Lyxhelg i Stockholmsområdet? Hit ska du åka!
Handplockade tips

Lyxhelg i Stockholmsområdet? Hit ska du åka!

De senaste åren har det kommit ett gäng nya resorts runt Sveriges huvudstad. Men även några av de äldre har fått rejäla ansiktslyft. Här listar vi våra fem favoriter som är en dryg timmes bil eller båtresa från Stockholm city. Perfekta ställen om du vill hänga med din partner, men de kan också funka för helgen med kill- eller tjejgänget att hänga som man gjorde förr. Eller ja, det finns bara nuet och det blir inte bättre än på nedan ställe om du vill unna dig ljuvlig mat, härliga spa-upplevelser och äkta avkoppling.

1. Smådalarö Gård

Dalarö är det närmaste vi kommer Long Island i Sverige. Ett reservat för överklassen som länge dominerades av familjen Bonnier och deras undersåtar. Länge fanns ingen anledning att söka sig hit om man inte kände någon med en rymlig sommarstuga. Men sedan sommaren 2021 har nyrenoverade Smådalarö Gård öppnat, 20 minuters bilresa norr om skärgårdsmetropolen Dalarö. En smal, kurvig väg leder fram till 120 nyrenoverade rum, ett lyxigt spa och områdets i särklass största restaurang: Brasserie & Bränneri. Bakom den stora satsningen står systrarna Caroline Cederblad och Madeleine Brehmer. Mest kända som ägare av Stockholms bästa mataffär: Sabis i Fältöversten. Deras förebild har varit världsberömda Soho Farmhouse utanför London. 

Till Smådalarö Gård ska du åka för ett generöst stort spa, vacker egensinnig inredning och en restaurang med både suverän service och schysst mat. Det funkar för par men är lika bra för större sällskap. Och är det tid för bröllop för upp till hundra sittande gäster ska ni titta på festlokalen Werket en trappa upp. Den öppna spisen är i Ölandssten. Mkt stilfullt. Och ja, här finns förstås också tennis-, padel och golfbanor för den som vill röra på sig. Men det allra bästa är förstås att bara hänga i ditt mysiga rum och njuta av den perfekta sängen. Plus även till badrummet som har bra ytor för smink och hårfön och en rejäl dörr så att det som händer i hemlighuset förblir en en hemligt. 

Bilresan hit tar en knapp timme från Stockholms innerstad. Buss finns, men inget vi vet något om.

2. Ellery Beach

Det tar bara tjugo minuter att komma hit med taxi från Stureplan. Men det är en resa från det allra mest urbana till skärgården. Bakom Ellery Beach finns Göteborgs mest egensinniga hotellkoncern ESS Group, mest kända för Steam Hotel i Västerås och Ystads Saltsjöbaden. Ellery Beach är gruppens första resort i Stockholmsområdet och ja det har redan blivit en självklar destination för partysugna par och gäng i regionen. Här är medelåldern något lägre, men kalaskänslan alltid på topp. En stor droppe 2021 parat med en liten droppe sextiotalsglamour. Det är Swedish House Maffia och Beach Boys i skön förening med padelbanor och ett gäng pooler. Det är hög musik när du äter och mjuka soffor och fåtöljer i baren. På andra sidan vattnet på Nackasidan ser du konkurrenten Yasuragi. Där är alla klädda i likadana baddräkter och fotriktiga tofflor. På Ellery Beach Club är det höga klackar, korta kjolar och rött nagellack som gäller. Alltså,  det är fest, glamour och schysst service. På vardagar funkar detta även fint för företagsgrupper.  


3. Seglarhotellet på Sandhamn

Ett legendariskt hotell på Stockholms skärgårds bästa ö. Med bästa menar vi utbud, här finns ett gäng bra restauranger, lika många kaféer, gott om stränder och underbara promenadvägar. Här finns en anrik och dramatisk historia, titta gärna på Hannes Holms bästa film Himlen är oskyldig blå före ditt besök. Under sommarmånaderna är det tjockt på Seglarhotellet med folk och uteserveringen som sväljer 300 sittande är fullsatt. Under resten av året är det förstås inte lika många här, men det är inte tvärdött som i resten av skärgården. Hit kommer du för en schysst restaurang som serverar svenska klassiker precis som vi vill ha dem. En bar som är beroendeframkallande och ett gäng nyrenoverade hotellrum som fyller dina behov. Ett dygn är kort tid för att ta in allt som denna ö har ett erbjuda. Speciellt eftersom båtresan från Grand Hôtel i Stockholm tar några timmar. Och ja, det är gott om kändisar här, från Carola till Johanna Nordström via Sandhamnsförfattaren Viveca Sten.  

4. Yasuragi

Spa är inte ett sätt att bada, det är en religion. En andlig upplevelse lika mycket som en fysisk. Åtminstone är det så på Yasuragi, Stockholmsområdets mest kända spa. Det funkar perfekt om du behöver varva ner och komma i kontakt med din inre ande. Men det funkar också om du älskar att simma runt i små pooler med varmt och ibland iskallt vatten och hänga i stekheta torr- och ångbastur. Detta är ingen partymetropol. Det liknar mer ett kloster där alla går runt i likadana badrockar och badkläder. Men maten i restaurangerna är suverän och älskar du asiatisk mat blir du inte besviken här. Tar du avsmakningsmenyn får du förutom föda även en show av kocken som fixar maten på grillen. Det finns inte många spår kvar av  LO:s gamla kursgård, Yasuragi är det enklaste, snabbaste och billigaste sätt att uppleva Japan i Norden. 

5. Downtown Camper

Mitt i betongen finns detta mafffiga hotell. Downtown Camper är det forna Scandic Sergel Plaza på Brunkebergstorg i hjärtat av Stockholm. För några år sedan fick hotellet en total utblåsning och renovering och har nu återuppstått i ny skrud. Hotellet är tänkt att agera ”base camp” för gästerna som uppmanas att låna kajaker och ge sig ut på upplevelser av olika slag i huvudstaden med omnejd. Hotellets koncept är skapat av norrmannen Erik Nissen som även gjort hotell Lydmar och krogarna Strandvägen 1 och Milles. Downtown Camper är både ett mecka för träningsfreaks OCH folk som vill lata sig. Flera gånger i veckan springer hotellets gäster runt i Stockholm eller svettas på gymmet. Samtidigt finns ett lyxigt spa högst upp med vacker bastu och en utomhuspool med sanslös utsikt. Rummen är funktionella och praktiska. 

 

Publicerad: 2021-12-03