Dubrovnik, Kroatien: Bland guld och gröna öar i Dubrovnik
Kroatien

Bland guld och gröna öar i Dubrovnik

Hotell i Dubrovnik

Dubrovnik har världens bästa ostron, natursköna utflyktsöar och boutiquehotell från sextonhundratalet. RES Petra Engström har semestrat i kustens självklara nav i Kroatien.

Halvvägs slår den till med kraft. Svindeln. Jag fortsätter ändå längs den två kilometer långa ringmuren som sedan tolvhundratalet skyddar Stari Grad, Dubrovniks kärna. Nedanför ligger världsarvsstaden likt en antikaffär fylld av klenoder som överlevt århundraden.

Vid första anblick märks inte spåren från kriget på nittiotalet då sjuttio procent av staden förstördes, men vid en närmare titt syns puts som plåstrat ihop sönderbombade husväggar och nylagda tak som lyser av skinande, rött tegel.
Som ett polerat marmorgolv går huvudgatan Stradun genom staden, kantad av kaféer och restauranger. Souvenirbutiker ligger sida vid sida med designerboutiquer. Härifrån ringlar smala gränder. Branta trappor klättrar upp mot muren. Klädlinor mellan fasaderna, röriga innergårdar, små trädgårdar, kupoler, torn, torg och växter som bryter av mot de sandfärgade husen. Utanför breder Adriatiska havet ut sig, fyllt av vita segel och lyxyachter. Det är hit ut man ska bege sig för att få den bästa upplevelsen av Dubrovnik, till öar som Lopud, Peljesac och Mlet. Här är det lätt att tänka att George Bernard Shaw hade rätt när han sa att den som vill uppleva paradiset på jorden måste åka till Dubrovnik.


Anrikt botiquehotell – Hotell Pucic Palace
För den som vill känna på ett historiskt stadshotell mitt i hjärtat av Dubrovnik, är det femstjärniga boutiquehotellet inhyst i ett sextonhundratalshus vid torget Gundulić i Stari Grad. Utöver kafé och restaurang finns även en utmärkt vinbar och en populär uteservering som är perfekt för en eftermiddagsdrink. Gästerna erbjuds också en privat strand en kort promenad bort.
Od Puca 1, Dubrovnik
+385-20-32 62 22
Dubbelrum från 442 euro

Lediga rum & priser

double-deluxe-room.jpg
 

Världens bästa ostron – Kamenica
Kamenica betyder ostron, och det är just tjugo sådana som alla måltider på Kamenica inleds med. De kommer självfallet från Ston på ön Peljesac som sägs ha de bästa ostronen i hela världen (i alla fall om du frågar en Dubrovnikbo). Smaka även den svarta risotton färgad av bläcket från bläckfisk. Billigt, enkelt och utsökt. Se till att komma tidigt, det är ofta fullt på Kamenicas populära uteservering.
Gunduliceva poljana 8
+385-20-32 36 82


Modern resort – Dubrovnik Palace
De flesta av hotellen i Dubrovnik ligger på halvön Lapad, så även denna hypermoderna resort- och spaanläggning med över tre hundra rum (alla har egen balkong mot vattnet), flera pooler, egen strand, dykcenter, butiker, restauranger, barer och nattklubb.
Masarykov put 20, Dubrovnik
+385-20-43 00 00
Dubbelrum från 218 euro.

Lediga rum & priser


dubrovik3.jpg

 

Stillsam ö – Lopud
Lopud, en dryg timme bort är en skön liten ö för stillsamma dagar. Från hamnen i Gruz, tio minuters bussresa från Stari Grad, går det färjor till öarna. Färjan lägger till vid en kort strandpromenad med ett par hotell, restauranger och kaféer. Bäst är restaurang Obala där du kan njuta av levande musik och skaldjur bland vita dukar under ett tak av vinrankor. Det är värt att promenera tvärs över ön via gårdar, tät vegetation och till ljudet av stegrande cikadasång för att komma till Sunj, en vacker bukt med ljuvlig sandstrand med utmärkt lunchhak. Är du trött efter en dag i solen går golfbilar tillbaka till andra sidan igen.
Obala 1, Kuljevana 18, Lopud
+385-98-51 27 25
jadrolinija.hr (båtar till Lopud)


