Norge: Världens första VM i islöpning
Nyhet

Världens första VM i islöpning

– Det kommer att bli en unik upplevelse. När jag såg den här platsen för första gången var det bara helt självklart att vi måste ha ett lopp där, säger Jonas Svengård, eventchef på det svenska skoföretaget Icebug och initiativtagare till Frozen Lake Marathon.

Det är ingen risk att isen brister – Tisleiafjorden vid Gol i Norge är nämligen hem till en av världens ledande anläggningar för att testa vinterdäck. Normalt sett är det alltså bilar som susar fram på den frusna fjorden. 

– Framför dig har du en slingrande, platt bana helt i is, och runtomkring dig har du höga, snötäckta berg. Det är en svårslagen naturupplevelse som bara kan upplevas en dag per år och jag kan inte tänka mig något roligare under en vacker vinterdag, säger Jonas Svengård. 

Deltagarna i Frozen Lake Marathon kan välja mellan ett halvmaraton på 21 kilometer eller ett fullt maraton på 42 kilometer. Loppet fungerar också som världsmästerskapen i islöpning, som nu arrangeras för första gången.

– Vi hoppas se några riktigt snabba löpare på startlinjen och det ska bli spännande att se om det är samma personer som är snabbast på isen som det är på asfalten, säger Jonas Svengård.

Det finns därmeot inga krav på att man behöver vara elitlöpare för att anmäla sig – tävlingen är öppan för alla. Men det gäller att inte vänta för länge med att anmäla sig, av säkerhetsskäl finns bara 500 platser. Eftersom hela loppet går på blankis måste deltagarna använda ståldubbar. 

För info och anmälan: 

icebugx.com/frozenlake

Publicerad: 2018-12-17