Oslo, Norge: 3 anledningar att resa till Oslo 2020
Tips

3 anledningar att resa till Oslo 2020

Nytt Munchmuseum, nytt Nationalmuseum och nytt bibliotek – räkna med att Oslo blir 2020 års hot spot för alla kulturintresserade. Men redan nu i början av året finns flera nya anledningar att resa hit.

Text: Annika Goldhammer

Lediga rum & priser i Oslo

Oslos skyline är i snabb förändring. På varsin sida om stadens berömda, vita operahus har två nya byggnader tornat upp det senaste året: Deichmanbiblioteket och Munchmuseet – två iögonfallande tillskott som lär locka horder av kultur- och arkitekturintresserade till den norska huvudstaden. Biblioteket öppnar i mars och Munchmuseet i höst. Och under våren 2021 ska stadens nya Nationalmuseum stå klart.

Här är tre andra nyheter som skapar ressug till Oslo redan nu:

Svanen

Mellan kedjebutikerna och snabbmatshaken på stadens paradgata Karl Johan gömmer sig Svanen, stadens hetaste cocktailbar. Den ligger i ett k-märkt apotek från 1896 och har välbevarad inredning och tjusigt glastak. Här tas man emot av ett rutinerat barteam och en meny med en mix av klassiska cocktails och moderna signaturdrinkar. Testa till exempel Tindved, en havtornshistoria med smak av tropiska breddgrader, eller Tyttebær med ljus rom, lingonsirap och salt sesamskum.

Värt att veta: Barägaren drev tidigare närbelägna Himkok, rankad som en av världens bästa barer.

Karl Johans gate 13

Oslo Street Food

Oslo saknade länge en riktigt bra mathall. I dag finns tre: Mathallen i Vulkanområdet, gatumatsmarknaden Vippa i hamnen framför Akershus Festning och senaste tillskottet: Oslo Street Food. Den senare ligger i ett före detta badhus i centrala Oslo och har gatumat från stora delar av världen: japanska kålpannkakor, filippinska risskålar, bubbelvåfflor, ankburgare... RES favorit: den mustiga vegocurryn från växtbaserade Silk Road.
Oslo Street Food lockar också med fyra olika barer och DJ:s på helgerna.

Torggata 16

oslo-streetfood.no

Het trend

De senaste åren har den inre Oslofjorden fått flera heta tillskott. Det började med Sørengas och Koks moderna bastuflottar och fortsatte med Salt på Langkaia. Salt är en hel bastuby med fyra olika bastur, bland annat en fransk före detta whiskytunna och en jättebastu med DJ:s och klubbkänsla på helgerna. Då och då erbjuds även meditation och traditionella basturitualer här. Det senaste tillskottet är Green Boats, ett urbant spa vid Aker Brygge. Här erbjuds bastusessioner med väldoftande oljor, rengörande scrub och snacks. Kombinera gärna med ett uppfriskande dopp i Oslofjorden.

sbha.no

kokoslo.no

salted.no

greenboats.no

 

Publicerad: 2020-09-10