Konsten att packa en väska
Krönika

Konsten att packa en väska

RES chefredaktör Kajsa Beausang berättar om packångest och ger oss hennes recept på hur du ska slippa den.

Jag är löjligt omständlig när det kommer till att packa en resväska. Som en katt runt het gröt svansar jag runt den tomma resväskan och ursäkterna för att inte sätta igång är många – aldrig har det känts så viktigt att sortera julkort, rensa nattduksbordet eller putsa silvret som när en väska kallar. Jag vet faktiskt inte varför jag är så här besvärlig, det värsta som kan hända (förutom att glömma passet – och även det går ju att lösa) är ju att man får köpa det man saknar på resmålet? Men jag tror inte det handlar om det, utan om hur förargligt det är att inse att man har misslyckats med sin komposition, som att laga en måltid som smakar äckligt och inte gör någon glad.

Packångest är en mycket opraktisk fobi hos just en resejournalist, men jag har lyckats stävja den med några knep. Förhoppningsvis lider inte du av samma starka aversion mot att packa, men måhända har du nytta av några av de här tipsen ändå.

Jag ser det som ett recept.

 1. Packa outfits. Det är mycket smart och platseffektivt att tänka ut vad du ska ha på dig varje dag redan innan du lämnar hemmet. Det svåra är när du reser till en plats med oberäkneligt väder eller om du är osäker på hur uppklädd du kommer att vilja vara kvällstid. Lägg upp alla kläder på sängen och skaffa dig en överblick, då ser du snart vilka plagg som får stryka på foten. Genväg: En gång packade jag enbart svarta och vita kläder för att allt skulle passa ihop. Det var praktiskt, men inte så kul.
   
 2. Resefodral. Dessa håller fin ordning i väskan och du hittar snabbt det du söker utan att röra till packningen. Årets julklapp varje år i mitt hem.
   
 3. Plastpåsar. Packa alltid ner några tomma plastpåsar. De tar ingen extra plats att tala om, men är bra att ha till smutstvätt, skitiga skor eller annat som behöver skyddas eller sorteras i väskan.
   
 4. Bagagevåg. Glöm oron för övervikt i incheckningen efter en vild shoppingresa. Med egen bagagevåg tar du redan på hotellrummet reda på om och hur du bör fördela vikten mellan incheckad väska och handbagage. (Eller om det är kört…)
   
 5. Necessären. Skaffa dubbla uppsättningar av dina badrumsprodukter i miniformat så är din necessär klar för avfärd. Alltid.
   
 6. Extra ombyte. Packa ett extra ombyte i handbagaget om din incheckade väska skulle komma på avvägar. Även om du har en bra reseförsäkring och får lov att shoppa loss på någon annans bekostnad när du kommer fram, så är det inte alltid man har tid eller lust till det. Obs. Se till att ditt resesällskap inte dricker rödvin på planet om denne inte är fullkomligt stadig på handen. Och se för all del till att ditt handbagage med ombyte inte är öppet och ligger direkt under rödvinet. Ja, jag talar av egna erfarenheter. Det eliminerar poängen med extra ombyte.
   
 7. Skor. Skor är en egen femma eftersom de är tunga och tar mycket plats. Försök att minimera antalet par drastiskt. Här är det läge att vara riktigt hård mot sig själv. Packa aldrig nya skor. Har du införskaffat nya, snygga fotdon inför resan, se då till att ta ett par långpromenader i dem innan avfärd, annars är du dömd till skavsår, värk, tandagnissel och ånger.

Lycka till!

 

Publicerad: 2016-05-03