Razmatz
Reseguide

13 bästa tipsen i Amsterdam i vår

Amsterdam blir bara coolare och coolare för varje år som går. Staden har putsat på sin image och lyckats väl – coffeshops och glädjehus har tonats ner till fördel för en blomstrande kulturliv och restauranger i absolut framkant.

Av: Nina Olsson

Lediga hotellrum & priser i Amsterdam

Äta & dricka

Grön nykomling i Oud Zuid

YERBA

De kreativa krafterna bakom Hoxtons populära restauranger Lotti och Staring at Jacobs grundare har strålat samman och öppnat Yerba, en krog som kryssar i alla boxar för hur vi vill äta under 2018, det vill säga växt- och säsongsbaserat. Förvänta dig inga pekpinnar på Yerba, här är det snarare kreativ glädje och flexibilitet som råder. För kött- och fiskätare finns det tilläggsförslag på menyn. För den äventyrlige finns det spännande val. Jag provade en botanisk gin & tonic med lök som var överraskande god. Courgette Beignets med dukkah och yoghurtsås är den populäraste rätten på menyn och den infriar alla förväntningar. Men framförallt vill jag lyfta fram dessertmenyn som bjuder på intressanta smakkombinationer som till exempel palsternackskaka med sorbet på ängsyra och karamellknäck. Restaurangen ligger ett stenkast från Museumplein i chica kvarteret Oud Zuid.

Ruysdaelstraat 48

yerbabar.com

 

Bubblande modern bistro i väst

RAZMATAZ

Razmataz i västra Amsterdam rankas högt på foodie-radarn sedan kocken Richard Taylor klev in  och uppgraderade menyn och inredningen. Rätterna är kreativa, avancerade (gastronomi-inspirerade) och alltid fantastiskt goda. Koncept är en brokig blandning av högt och lågt, hälsosamt och syndigt – det finns en genomgående humor och intelligens i rätternas sammansättning. På menyn samsas skrupellösa rätter som helgrillad minigris och gåslever med mer sansade alternativ som en vegansk ceviche på rädisor och päron. Be om förslag på vin och dryck från Razmataz ägare och sommelier Iris, som garanterat kommer att erbjuda utsökta förslag till varje rätt. Underbart helt enkelt.

Hugo de Grootplein 7-15

razmataz.nl

 

Hemlagat och hälsosamt i Oost

BETER AND LEUK

Kaféet Beter and Leuk bjuder på hemlagad, organisk och vegetarisk mat. Ett perfekt stället att njuta av en sund frukost. På menyn hittar du bland annat matcha-latte, smoothieskålar och bananbröd, samt sallader och mackor för en hälsosam fika eller lunch. Området direkt öster om Amstel är rätt trist och anonymt men det mysiga kaféet är väl värt en liten omväg eller stopp för den som är på väg från eller till Oosterpark eller de mer intressanta delarna i öst. Beter and Leuk betyder “bättre och kul” på holländska.

Eerste Oosterparkstraat 91

beterenleuk.nl

 

 

Sushi och cocktail i centrum

KU

Centrala Utrechtsestraat är en av mina favoritgator i Amsterdam för både shopping och middag, och KU är det perfekta stoppet för förfriskningar och japansk plockmat. Inredningen är stram och samtidigt poppigt japansk med grafiska detaljer, inte för seriöst med andra ord utan kul och avslappnat. Beställ flera rätter att dela på. Sushi, maki, tempura, bento och annat gott, pröva gärna den saltsöta misoglassen om den finns på menyn och missa inte drinkar med japanska inslag som en umesu spritzer eller KU’s variation på gin & tonic med sake istället för gin.

Utrechtsestraat 114

ku114.nl

 

Holländskt brasserie med världsinfluenser

RIJKS

Rijksmuseum egna restaurang Rijks är en tungviktare bland restaurangerna i Amsterdam. Här serverar man gastronomiska upplevelser inspirerade av det holländska köket med influenser från hela världen, ett passande koncept som illustrerar Nederländernas historia som en sjöfarande handelsnation. Rijks fick en eftertraktad Michelinstjärna under 2016 men det är inget som stigit chefskocken Joris Bijdendijk åt huvudet, han understryker att Rijks är en restaurang för alla, i sann holländsk anda. Den vackra och strama restaurangen har en separat ingång med trädgård i museet.