Historisk hotellmiljö – Villa Kazbek
Femtonhundratalsvillan Kazbek, på exklusiva halvön Lapad, har smakfullt restaurerats och är idag ett charmigt lyxhotell med tolv rum. Ta ett dopp i poolen eller ät på någon av hotellet två restauranger. Det är även värt att komma hit och ta en drink på terrassen som blickar ut över en vacker Dubrovnikvy.
Lapadska obala 25, Dubrovnik
+385-20-36 29 99
Dubbelrum från 412 euro

Lediga rum & priser

Lyxig medelhavsmat – Nautica
Välklätt gäller på lyxiga Nautica precis utanför Pileporten. Här serveras klassisk Medelhavsmat till levande ljus och vita dukar. Mittemot ligger enklare Dubravka som också erbjuder utmärkta rätter, och i ett tillhörande kafé serveras gudomlig glass.
Brsalje 1-3, Dubrovnik
+385-20-44 25 26


Lantlig charm – Konavoski Komin
I en liten bergsby en bit utanför Dubrovnik vid Konavle grillas fisk och lamm över öppen eld och serveras till egenodlade grönsaker från bygden. Den traditionella kroatiska maten presenteras på ett enkelt, genuint sätt långt bort från turiststråken. Glöm inte att fråga efter specialiteten hemgrillad äppelstrudel.
Velji dol, Jasenice, Cavtat
 

Naturreservat och vackra stränder – Mljet och Elafitiöarna
En riktig natur- och kulturupplevelse är det att besöka Dubrovniks största ö Mljet två timmar utanför kusten. Ta dig till en av öns saltvattensjöar och leta efter det gamla Benedikterklostret som ligger på en ö mitt i. Mljet är ett naturreservat som omges av spännande historier och sägner, bland annat sägs Odysseus tillbringat tid här. För den som hellre ser en strand räcker med att gå ett par kvarter från stadskärnan för att hittar en klippa eller liten vik att bada i. Största stranden är Banje öster om Stari Grad. De allra bästa sandstränderna finns på de tre Elafitiöarna, där du även kan dyka och snorkla.
mljet.hr

Bäst shopping – Algoritam & Algebra
I Stari Grad hittar du den bästa shoppingen om du letar efter exklusiva designboutiquer och mysiga småaffärer som säljer kroatiska delikatesser. Kryssa dig förbi souveniraffärerna fram till Stradun och stadens bästa bokhandel - Algoritam & Algebra – med stort sortiment av böcker på engelska och andra språk. Största gallerian, DOC Kerum Shopping Center, ligger på halvön Lapad. Vid hamnen i Gruz ligger stormarknaden Konzum som har bra charkdisk och stort sortiment av viner för den perfekta picknicken.
Placa 8-9, Dubrovnik

Kroatiska kändisar – Eastwest
Glammig nattklubb vid Banje som lockar med beachbar och restaurang precis vid stranden. Ett måste för alla som vill känna på ett nyrikt Kroatien, ett vibrerande dansgolv och viss kändisspotting. Det senare går också att få på Gil’s cuisine and pop lounge (adress: Svetog Dominika bb, www.gilsdubrovnik.com).
Frana Supila bb, Dubrovnik
+385 - 20 412 220
ew-dubrovnik.com

 

dubrovnik1.jpg


Balanserande klippbar – Buza
Med sitt dramatiska läge, balanserandes på klipporna utanför muren är Buza mäkta populärt. Ta en drink och njut av solnedgången, stanna kvar och se månskenet spegla sig i det mörka havet. Servera diverse drycker och lättare maträtter till skön musik. Lite längre bort ligger ytterligare ett Buza, samma sköna utsikt med något bättre badmöjligheter.
Crijeviceva 9, Stari Grad

Samtida konst – Museum of Modern Art
Dubrovniks mest kända konstmuseum är Museum of Modern Art som har en omfattande samling av samtida konst. Den exklusiva villan, byggd på trettiotalet är en sevärdhet i sig.
Put Frana Fupila 23
+385–20-42 65 90
ugdubrovnik.hr


Hemlig kvarterskrog - Moby Dick
I Stari Grad myllrar det av kvarterskrogar. Gå några trappor upp från Stradun för att hitta de lite mer hemliga. Mysigt och prisvärt är Moby Dick. Trevlig personal som bjuder på husets dryck och serverar utmärkta fisk- och skaldjursrätter.
Prijeko 20/a Stari Grad, Dubrovnik
+385-20-32 11 70

 

Publicerad: 2009-06-01