Lönnsirapsreserven räddar amerikanska frukostar
Nyhet

Lönnsirapsreserven räddar amerikanska frukostar

Guldreserven har man hört om. Men en lönnsirapsreserv? Jo, den finns, i Saint-Antoine-de-Tilly i kanadensiska provinsen Quebec. Nu får reserven rycka in på marknaden där det är brist på sirap.

Text: Janne Sundling

Den är ett obligatorisk inslag på hotellfrukostarna i Nordamerika: pannkakor med lönnsirap. Nu har växande efterfrågan och ett dåligt produktionsår 2020 lett till en global brist på lönnsirap. Men i kanadensiska provinsen Quebec finns som tur är en lönnsirapsreserv.

Lönnlövet är Kanadas nationella signum, och lönnsirapen är stor business i fransktalande provinsen Quebec.

Lönnsirapstillverkarna där öppnar nu sitt reservlager och släpper ut 25 miljoner kilo sirap värt runt en miljard kronor till marknaden. Drygt halva lönnsirapsreserven används.

– Om vi inte hade reserverna skulle vi få problem, säger Hélène Normandin från Quebec Maple Syrup Producers.

Lönnsirapsexporten från Kanada har ökat snabbat och förra året gav mindre ”skörd” än vanligt. Den stora efterfrågan finns i USA där sirapen inte bara konsumeras till frukost utan också finns i marinader på många barbeques, men den inhemska produktionen är ganska liten.

Att lönnarna har olika leverans beroende på vintervädret och temperatur fick odlarna i Quebec att bygga upp en lönnsirapsreserv år 2000.

Kanada producerar runt 80 procent av världens lönnsirap och Quebec står i sin för 91 procent av produktionen i landet.

Publicerad: 2021-12-03