Museumstraat 2

rijksrestaurant.nl

 

Se & göra

 

Filosofisk näring i centrum

SCHOOL OF LIFE

School of life är en inspirerade mötesplats för livets små och stora frågor med filialer över hela världen. Här kan man droppa in för en fika och samtidigt passa på att läsa skolans böcker om mänskliga angelägenheter såsom vänskap, kärlek, avundsjuka, och karriärsval. Skolan, som grundades av vår tids mest kända nu levande filosof, Alain de Botton, bjuder även på workshops och föreläsningar ett par gånger per vecka, se hemsidan för program.

Frederiksplein 54

theschooloflife.com/amsterdam

 

Teater och musik i parken

Vondelpark Openluchttheater

Mellan maj och september kan man se ett varierat utbud av föreställningar på den folkkära parkscenen i Vondelpark. Studera programmet på hemsidan för att pricka in en kväll med operett, barnteater eller dans. Parkscenen har varit ett populärt sommarinslag i staden sedan tidigt 1970-tal. Inträde är gratis men donationer mottages tacksamt av arrangörerna.

Vondelpark 5A

openluchttheater.nl

 

Strandhäng utanför Amsterdam

BLOEMENDAL AAN ZEE

Från Amsterdam kan man lätt och snabbt ta sig till kust och strandliv med tåg eller bil på cirka 30 minuter. Det finns flera stränder att välja mellan och min favorit närmast Amsterdam är Bloemendal aan Zee. Vattnet är nordiskt svalkande under varma sommardagar och strandbarer och klubbar drar folk under kvällstid. Woodstock 69 är en populär klubb och ett hippiehäng med eldstad på stranden. Den som söker Ibiza-känsla beställer bubbel under parasollerna på Bloomingdale Beach Club istället. Beachklubbarna öppnar i maj och håller öppet till september.

Zeeweg 94, Bloemendaal aan Zee

bloomingdalebeach.com

 

Unikt historiskt kanalhus på Keizersgracht

MUSEUM VAN LOON

Nyfiken på hur de ståtliga kanalhusen i Amsterdam ser ut inifrån? Då är ett besök på Museum Van Loon svaret. Van Loon var en av grundarna till Ostindiska kompaniet som skeppade hem dyrbarheter från hela världen under Nederländernas storhetstid. Huset som är återställt tills sitt ursprungliga 1600-talsskick är det enda i sitt slag i dag och ger en unik inblick i livet bland herrskapshusen under den gyllene eran. Museet är öppet dagligen mellan 10.00 och 17.00 undantaget helgdagar.

Keizersgracht 672

museumvanloon.nl

 

Hotell

Lediga hotellrum & priser i Amsterdam

Vakna upp i stil i centrum

FASHION HOTEL THE EXCHANGE

Varje rum på det här moderiktiga hotellet är designat av studenter från AMFI, Amsterdams motsvarighet till Textilhögskolan och hotellet har vunnit flera priser för sitt kreativa koncept. Här kan du till exempel sova i ett rum inspirerat av Marie Antoinette eller i ett rum tapetserat med modetidningar. Hotellet ligger centralt på Damrak nära centralstation. En annorlunda och kul hotellupplevelse.

Damrak 50

Lediga rum & priser

 

Bed & breakfast i Spiegelkwartier

THE WEAVERY

The Weawery är en riktig pärla i Amsterdam och drivs av en familj som även säljer handvävda mattor från Atlasbergen i Marocko. Huset ligger i Amsterdams mest attraktiva historiska kvarter och är smakfullt inrett stilfullt i en ljus och modern sfär. Huset ligger ett stenkast från Museumplein och kanalerna. För  en bokning – var ute i god tid.

2e Weteringdwarsstraat 67

the-weavery.com

 

Shopping

Vackra saker och kläder med tidlös kvalité           

SALT WATER CONCEPT STORE

I den lilla butiken på Harlemmerdijk råder harmoni mellan färg och form. Allt från tekoppar till underkläder går i naturliga färger, från svagt beigerosa till sobert stengrått, benvitt och mattsvart. En butik för minimalisten och för den som föredrar att handla färre saker men i god kvalité.

Haarlemmerdijk 66H

saltwateramsterdam.com

 

Fina barnkläder i De Pijp

BROER & SUES

Den här butiken med kläder och prylar för barn är en jackpott för kreativa och modeintresserade föräldrar. Här hittar du märken som Bobo Choses, svenska Mini Rodini och Stella McCartney. Butiken ligger i mysiga och färgfulla kvarteret De Pijp och har även en webbshop. Väl värt ett besök.

Van Woustraat 42

broerenzus.nl

 

Lediga hotellrum & priser i Amsterdam

Vår stora reseguide till Amsterdam hittar du HÄR.

Publicerad: 2019-04-01