Amsterdam, Nederländerna: Ögat på museistaden Amsterdam
Tips

Ögat på museistaden Amsterdam

Äntligen börjar det ta sig bland museiutbudet i den nederländska huvudstaden. Först ut i år var det starkt lysande filmmuseet Eye, följt av den omtalade nyöppningen av det samtida konstmuseet Stedelijk. I år går konst- och kulturresan till Amsterdam.

Foto: Iwan Baan

Hotell i Amsterdam

Amsterdam har, som en av världens främsta museistäder, fått stå i skamvrån under början av 2000-talet. Storfräsaren Rijksmuseum, med guldkorn som Rembrandts Nattvakten, har genomgått en nästan tio år lång, utdragen ombyggnation. Grannen Stedelijk, vars samtida konstkollektion sedan 2004 visats på tillfälliga lägen runtom i staden, har dragits med förseningar och ekonomiska problem. Det stående skämtet har varit att man som Europas museitätaste stad inte lyckats hålla ett enda ”betydelsefullt” museum öppet. Om man inte anser att sex, hasch, tortyr eller öl är viktiga ämnen att avhandla i museisammanhang, vill säga.

I väntan på att Rijksmuseum slår upp sina dörrar under 2013, bjuder Amsterdam på en lång kavalkad av premiärer och nyöppningar bland stadens museer. Det skinande vita filmmuseet Eye, beläget utmed floden IJ:s norra banker, invigdes under april av den nederländska drottningen Beatrix. Eye, som är mer av en mötesplats och biograf än ett traditionellt museum, har redan fått smeknamnet ostronet för sin iögonfallande form. Pärlan i ostronet under sommaren är utställningen om den smått kultförklarade regissören Stanley Kubrick.

En annan fasad som redan blivit omtalad är Stedelijks entré, vars linjer minner om ett gigantiskt vitt emaljbadkar. Vill man se insidan av denna byggnad bör man vänta med resan till 23 september, då salarna med verk från Kandinsky, Chagall, Matisse och Mondrian samt en avdelning tillägnad design öppnar för allmänheten.

En nyhet på 2010:s upplaga av Unescos världsarvslista var Amsterdams kanalring från 1600-talet. Det nya museet Het Grachtenhuis, beläget utmed kanalen Herengracht, ger den perfekta introduktionen till stadens solfjäderformade kanalsystem.

Eye
IJpromenade 1
eyefilm.nl

Stedelijk Museum
Museumplein 10
stedelijk.nl

Het Grachtenhuis
Herengracht 386
hetgrachtenhuis.nl

Publicerad: 2012-06-20