I dag är det internationella pastadagen, vilket firats i Sverige sedan 2010. Med anledning av det listar vi på RES krogarna i Europa som serverar vår favoritpasta. Tre stycken i Rom givetvis, men även i städer som Köpenhamn, Paris och på hemmaplan.
Buon appetito!
Foto: Female Foodie / Trattoria Da Enzo.
1. 3 x Rom
Trattoria Da Enzo
Italiensk mat är förstås synonymt med pasta och på den mysiga trattorian Da Enzo serveras riktigt bra sådan. Extra plus för att alla ingredienser är så lokalproducerade som möjligt. Lokalen är liten och populär så se till att boka bord innan.
Favorit på menyn: Nästan omöjligt att välja, men rigatoni alla carbonara är en höjdare.
Via dei Vascellari 29
www.daenzoal29.com
Foto: Trattoria Al Moro.
Trattoria Al Moro
Lokalt kök i mysiga lokaler med träpaneler på väggarna. Perfekt läge nära Fontana di Trevi. Restaurangen erbjuder en klassisk meny med god pasta och hemlagade desserter. Generös vinlista. Mysigt att sitta inomhus men man har även möjlighet att sitta utomhus.
Favorit på menyn: Färsk tagliatelle all'uovo med smör och porcinisvamp
Vicolo delle Bollette 13
www.ristorantealmororoma.it
Foto: Pressbild / Il Pagliaccio.
Il Pagliaccio
Tvåstjärnig Michelinrestaurang som är medlem i den exklusiva franska hotell- och matkedjan Relais & Chateaux. Lilla Il Pagliaccio är en intim restaurang med elva bord och inredning i stram modern stil med vissa klassiska inslag och vinkällare. Köket serverar medelhavsinspirerade rätter.
Favorit på menyn: De tre avsmakningsmenyerna om fyra, åtta respektive tio rätter växlar regelbundet. Vid vårt besök suckades det extra lyckligt över pastaknytena fyllda med lök, tapioka och röda vinbär serverade i saffransspad.
Via dei Banchi Vecchi 129/a
www.ristoranteilpagliaccio.com
Foto: Il Mattarello Pasta Lab & Bar.
2. Il Mattarello Pasta Lab & Bar i Köpenhamn
Hållbarhetskrogen och gastrosensationen Tèrra har kallats Köpenhamns italienska pärla och tilldelats en grön stjärna av Michelinguiden. Självklart ska du boka bord här.
Men missa inte Il Mattarello, deras pastalabb och bar i Torvehallerne. Tänk färsk, ekologisk hantverkspasta av allra finast sort i puttrig saluhallsmiljö.
Favorit på menyn: Tagliatelle alla pomodoro med stracciatella
Torvehallerne, Hal 2 stand A10
www.ilmattarello.dk
Foto: Passerini.
3. Passerini i Paris
Kocken Giovanni Passerinis krog, döpt efter honom själv, är allmänt ansedd som en av den franska huvudstadens allra främsta italienska restauranger.
Mycket är innovativt och ovanligt, men den traditionella fyrarättersmenyn är en smakrik klassiker för dig som vill ha något rakt på sak, men sagolikt gott.
Skön 50-talsinredning och bra drinklista med mycket naturviner.
Favorit på menyn: Fettuccine alla ragù med shiitake, oliver och parmesan.
65 Rue Traversière
www.passerini.paris
Foto: Pressbild / Aromi.
4. Aromi i Prag
Aromi, som drivs i Prag av kocken Riccardo Lucque, har ofta utnämnts till en av de bästa italienska krogarna utanför Italien. Vi förstår varför. Allt känns klassiskt, men otroligt vällagat och serverat i en gediget vänlig och trevlig miljö.
Favorit på menyn: Torteloni d’antara med svamp och ankreduktion
Námĕstí Míru 6
www.aromi.lacollezione.cz
Foto: Pressbild / Osteria della Bottega.
5. Osteria della Bottega i Genève
Färsk, handgjord pasta. Högkvalitativa ingredienser. Livligt och trevligt med öppet kök. Avskalat snygga Osteria della Bottega i Genèves gamla stad är en dröm för pastaälskare. Matsedeln är kort, varje rätt en fullträff. Extra plus för supertrevlig personal.
Favorit på menyn: Spaghetti alla chitarra med räkor.
Grand Rue 3
www.osteriadellabottega.com
Foto: Pressbild / Mancini.
6. Mancini i Stockholm
Minikrogen Mancini kallar sig ”ambassadör för det autentiska italienska köket”. Ska man tro Gambero Rosso, Italiens motsvarighet till Michelinguiden, stämmer det – enligt dem har Mancini nu varit Sveriges bästa italienska restaurang fem år i rad.
I fokus står enkelhet och fräschör. Det är också lyxigt och elegant, och på så vis tämligen väsensskilt från många andra italienska krogar i Stockholm som tycks tävla i att ha så mycket som hemma-hos-min-italienska-mormor-känsla som möjligt.
Hög klass, bestämd service, mycket gott och utmärkt vinlista.
Favorit på menyn: Just nu lagas en särskild matsedel med säsongens vita Albatryffel och dess avsmakningsmeny går inte av för hackor. Annars skulle vi säga den färska raviolin fylld med karljohansvamp som serveras med svart tryffelcrème.
Tunnelgatan 1a
www.mancini.se