Litauen: Spa som medicin

Spa som medicin

Medicinska spaanläggningar med fokus på rehabilitering och förebyggande hälsovård är en växande trend men det är ett relativt okänt begrepp i Sverige. Men inte i Litauen som har en lång tradition av medicinska spaanläggningar.

Text: Kina Andersson

En vacker kustremsa med fantastiska sanddyner, en huvudstad som finns med på världsarvslistan och en lång tradition av medicinska spaanläggningar. Det finns många anledningar att besöka Litauen.

Medicinska spaanläggningar med fokus på rehabilitering och förebyggande hälsovård är en växande trend men det är ett relativt okänt begrepp i Sverige.


Palanga Spa Design Hotel i Litauen.

Det är synd, menar sjukgymnasten Viktoras Simanavicius som kommer från Litauen och även arrangerar medicinska resor dit.
– Förebyggande vård är ett av de viktigaste stegen för att uppnå och bibehålla en hälsosam livsstil, säger han och fortsätter:

– Ett medicinskt spa passar alla, de som har besvär, de som vill förebygga sjukdomar eller bara slappna av. Här får man individuellt anpassade behandlingar.

Ett medicinskt spa kan närmast beskrivas som en hybrid mellan en medicinsk klinik och ett wellness-spa, och verkar under tillsyn av licensierade läkare och medicinska specialister. Här arbetar spaterapeuter och läkare tillsammans med välmående, förebyggande vård och i vissa fall, kliniska behandlingar. Vanliga spabehandlingar är också en del av friskvårdsprogrammet och syftar till att återuppbygga energin och minska stress.

Litauen är sedan länge känt för sina sanatorier och rehabiliteringscenter med naturliga resurser som mineralvatten och lera, och som nu är anpassade till moderna wellness- och spaanläggningar. 

– De erbjuder mycket hög kvalitet till lägre pris än vad man är van vid i övriga Europa, säger Viktoras.

I kuststaden Palanga, känd för sina fina vita stränder och även för att ha flest soliga dagar av alla resmål i Litauen, hittar man till exempel Palanga Spa Design Hotel. Hotellet har en egen mineralkälla, och vattnet används till olika rekreationsbehandlingar. Man erbjuder bland annat thalassoterapi (som bygger på användning av havsvatten, havssalt och alger) i sina behandlingar i kombination med thermoterapi där mineralvatten används.

– Thalassoterapi är bra för huden och passar även bra för dem som har reumatism och fibromyalgi. Med olika övningar i vattnet kan man också minska stress, förklarar Viktoras.

Även Spa Vilnius i Druskininkai, Litauens äldsta hälsostad, har en egen mineralvattenkälla med hög koncentration av nyttiga salter och mineraler. Grannen, Egle Sanatorium, kombinerar mineralvattenbehandlingar med lerbehandlingar.

– Även lerbehandlingar är bra för huden och har en positiv effekt på dem som har reumatiska sjukdomar.

Spa Vilnius och Egle Sanatorium tar även hand om personer med ryggbesvär, hjärtpatienter, patienter med skador efter olyckor och personer som har genomgått operationer.

– Med specialister på plats och behandlingar som är individuellt anpassade, återhämtar du dig snabbare. Ett gott omhändertagande minskar också stressen, avslutar Viktoras Simanavicius.
 

Det här är ett medicinskt spa

* En blandning av medicinsk klinik och wellness-spa, som verkar under tillsyn av licensierade läkare och medicinska specialister.

* Spaterapeuter och läkare arbetar tillsammans med välmående, förebyggande vård och i vissa fall, kliniska behandlingar.

* Vanliga spabehandlingar är också en del av friskvårdsprogrammet, och syftar till att återuppbygga energin och minska stress.

Litauen

* Den sydligaste av de tre baltiska staterna och den största och folkrikaste.

* För den historiskt och kulturellt intresserade är huvudstaden Vilnius ett måste. I gamla stan finns en historisk mix av arkitektur som slår det mesta: renässans, barock och gotisk stil, som också gjorde Vilnius till världsarv 1994. Vilnius bjuder också på ett spännande operahus, teatrar och ett konserthus.

* Ett annat världsarv är naturen på Kuriska näset med fantastiska stränder och sanddyner (som stundtals påminner om ett ökenlandskap) och små fiskelägen.

Publicerad: 2016-05-11