daterad att man får känslan av att det är det perfekta stället för alla som vill köpa en riktigt gammal fax.

En värld av trä möter oss i Lobbyn på Muji, tjocka stockar på väggarna, klossiga träbänkar, rymd och någon sorts musik som låter som Orsa Spelmän på retreat i ett nordjapanskt Zenkloster. Hissen är dovt belyst och klädd i linne och trä och när vi kliver av på våningen möter våra sulor den tjockaste heltäckningsmatta dom upplevt och i våra näsor cirklar en skum lite unken doft. Det tar ett tag att härleda den. Ull. Det luktar lammskinn i hela hotellet. Mattan är så färsk och fluffig att man förväntar sig att den ska resa sig upp och stirra på en med sin fårskalle. Hela upplevelsen är så taktil och sinnlig, träet, linet, ullen, klonket, ändå så avskalat. Touché på samtiden Muji. Hotellet i Shenzhen är det första som inrednings- och livsstilsföretaget Muji öppnar. Det är inte konstigt att dom öppnar just här. Shenzhen bubblar av framtid, en stad som vuxit från by till 18 miljoner invånare på 30 år.  Det går tre IT-killar på en liter mjölk. Men även om Shenzhen är Mujis första hotell så kommer flera i rask takt. I somras öppnade Muji i Peking och i mars 2019 öppnas ett hotell i Ginza i Tokyo. Och som alla har förstått så är detta en av de bättre nyheterna i hotellvärlden just nu för det finns gott om fantastiska hotell men det finns väldigt få som håller så hög nivå och ändå håller sig till ett rimligt pris. Dubbelrum från cirka 1 300 kronor.

hotel.muji.com

Publicerad: 2018-11-27