NYHET

Lönnsirapsreserven räddar amerikanska frukostar

Dec 03, 2021

Guldreserven har man hört om. Men en lönnsirapsreserv? Jo, den finns, i Saint-Antoine-de-Tilly i kanadensiska provinsen Quebec. Nu får reserven rycka in på marknaden där det är brist på sirap.

Text: Janne Sundling

Den är ett obligatorisk inslag på hotellfrukostarna i Nordamerika: pannkakor med lönnsirap. Nu har växande efterfrågan och ett dåligt produktionsår 2020 lett till en global brist på lönnsirap. Men i kanadensiska provinsen Quebec finns som tur är en lönnsirapsreserv.

Lönnlövet är Kanadas nationella signum, och lönnsirapen är stor business i fransktalande provinsen Quebec.

Lönnsirapstillverkarna där öppnar nu sitt reservlager och släpper ut 25 miljoner kilo sirap värt runt en miljard kronor till marknaden. Drygt halva lönnsirapsreserven används.

– Om vi inte hade reserverna skulle vi få problem, säger Hélène Normandin från Quebec Maple Syrup Producers.

Lönnsirapsexporten från Kanada har ökat snabbat och förra året gav mindre ”skörd” än vanligt. Den stora efterfrågan finns i USA där sirapen inte bara konsumeras till frukost utan också finns i marinader på många barbeques, men den inhemska produktionen är ganska liten.

Att lönnarna har olika leverans beroende på vintervädret och temperatur fick odlarna i Quebec att bygga upp en lönnsirapsreserv år 2000.

Kanada producerar runt 80 procent av världens lönnsirap och Quebec står i sin för 91 procent av produktionen i landet.

Mer från RES

Porto Cruz Terrace Lounge 360º. Foto: Pressbild / Espaço Porto Cruz.

Handplockade tips

7 (nya!) upptäckter i Porto

Lissabons lillasyster Porto korkar upp med vin, kultur och otroliga hotell, mitt i smeten i en världsarvslistad stadskärna.

Simon Rogan utanför sin trestjärna L’Enclume i engelska Cumbria. Foto: Pressbild / Three Stars Group.

Handplockade tips

4 matdestinationer att hålla koll på 2024

Resor och mat hänger omistligt ihop, det är sedan gammalt. Men finns det några särskilda platser som foodieresenärer bör zooma in på just nu? RES:s redaktion delar med sig av fyra spaningar på matdestinationer vi i år upplever särskilt spännande.

Peruanskt på taket till hotellet The Madrid Edition. Foto: Oroya at Edition Facebook.

Handplockade tips

5 krogfavoriter i Madrid

Årets europeiska huvudstad för gastronomisk kultur är – Madrid. Det här är våra fem senaste favoriter.