Norge: Under – Europas första undervattenrestaurang
Tips

Under – Europas första undervattenrestaurang

Nu behöver du inte längre resa till Maldiverna eller Dubai för att dinera under vattenytan. Nyligen öppnade Under, Europas första undervattenrestaurang, utanför Lindesnes på Norges sydspets.

Text: Annika Goldhammer

Här får gästerna slå sig till bords fem meter ner i havet, jämte en gigantisk glasvägg som gör det möjligt att se vad som gömmer sig under ytan i Nordatlanten. Restaurangen är designad av den norska arkitektbyrån Snøhetta, som bland annat ligger bakom Oslos operahus, och påminner om ett klippblock som har glidit ner i vattnet. Byggnaden har formats med hänsyn till den omgivande miljön och tanken är att gästerna inte bara ska få en exceptionell matupplevelse utan också nya insikter om det marina ekosystemet.  

Köket leds av den danske stjärnkocken Nicolai Ellitsgaard och menyn baseras på råvaror från naturen runt Lindesnes. Det betyder naturligtvis ett överflöd av fisk och skaldjur, men också rätter med fåglar, svamp, bär och annat som naturen bjuder.    

Menyn består av 18 rätter och kostar cirka 2 500 kronor. Under har redan håvat in otaliga gastroturister till Lindesnes – restaurangen är fullbokad till september.  

Publicerad: 2019-08-05