Norge: Hurtigruten blir mer klimatsmart och får tre nya hemliga destinationer
Foto: Hurtigruten
NYHET

Hurtigruten blir mer klimatsmart och får tre nya hemliga destinationer

Kryssningsföretaget Hurtigruten meddelar att tre av deras fartyg kommer att uppgraderas med en mer klimatsmart hybriddrift. De redan existerande båtarna ska först genomgå omfattande ombyggnationer innan de ska börja köra sträckan till de än så länge hemliga nya destinationerna. 

Text: Elin Fellman 

De nygamla farygen ska få namnen MS Maud, MS Otto Sverdrup och MS Eirik Raude. Vart de ska gå är ännu hemligt men från och med 2021 meddelar Hurtigruten att de ska göra expeditionskryssningar året om. 

– Med dessa nya expeditionskryssningsfartyg kan du uppleva den norska kusten som du aldrig har gjort det tidigare, varken med Hurtigruten eller någon annan, säger Hurtigrutens koncernchef Daniel Skjeldam.

Hurtigruten kallar sig själva ”världens grönaste kryssningsföretag” och för att satsa på hållbarhet ska företaget bland annat bygga om alla motorer och uppgradera dem till den senaste klimatsmarta tekniken. De ska också minska utsläppen när de lägger till vid en kaj genom att ström via en anläggning på land. 

– Satsningen på hållbarhet och miljöteknologi är kärnan i allt som vi gör, säger Daniel Skjeldam. Vi har ett ansvar för områdena som vi besöker, inte minst längs den norska kusten, som nu är under press från massturismen.

Det kommer också att ske stora förändringar invändigt i fartygen. Alla hytter och sviter kommer att fräschas upp med ljusa och moderna material med större fönster. Det kommer att byggas nya restauranger och barer och alla fartygen kommer även att få nytt wellnessområde med bastu, träningsutrustning  och behandlingsrum.

Faktaruta om fartygens namn:

MS Maud (nuvarande MS Trollfjord) är uppkallat efter ett av historiens mest kända polarfartyg, Roald Amundsens Maud från 1917. 

MS Otto Sverdrup (nuvarande MS Finnmarken) är uppkallat efter en av Norges största polarhjältar. Bland annat var han en av de första att korsa Grönland på skidor, tillsammans med Fridtjof Nansen. 

MS Eirik Raude (nuvarande MS Midnatsol) har fått sitt namn från vikingahövdingen Erik Röde som upptäckte Grönland och också gav ön dess namn.

Publicerad: 2019-08-22