Amsterdam, Nederländerna: Amsterdam – mot ny kreativ guldålder
Tips

Amsterdam – mot ny kreativ guldålder

Tulpaner, ostar och pittoreska kanaler i all ära, men Amsterdam, Nederländerna, är så mycket mer. I år smäller det – nyuppsprungna stadsdelar, museum i världsklass och hotell som tänjer rejält på gränserna. RES guidar till en stad som funnit tillbaka till sina banbrytande och okonformistiska rötter.

Boende

The Exchange 
Amsterdams kanske tråkigaste gata (om man nu ska välja en, för Amsterdam är sällan tråkigt överhuvudtaget) var länge Damrak – en lång, grå tarm som dragits från centralstationen rakt ner genom stadskärnan fram till kanalringen. Men inte längre. På modehotellet The Exchange har man låtit elever från The Amsterdam Fashion Institute designa de olika rummen. Uppdraget var att klä upp rummen som olika ”modeller” för en catwalk.
Damrak 50
Lediga rum & priser

Conservatorium 
Amsterdams rykande färska Conservatorium Hotel (målarfärgen har knappt hunnit torka) ligger inhyst i vad som tidigare varit musikhögskola. Den namnkunnige designern Piero Lissoni här skapat ett snyggt och avslappnat hotell mitt i Amsterdams butiks- och museidistrikt. På spaanläggningen Akasha har man delat in utrymmet och behandlingarna efter de fyra grundelementen jord, luft, eld och vatten, och Conservatorium har både restaurang och bar för bra nattsudd. Tycker man att prislappen för övernattningen är lite väl tilltagen, så är en kopp kaffe i loungen en billigare men stor upplevelse i sig.
Van Baerlestraat 27
Lediga rum & priser

Mat & Dryck

Stork
Hoppa på cykeln (överallt finns cyklar att hyra, men se för all del till att komplettera med en extra stöldförsäkring) och ta färjan som avgår bakom centralstationen till norra Amsterdam – stadens nya, heta stadsdel. Än krävs några år innan området verkligen blommat ut, men en långsam middag på fisk- och skaldjurskrogen Stork är värd utflykten i sig. En sliten industrilokal har omvandlats till cool hotspot, och även under vardagskvällar hittar gästerna hit för en drink eller skaldjurstallrik.
Gedempt Hamerkanaal t.o. 96
restaurantstork.nl

Mazzo
Ett jättelikt vardagsrum för alla som vill umgås, äta, hänga eller även arbeta har skapats av inredarna på Concrete, som i princip ligger bakom många av stadens lite mer väldesignade restauranger. Plywoodhyllorna, de exponerade tegelväggarna, de spindellika lamporna Dear Ingo från Moooi och den upplysta Mazzo-skylten ger en precis lagom hemtrevlig stämning – och har givit stället pris för bäst designade restaurang i Nederländerna. Men för oss hungriga är nog de goda pizzorna ändå av störst intresse.
Rozengracht 114
mazzoamsterdam.nl

Sevärdheter

Het Grachtenhuis
Först 2010 upptogs Amsterdams kanalring från 1600-talet på Unescos världsarvslista. De tre huvudkanalerna Herengracht, Prinsengracht och Keizersgracht löper likt en solfjäder runt innerstaden, och framför allt stadens västra kanalbälten erbjuder vackra promenadstråk. Det nyöppnade kanalmuséet Het Grachtenhuis är den perfekta introduktionen till kanalområdet.
Herengracht 386
hetgrachtenhuis.nl

 

Publicerad: 2012-04-16