Nääs fabriker öppnar Bröd och Malt

Nääs fabriker öppnar Bröd och Malt

Om ungefär två månader slår dörrarna upp till Bröd & Malt som är Nääs Fabrikers egna bryggeri och bageri. Här ska överblivet bröd från bageriet användas i tillverkningen av öl och restprodukter från öltillverkningen användas vid brödbaket. Det cirkulära koncept ska enligt ett pressemeddelande förse både områdets hotell- och restaurangverksamheter. 

Hantverket har en lång tradition på Nääs Fabriker. I mitten av 1800-talet öppnade här ett av Sveriges första bomullsspinneri och allteftersom verksamheterna sedan har skiftat i fokus så har hantverket och förkärleken till det närproducerade funnits kvar. Med Bröd & Malt för nu Nääs Fabriker arvet av hantverk vidare - och skriver ny historia. 

- Vi tror på det närproducerade och det cirkulära konceptet ligger helt i linje med vår strävan att minska vårt matsvinn. Tanken bygger på att ta tillvara på allt som blir över och skapa ett konstant utbyte av både smaker och råvaror. En tanke alldeles för god för att inte genomföra, säger Kristina Christofferson, VD på Nääs Fabriker enligt pressmeddelandet. 

Bageriet blir ett klassiskt stenugnsbageri där spannmål tas från både nära råvaruproducenter och restprodukter från bryggeriet. Bagerichef blir Jonatan Altvall som närmast kommer från det ansedda surdegsbageriet Alvar & Ivar i Göteborg. Mikrobryggeriet kommer i första hand att producera olika ölsorter men även cider och must finns med i planeringen. Drycken kommer finnas tillgänglig på både Nääs Fabrikers Kafé samt restaurang Fabriksköket och i ett nyöppnat Tap Room kommer även ölprovningar att erbjudas gäster och besökare.

Vi är otroligt förväntansfulla och ser verkligen fram emot öppningen i vår. Bröd & Malt blir ett fantastiskt inslag till både området i stort samt till vår egen restaurangverksamhet. Det finns en lång och gedigen historia här på Nääs Fabriker, detta blir början på en ny sådan, säger Magnus Andersson, Food & Beverage Manager på Nääs Fabriker. 

Publicerad: 2021-02-10